Під Тернополем на могильнику відкриють археологічний музей

Під Тернополем на могильнику відкриють археологічний музей
Юрій Вербовецький представляє архітектурну концепцію Археологічного музею в Чернелеві Руському біля Тернополя
Унікальний археологічний музей планують створити у селі Чернелів Руський неподалік Тернополя на території могильника Черняхівської культури початку ІІІ – початку V століть.

З такою ініціативою виступив голова обладміністрації Степан Барна.

– Задум створити музей на місці розкопок могилдьника Черняхівської культури виношував ще його багатолітній дослідник Ігор Герета. Тож це його ідея. Я тільки висловлюю підтримку її втілення, – розповів для читачів “20 хвилин” Степан Барна. – Плануємо наступного року розпочати роботи.

Архітектори уже розробили концепцію майбутнього музею. Площа земельної ділянки, необхідної для комплексу, – 1,018 га. Під забудову має піти 1380 кв. м.

Відео дня
blockquote>

– Наша концепція археологічного музею у Чернелеві Руському передбачає декілька частин. Це зона транзиту з виставками предметів побуту Черняхівської культури, зал із похованнями звичайних людей, зал із князівськими похованнями і відтворення могил під відкритим небом, – розповідає провідний архітектор “Архітектурної майстерні Юрія Вербовецького” Тетяна Онищук. – Музей стоятиме на горі, що є дуже ефектним. Нашою концепцією передбачено, окрім експозицій оглядові майданчики, кафе, центр археології з лабораторіями, конференц-залом, залом імені Ігоря Герети.

На території музею архітектори запланували навіть відтворення календаря Черняхівської культури за зразком того, що був знайдений на ритуальній чаші у селі Лепесівка на Волині. У музеї календар зобразять у вигляді колової доріжки у зоні відпочинку.

Previous Next

Голова обладміністрації говорить, що Тернопільщина своїми силами такий масштабний проект одразу не потягне.

– Проект від архітекторів передбачає витрати на декілька десятків мільйонів гривень, і без зовнішніх коштів його втілити складно. Його можна назвати проектом-перспективою, – говорить Степан Барна. – Якщо показники області будуть такими, як ми фіксуємо тепер, то наступного року можна буде виділити 200-300 тис. грн на створення у Чернелеві Руському скансену як філії обласного краєзнавчого музею.

Створення філії, а не окремого музею, за його словами, буде економнішим.

– Утім, Зарваниця також починалася з однієї каплички. Головне – розвивати там інфраструктуру, – каже пан Барна. – Усе залежить від того, чи буде зацікавлення відвідувачів новим музеєм.

Тернопільський археолог Богдан Строцень брав участь і дослідженнях могильника у Чернелеві Руському протягом 1973-1980 років і з тих же часів досі вивчає Черняхівську культуру. Він вважає, що музей створювати потрібно, а втілення ідеї залежатиме від її популяризації в Україні та за кордоном. Чоловік – один із тих, хто займається промоцією створення музею.

– Черняхівський могильник у Чернелеві-Руському унікальний як найбільше досліджений на всій Правобережній Україні. У ньому представлені всі етапи Черняхівської культури. Проект музею передбачає використання сучасних технологій, виставки, фестивалі, тематичні екскурсії та відкриті уроки, заняття експериментальною археологією.

Щодо грошей, то страшною виглядає тільки кінцева сума, необхідна на втілення проекту, наголошує пан Строцень.

– Наприклад, у Замості нещодавно відкрили музей зброї – дорогий проект. Але міська влада виділила на нього тільки 20% коштів. Решту необхідного залучили через єврогранти, – продовжує археолог. – Наразі пам'ятка у Чернелеві Руському, як кажуть, широко відома у вузьких колах. Її потрібно популяризувати, передусім через виставки в Україні і особливо за кордоном. Тоді ми також зможемо залучати гроші від грантів. Задуми щодо цього вже є. Але потрібне розпорядження голови обладміністрації для начальника облуправління культури, який також знає про проект і підтримує його.

Зрештою, археологічний музей буде корисний для іміджу Тернопільщини і всієї України, продовжує Богдан Строцень.

– Ми зможемо показати всьому світу, що нам не потрібно щось вигадувати і натягувати факти – наша історія дуже давня і тісно пов'язана з історією Європи, а не Азії, – говорить він.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up