У Тернополі майже 400 ОСББ, але частина "паперові"

У Тернополі майже 400 ОСББ, але частина "паперові"
Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків — юридична особа, яку створюють аби будинок та територія юридично належали співвласникам будинку, а всі питання з утримання вирішували самостійно.

Проте чимало ОСББ, кажуть фахівці, створені для того аби, приміром, приватизувати землю під новобудовою чи отримати додаткову ділянку для будівництва комерційного об'єкту поряд. Такі ОСББ ніби і є, але будинки обслуговує жек (приватне обслуговуюче підприємство — авт.), а самі мешканці не активні в управлінні будинком чи землею.

- Дійсно активних ОСББ в Тернополі близько 250, - кажуть в ГС «Рада голів ОСББ м. Тернополя».- І це добрий показник. На своєму прикладі такі будинки показують, що самоуправління — дешевше та зручніше, ані ж в звичному форматі «будинок на балансі ЖЕКу». Як наслідок в сусідніх будинках люди теж хочуть мати ОСББ і новоутворене об'єднання — активне.

Одна з функцій ГС — безоплатна допомога тернополянам в створенні ОСББ. Мова як про правдиву інформацію про плюси та мінуси ОСББ так і супровід процедури реєстрації, приватизації землі, пошуків виконавців робіт, розтлумачення варіантів зменшення тарифів і т. п.

Відео дня

- Щодо самої громадської спілки, то у нас — 80 дієвих ОСББ, - кажуть там. - І одна з найважливіших наших місій — захист та підтримка одне одного. Яскравий приклад цьому — відмови влади надати землю частині ОСББ через податковий борг. Спільно нам вдалось довести, що борг підлягає списанню, а підстав не давати людям землю — нема. Зараз ми ведемо перемовини з міською радою про виділення приміщення та створення своєрідного інформаційного центру. Зараз ми розповідаємо людям про ОСББ та допомагаємо — під час зборів, зустрічей на тимчасових офісах, а то й вдома. Коли ж матимемо центр, буде зручніше та ефективніше — ми не комерційна організація, тому змушені просити допомоги.

Щодо змін в законодавстві, яке стосується сфери ЖКГ, які дозволяють управляти будинком без створення ОСББ то тут є певні загрози, наголошують в ГС.

- Зараз немає жодного управителя, якого мешканці можуть залучити своїм рішенням, для управління будинком, - кажуть в ГС. - Натомість ми бачимо, що існуючі ЖЕКи, тобто обслуговуючі підприємства, просто змінюють свою структуру і статус та переформатовуються на управителів. Тому чекати нового рівня обслуговування чи нищих витрат — не дуже й варта. Тому, власне, й варто створювати ОСББ, обирати керівника і вже йому делегувати пошук виконавців та контролю за якістю.

З питань приєднання до ГС «Рада голів ОСББ м. Тернополя» або ж для того аби запросити представників на збори будинку та почути що таке ОСББ від керівників цих структур, можна звертатися за номером 098-588-17-65

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • наталюня драпик

    прошу врахувати думку всіх мешканців тернополя, я не хочу осбб, прошу  тим людям які  хочуть зберегти хеки залишити іх, винесіть це питання  на обговорення міста а не всіх заганяти в осбб

    наталюня драпик reply наталюня драпик

    я ще раз повторюю мені не потрібен голова  в моему будинку в мене е своя, і  я хочу сама   співпрацювати з жеком коли мені потрібно ,мене влаштовують надання послуг жеків, дякую
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up