Групи у дитсадках Тернополя переповнені вдвічі, а то й більше

Групи у дитсадках Тернополя переповнені вдвічі, а то й більше
У молодшій групі №4 в садку #17 за списком — 26 дітей. Фактична кількість малюків, які були присутні в групі 16 червня, становила 18 осіб
Не влазять – втрамбуємо. Саме такий принцип, вочевидь, сповідують освітяни, набираючи в групи у дитсадках по 35, а то й більше 40 дітей. Однак, з іншого боку, вони змушені так діяти, бо нових садків ніхто не будує.

Тема переповнення груп у дитсадках турбує тернополян. На сайті 20minut.ua — шквал недоброзичливих відгуків тернопільських батьків про те, у якому садку дітей в групі занадто багато. У переважній більшості дошкільних навчальних закладів (далі ДНЗ – прим. авт.) міста -спільна проблема.

У списках – по 40 дітей

– Я записала меншу доньку у садок, коли тій не було й місяця, то ми вже були у списку 28, – обурено розповідає Тетяна (прізвище редакції відоме – прим. авт.). – Три роки тому, коли старша донька йшла у садок, ситуація була аналогічна. Завідувач одразу попередила про брак ліжок і сказала, що потрібно написати заяву про те, що дитину будуть забирати на денний сон додому. Щоправда, таке бувало вкрай рідко, бо ж не усі дітки ходять кожного дня. Але все одно виникають певні незручності.

Відео дня

Читайте також - "У Тернополі відкриють два нових садки та ще десять груп"

У статті 14 «Про дошкільну освіту» описані законні вимоги щодо комплектування груп дошкільного навчального закладу. За штатним розписом груп розраховується і система водопостачання, і площі приміщень, а головне – вентиляція і вимоги щодо безпеки та евакуації. Так, наповнюваність для дітей віком до року має становити до 10 осіб. Для дітей віком від одного до трьох років – до 15 осіб, а для дітей віком від трьох до шести (семи) років – до 20 осіб; різновікові – до 15 осіб; з короткотривалим і цілодобовим перебуванням дітей – до 10 осіб; в оздоровчий період – до 15 осіб. У дошкільних навчальних закладах, розташованих у селах, селищах, кількість дітей у групах визначається засновником (власником) залежно від демографічної ситуації.

Реальність, як ми бачимо, суттєво відрізняється від того, що мало б бути. Молода мама Юлія Кравчук розповідає, коли записувала дитину по електронній системі в молодшу групу, то у списку вже було 47 дітей. Жінка шокована ситуацією.

– Як таке може бути, невже вихователі та няня зможуть впоратись з усіма? – питає вона. –  Нас одразу попередили, що мусимо забрати дитину на обід додому.

Ходять не усі записані

Мало того, що кількість дітей у групі зашкалює, то ще й за те, щоб влаштувати малюка у дитсадок, потрібно заплатити.
„У садку №31, у старшій групі, буде більше сорока дітей з вересня. А все тому, що деякі батьки з інших груп вирішили дітей, які вже закінчили садок, залишити ще на рік, а не вести в школу, – пише на сайті обурений читач. – Хай санстанція проведе перевірку: чому діти сидять по троє-четверо за партою, чому сплять по двоє у ліжках? Реально шкода вихователів, бо все навантаження падає на них. Треба заборонити залишати дітей на повторний рік і вимагати, щоб їх влаштовували спочатку в ясельну групу, а не приводили, як їм хочеться, – в молодшу, середню чи старшу. Має бути якийсь порядок! Щодо завідуючого цього садка: порції їжі мізерні, діти з садка йдуть голодні. Там у неї і сторожі, і прибиральники, і няні, і вихователі відробляють панщину! Встановлені за батьківські кошти бойлери зникають, хабарі безмежні, а в садку навіть паркан не пофарбований вже років десять точно, хоч при вступі дитини, крім грошей, здаємо ще й на фарбу”.

Нижче в окремому блоці читайте найяскравіші коментарі наших дописувачів, які покажуть масштаби проблеми.

Який вихід знаходять у ДНЗ для того, щоб вихованці перебували в закладі у належних умовах? За словами завідувача дитсадка №17 Наталії Ясинівської, проблема переповнення груп стосується не тільки нашого міста, а й усіх регіонів країни.

– Демографічна ситуація покращилась, охочих відвідувати садок стало більше, – каже вона. – Утім, нових закладів ніхто не будує, тому і почалось переповнення.

Керівник додає, що в їхньому закладі у групах в середньому по 25 дітей. Щоправда, є і такі, де кількість малят сягає 35-39.

