Восени-взимку їмо м’ясо, каші, овочі і фрукти

Восени-взимку їмо м’ясо, каші, овочі і фрукти
Відчувати себе повним сили, без осінньої хандри та виснаженості під час наближення зими допоможе правильне харчування - із фруктами, овочами, кашами та м’ясом. Уже під час зими та навесні без фармацевтичних вітамінів не обійтись, кажуть медики.

Загалом, як  пояснюють лікарі, питання нестачі вітамінів – риторичне. Оскільки їх брак організм відчуває постійно, а з’їсти стільки овочів та фруктів, щоби забезпечити повністю організм вітамінами, в принципі нереально.  Але найбільше  нестача вітамінів відчувається  у період, коли доступ до тих свіжих овочів та фруктів зменшується,  бракує сонячного тепла тощо.

- Восени трохи змінюється наш раціон та добовий ритм, - каже дієтолог Наталія Суслова. – А це все впливає на стан нашого організму.  Для того, щоб допомогти організму боротись  за нормальне самопочуття, слід вживати до  півкілограма овочів, кілограма овочів на добу. Також у раціоні мають бути каші, риба, м’ясо, кисломолочні продукти. 

Вживання у їжу м’яса, суппродуктів (печінки, серця – прим. ред.) та риби, корисне тим, що у таких продуктах є вітаміни А, Е, Д уже в готовому вигляді. Тому вони швидко засвоюються організмом. А ось на отримання таких вітамінів з овочів та фруктів  знадобиться трішки більше часу. 

- Але для того, щоб з їжею ми отримували необхідні нам вітаміни, слід ще й правильно готувати, - каже пані Наталя. – Найкращі способи – це запікання, варіння на пару, тушкування.  Тобто способи з мінімальним терміном термічної обробки.  Бо під час термічної обробки  значна кількість вітамінів втрачається. Не варто зволікати із споживанням.

Також не варто забувати, що якраз закінчується сезон пізніх фруктів – приміром яблук та розпочинається сезон на цитрусові. Вистачає наразі і цибулі, часнику, вживання яких теж приносить користь.

- І, повертаючись до теми про м’ясо і рибу, якщо хтось з певних причин не вживає таких продуктів, то може компенсувати собі їх вживанням крупів, хліба. Бо  дріжджі багаті вітамінами групи Б. А ще допоможе насіння – бажано смажене, але не солене. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up