Партнер рубрики Події

З квітня вводять абонплату за газ. За куб платитимемо 7,188 грн

З квітня вводять абонплату за газ. За куб платитимемо 7,188 грн
Анонсованого збільшення тарифів на природний газ для населення поки що не буде. У цьому запевнили тернополян працівники ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» під час чату.

– Ціни на газ у країні регулює Кабінет Міністрів у вигляді постанов, – розповідає юрист-консультант підприємства Галина Панчук. – Наразі інформації про підняття цін немає. Про зміни населення офіційно повідомлять на сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. 

Нагадаємо, що в 2015-му році Україна підписала з міжнародним валютним фондом (МВФ) меморандум, згідно з яким ціна на газ для населення має зрости на 285%. У документі йдеться, що з 1 квітня 2016 р. українці повинні купувати газ за ціною, яка є не нижчою ніж 75% від світової вартості. А вже у квітні 2017 року населення платитиме за газ за світовими цінами. Це означає, що ціна на природне паливо має зрости із нинішніх «соціальних» 3,6 тис. грн до 5,5 тис. грн. Коли це відбудеться – однозначно сказати не можна. Мінімальний тариф на газ для населення встановлюють в опалювальний сезон для споживачів, які використовують газ для опалення, а також для підприємств, які надають послуги з централізованого теплопостачання. Варто наголосити, що соціальну ціну на газ встановлює Кабмін, а не газорозподільні підприємства. 

– Із 1 жовтня 2015-го до 31 березня цього року в Україні діє «соціальний» тариф на газ – 3600 грн за 1000 куб. м на обсяг не більше 1200 куб. м. За використані упродовж цього періоду понад 1200 куб. м газу доведеться оплачувати за повним тарифом – 7188 грн за 1000 куб. м, – пояснює пані Панчук.

Відео дня

Наразі тривають активні обговорення вартості природного газу для населення, у тому числі і з представниками МВФ.

Резонансна квітнева зміна – запровадження абонплати за використання газових комунікацій. З 1 квітня платіж за газ буде складатися з двох частин. Перша частина залежатиме від обсягу спожитого газу, друга - буде фіксованою. Плата за неї буде абонплатою споживача «за доступ до потужності» газопроводу.
Розмір абонентського платежй залежатиме від типу споживання – 17 грн для абонентів, які використовують тільки газові плити, 29 грн – для тих, хто користується газовим котлом для опалення.

Найцікавіші відгуки з сайту http://te.20minut.ua/ 10488026:

Анонім
Як часто газова служба звіряє показники лічильників у квартирах?
Галина Панчук
Згідно із законом звірку фактичних показників лічильників проводять не рідше ніж раз на півроку. Але можна і частіше.

Анонім
Чи обов’язковим буде встановлення лічильників газу у помешканнях, де є газові плити?
Галина Панчук
До 2018 року є зобов’язання газорозподільних служб забезпечити всіх споживачів природного газу спеціальними приладами його обліку. Тобто все населення повинно мати лічильники. Ми підвищеними темпами проводимо роботи з безкоштовного встановлення засобів обліку у помешканнях. Законом передбачено, що якщо споживач відмовляється від встановлення лічильника коштом газорозподільного підприємства, йому можуть припинити газопостачання.

Від редакції
Який відсоток споживачів залишається без лічильників?
Галина Панчук
Такої цифри я не знаю. Але можу сказати, що приблизно 1000 лічильників ми встановили тернополянам протягом місяця.
Щоб охопити більшу кількість помешкань, ми обираємо будинок і поквартирно обладнуємо їх лічильниками.

Володя
Чи будуть зміни у нарахуванні субсидій навесні та влітку?
Володимир Сулима
На завершення опалювального періоду усі субсидії ми перерахуємо відповідно до чинних тарифів. Перерахунок здійснюється автоматично, тож приходити до нас і заново подавати документи немає необхідності. У разі зміни тарифів на комунальні послуги ми також проводимо перерахування. Якщо у сім’ї відбуваються зміни – місця роботи, проживання, купівлі речей на суму понад 50000 грн –обов’язково потрібно подати ці відомості в управління соцзахисту. Якщо це буде виявлено пізніше, перерахунок все одно проведуть, причому не на користь отримувача пільг.

Від редакції
На скільки орієнтовно зменшиться кількість отримувачів субсидій у зв’язку із закінченням опалювального періоду?
Володимир Сулима
На скільки - поки що не знаємо, але кількість отримувачів точно зменшиться. Наразі ж 37500 домогосподарств отримують субсидію на оплату компослуг. Такої кількості ще не було за всю історію. Через підвищення цін і тарифів населення просто не в змозі сплачувати за користування газом, світлом чи водою.

Анонім
Чи будуть відключати помешкання від газопостачання в разі відсутності лічильника на газ? Якщо так, то чи це буде правомірно, якщо людина завжди платить вчасно за комунальні послуги, у тому числі і за газ?
Галина Панчук
Якщо газорозподільна організація запропонувала безкоштовно встановити лічильник споживачеві, а він письмово відмовився, то йому може бути припинене газопостачання.

Анонім
Поясніть ситуацію з оголошеннями на під’їздах, де нібито від імені «Тернопільгазу» написано таке: „у певний період місяця безкоштовно будуть встановлювати лічильники на газ. Для реєстрації звертатися за телефонами 55-17-71, 55-17-77” та вказана особа, до якої слід звертатися. А знизу ще допис, що у разі відсутності лічильника газопостачання в помешкання буде припинено. Пошукав вищенаведені номери в Інтернеті і з’ясував, що вони належать фірмі "Ніагара". Яке право має якась конторка прикриватися назвою «Тернопільгаз»?
Галина Панчук
«Ніагара» тут згадана недаремно. Адже ми залучаємо її як підрядну організацію для встановлення газових лічильників. Телефони фірми – для того, щоб споживачі могли зв’язатися з виконавцями робіт. У разі ж виникнення незрозумілих ситуацій можна телефонувати за номером 25-04-92 – це контакти ПАТ «Тернопільміськгаз», і ми допоможемо вирішити будь-які проблеми.