– Ми про цю проблему знаємо, але вона не є настільки болючою, принаймні у нас, – наголошує пані Ясинівська. – Коли батьки приводять дитину, то дуже просять записати її, не звертаючи увагу на черговість у списку. А потім скаржаться. Упродовж багатьох років нових садків ніхто не будував. Наш заклад розташований у спальному мікрорайоні міста, тож зрозуміло, чому діток так багато.

За словами завідувача, попри велику кількість дітей у списку, усі вони перебувають в належних умовах. Наталія Ясинівська запевняє, що кожен хлопчик чи дівчинка мають власне ліжко, шафу для одягу, стільчик. У групах – просторі ігрові кімнати, спальні, добре оснащені санвузли. Кожна група, як зазначає керівник, має окремий ігровий майданчик на вулиці. Тому тисняви немає.

– Кількість дітей за списокм і реальна суттєво відрізняється, – акцентує вона. – Приміром, якщо за списком у молодшій групі 28 дітей, то насправді ходять лише 18-20 осіб.

У дитячому садку №31, про який йшлося вище, у групах за списком у середньому 30-35 дітей, розповідає завідувач закладу Наталія Ширант. Скарги батьків на те, що в старшій групі буде понад 40 діток, керівник враховує.

– Батьки дітей, яким не виповнилось шість років, вирішили залишити малечу ще на рік у садку, плюс прийшли нові дітки з молодшої групи, от і вийшло, що їх так багато, – пояснює вона. – Але наразі це ще точно невідомо. Батьки ще можуть передумати і віддати дітей до школи. Все з’ясується у вересні.

До слова, минулого року в цьому закладі відкрили молодшу групу. Загалом же садочок відвідують 400 осіб.

Ще 1033 дітей не потрапляють у списки

Із червня минулого року в місті діє електронна система реєстрації дітей у дитсадки. За словами заступника начальника управління освіти і науки міськради Ірини Сум, станом на 5 червня 2015 року зареєстровано 2560 дітей. На черзі залишаються 1033 особи, які ще не влаштовані в дошкільні заклади.
– Частина не проходить за віком, а решту просто ще не направили у дитсадки, – пояснює вона. – Ми вже віддали списки у дошкільні заклади. Завідувачі вивчають ситуацію, обдзвонюють батьків. У вересні-жовтні даватимуть дозамовлення на ту кількість дітей, яка необхідна для укомплектування.

За електронною системою реєстрації в одну групу набирають до 30 дітей. Збільшення народжуваності та брак дошкільних закладів спричинили проблему переповнення груп. Хоча на законодавчому рівні немає нормативних документів, які дозволяли б брати більшу кількість дітей у групи, однак за списком кількість дітей таки відрізняється від визначених нормативів.

– Ми постійно моніторимо ситуацію відвідуваності малюками садків і можемо стверджувати, що середня наповнюваність груп становить 50-60%, – говорить пані Сум. – Тому фактично передбачене законом щоденне відвідування дотримується.

Найбільш переповнені групи в садках №№15, 2, 35, 33 та 37. Управління шукає шляхи для вирішення проблеми шляхом відкриття нових груп та закладів. Однак приміщень, звільнених орендарями, фактично не залишилось.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Анонім

    Тетяна Міхєєва найбільша відмінність дитячих закладів Польщі із Україною є у тому, що керівник закладу разом із батьківським комітетом вирішує які спеціалісти потрібні та бере їх на роботу, ніяких тендерних закупів продуктів місцевою владою, усі ці питання вирішуються індивідуально у кожному дитячому закладі із урахуванням меню узгодженого із батьківським комітетом, а ще 5 год перебування дитини у садочку за кошти місцевої влади, кожна наступна година -1 злотий, платять уже батьки.

    Подобається · Відповісти · Щойно
  • Галя Лукасевич (Дем'яненко)

    А 50 дітей в одній групі, а 43 в іншій групі, коли спальних місць тільки 27(і це тільки молодша група, тобто дітей буде ще більше), а приміщення навпроти садочку №12 все більше занепадає і відповідно тратити потрібно на його відновлення більше фінансів. Влада чекає на момент, коли рятувати буде нічого. Санстанція вимагає, комісія при об"їзді і перевірці ДНЗ до навчального року теж вимагає і ніхто не питає, де батьки мають брати гроші на все, що потрібно для груп у садочках???
  • Anonymous

  • Анонім

    Іноді шось та робиться. То ясно шо запустили систему - скільки не роби - мало, але побачимо. По радіо чула, шо використали якусь програму для розширення груп. Ось http://www.uhradio.com.ua/ternopilski-novyny/na-vulytsi-

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up