Наталка
Чому ввели комісію при оплаті за спожитий газ? Інші комунальні служби такого собі не дозволяють.
Галина Панчук
Комісію ми не вводили. Приймають платежі банківські установи чи відділення «Укрпошти». Спеціальною постановою Кабміну визначено, що комісія при сплаті за газ може становити 0,3% від суми прийнятих платежів. Це розрахунки між нами, як підприємством, яке отримує кошти, й установою, яка їх приймає.
Минулого року у нас виникли певні проблеми з «Ощадним банком» і «Укрпоштою». З банком у нас є договір про сплату їм 0,3%. Однак працівники «Ощадного банку» відповіли, що така сума не покриває їхніх витрат, а тому додатково ввели комісію за приймання платежів. Це регулюють якимось внутрішніми розпорядженнями. З «Укрпоштою» взагалі ситуація критична. Вони вважають 0,3% нерентабельною сумою і в односторонньому порядку розірвали з нами договір. Відповідно, відділення зв’язку, приймаючи у населення платежі за користування газом, беруть внутрішню комісію.
Але завжди є альтернатива. На вул. Шептицького, 20 завжди можна здійснити оплату послуги без жодних комісій. Крім того, на місці завжди є оператори, які допоможуть здійснити не тільки фінансові операції, а й надати консультації при вирішенні інших технічних питань.

Ольга
Чи можна подати документи на отримання субсидії в електронному вигляді?
Володимир Сулима
Звісно, можна подати і заяву, і декларацію про доходи. Але все одно тернополянин повинен звернутись в управління соціальної політики, поставити свій підпис у документах. Документи, які подають в електронному вигляді, потрібно доопрацьовувати. Не вистачає то одного, то іншого. Тому раджу всім, хто хоче зекономити свій час та зусилля, все-таки приходити в управління особисто.

Анонім
Якщо у Тернополі 90% жителів після введення нових тарифів претендуватимуть на субсидії, то для чого підвищувати тарифи? Може, ввести державні дотації і не займатися автосатисфакцією?
Галина Панчук
Ринок природного газу постійно реформується. В України є зобов’язання перед МВФ, які ми мусимо виконувати. Щоб ціна на газ була економічно обґрунтованою, вона повинна весь час зростати. З іншого боку, враховуючи рівень життя більшості українців, держава пішла шляхом запровадження субсидій та пільг для збіднілої категорії населення.

Володимир Сулима
Як на мене, 37500 отримувачів субсидій – ця цифра не є нормальною. Це означає, що велика частина сімей просто збідніла і не може оплачувати комунальні послуги. Згідно з Конституцією, держава зобов’язана допомогти таким малозабезпеченим родинам. Питання економічної обґрунтованості – не в моїй компетенції. Добре, що субсидії таки є, що значна частина тернополян може вчасно сплатити за компослуги.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    Дають європейські зарплати та вводять європейські тарифи. Все по чесному.
  • Анонім

    Берем автомати і гайда на війну.Защо гинуть люди поняття немаю тарифи ростуть як гриби після дощу.Але ми платимо не за газ а там ще є ПДВ на утримання наших бугаїв у верховні раді чула по телевізору що є там їх всіх 700 і ше 300 тех працівників які прибирають за тим нашим стадом.То якось їх треба годувати а вони що небуть не їдять.Ви йдіть на фронт пироги ліпити а ми будемо обжирати наших солдатів
  • Діонісій

    раніше казали, що зимовий тариф збільшать з 1 квітня, а літній зменшать, але введуть абонплату,  тепер виходить, що літній не зменшили, а абонплату всеодно ввели, і ще цікаво таке, чому ми маємо платити влітку за газ, більшу ціну ніж його купляють, я вже не говорю про наш український газ .

    Демчишин говорив вчора, що закупочна ціна 170-180 доларів.

    це виходе 180 доларів помножити на 27 грн/доллар = 4860 грн. платимо влітку тепер 7188 грн = якась абонплата,  різниця , виходе 2328 грн с тисячі кубів гази заробляють, тоді чому з держбюджету постійно виділяють гроші на допомогу нафтогазу, бо вони працюють збитково.



    напрошується один висновок, що нас в черговий раз тупо намахали.

    Анонім reply Діонісій

    намахували - намахують - будуть намахувати.

    Богдан Малиняк reply Діонісій

    Ні імпортний газ нараховують 20% ПДВ. Крім цього, є ще витрати на зберігання, транспортування та обслуговування населення.

    Діонісій reply Богдан Малиняк

    гроші щє за транзит газу через територію України беруть, а де наш газ, для комунальних потреб його може і не вистачати, але таке враження, що його немає давно.
  • Анонім

    Яка абонплата, шановні журналісти вивчіть закон, і не робіть ажіотажу в газові службі

    Анонім reply Анонім

    сходи в газконтору і поцікався, що нового вони придумали: за кожен зареєстрований у абонента газовий пристрій - спачується щомісячно абонплата (навіть, у тому випадку, газова плита вже 15 років замінена на нову і стоїть на дачі в сараї).

    Анонім reply Анонім

    На квітень місяць  абонплату не прийняли, а ціна газу за весь використаний газ в квітні 7.188, так говорить газова служба і так пише закон
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up