Прокльони, суперечки та смішні ляпи: чим запам’ятались візити президентів на Тернопільщину (ФОТО)

Прокльони, суперечки та смішні ляпи: чим запам’ятались візити президентів на Тернопільщину (ФОТО)

За роки незалежної України змінилось шість президентів. Усі вони бували на Тернопільщині. Однак зустрічали їх по–різному. Когось – хлібом та сіллю, а когось – вигуками «ганьба» та образами. Хтось не надто хотів контактувати з місцевими, а дехто перетворював приїзд на справжнє шоу для тернополян. Читайте, як відвідували Тернопільщину українські президенти. Що вони тут робили? Буде цікаво!

Леонід Кравчук

Перший президент незалежної України відвідав Тернопіль у 1993 році. Прилетів він до міста на літаку до Тернопільського аеропорту.

Зустрічали президента хлібом–сіллю. Жінки у національних костюмах, які вітали Кравчука, від хвилювань почали запинатись та забувати слова вітань. Адже не кожен день доводиться бачити президента та ще й «під прицілом» камер журналістів. Президенту вручили подільський коровай та побажали ще довго керувати країною.

Відео дня

Тоді населення Тернополя було 230 тисяч людей. Кравчук при зустрічі з представниками місцевої влади пригадує: «Я ще пам’ятаю місто Тернопіль 90 тисяч людей. Це коли я працював в Чернівецькій області».

Тоді він відвідував різні регіони країни. Ось що казав президент у аеропорту:

– Я хочу подивитись, як в таких непростих політичних та економічних умовах життя в цій частині України. Я був нещодавно в Запорізькій області, Вінницькій області. А раніше відвідував інші регіони. Мені важливо побачити, як живе кожна частина, кожна «клітина» цього організму – Україна в цей дуже непростий час.

Президента повезли показати місто. Він відвідав промисловий район, побачив, як розвивається місто. Побував Кравчук на комбайновому заводі. Поспілкувався з робітниками та мешканцями міста на Театральному майдані. Повертався до столиці президент на літаку.

Читайте також Помер перший президент України Леонід Кравчук

Леонід Кучма

Тернопіль навідав Кучма у 1994 році. Однак він відвідував край ще не як президент, а як кандидат на високу посаду. У Тернополі, як і попередник, побував на Комбайновому заводі. Тоді підприємство переживало не найкращі часи, як і багато інших.

– Для того, щоб продукція заводу мала збут, вона повинна бути на рівні міжнародних стандартів. А для того, щоб вона була на рівні міжнародних стандартів – потрібні і гроші, і час. Якщо ми самі не можемо розробити комбайн, щоб він був на міжнародному рівні, то треба закупити технологію і обладнання. Німеччина за чотири роки в свою економіку вклала близько 450 млрд доларів. І ще кінця не видно. А ви хочете… – розвів руками Кучма під час розмови. 

Також побував другий президент у Кременці. Він встиг провести прес–конференцію та зустрітися з тернополянами у палаці культури. Ця зустріч не була надто приємною. Чимало людей Кучму не підтримували. Дехто розгорнув плакати «Ні Кучмі!», «Кучма – чергова зрада України» тощо.

Віктор Ющенко

Третій президент України часто відвідував західний регіон. Кілька разів на посаді президента був і в Тернополі. Саме тут у 1975 році він закінчив фінансово-економічний інститут.

Тернополяни на старих місцевих форумах навіть жартували, що президент у Файне їде «як за свяченою водою».  

У статусі президента Ющенко приїхав до Тернополя у травні 2005 року. До його приїзду «марафетили» аеропорт, а його робітникам виплатили 33% заборгованості по зарплаті. Як писали тоді ЗМІ, https://news.obozrevatel.com/ukr/politics/67952-ternopil-pidgotuvavsya-do-prijomu-yuschenko.htm заборгованість була майже 300 тис. гривень. А не виплачували кошти впродовж 20 місяців.  

До приїзду глави держави в аеропорту відновили лампи на злітних смугах, нанесли нову розмітку. А перед прилітом провели «генеральну репетицію» прийому.

У березні 2006 року Ющенко був на Тернопільщині з одноденним візитом. Поїздка була присвячена розвитку малих міст, відродженню замків та духовних пам’яток Тернопільщини, а також туристичній галузі регіону. Відвідав президент і економічний університет.

Бував президент ще у вересні 2007 року на фестивалі козацької пісні «Байда». Він зустрівся з ветеранами ОУН–УПА та місцевими.

У 2009 році президент знову відвідав Тернопіль. Тоді він присвоїв технічному університету статус «Національний». Він взяв участь в урочистостях з нагоди цієї події. Під час свого виступу він наголошував на перспективах технічних спеціальностей. Згадав про важливий вклад в науку та культуру України Івана Пулюя, ім’я якого і носить університет.

– Без вас ми не зможемо здійснити наші мрію та мету – забезпечити Україні місце серед найрозвинутіших держав світу, – казав президент.

Віктор Янукович

Якщо Ющенко надавав перевагу візитам до західних регіонів, то наступний президент–утікач Віктор Янукович частіше відвідував схід. Але на Тернопільщині він все ж побував.

Приїхав Янукович на Тернопільщину на Різдво, 7 січня 2011 року. Побував у Свято-Успенській Почаївській лаврі.

До приїзду президента готувалися. Дорогу до Почаєва відчистили від снігу аж до асфальту та ще й щедро посипали піском. Шляхом слідування кортежу президента розвішали борди з написом «Тернопільщина вітає Віктора Януковича».

Поважний гість приїхав до лаври не один, а з високопосадовцями. Зокрема, разом з ним був спікер Верховної Ради Володимир Литвин, міністр юстиції Олександр Лавринович, міністр культури і туризму Михайло Кулиняк. З президентом Тернопільщину відвідав і видатний актор Богдан Ступка. На службі справа від президента стояв Литвин, зліва – Ступка.

У храмі Янукович подарував святим отцям срібний євхаристійний набір, натомість отримав копію ікони Божої Матері Почаївської.

Президент привітав вірян, посварив попередників, розповів про свої досягнення та економічну кризу. Ну і який же Янукович без ляпів. Під час вручення євхаристійного набору президент мовив «Христос нарождається». Згодом, під час промови, знову ляп з вітанням. Віктор Янукович мав сказати: «Христос народився», а натомість мовив: «Славімо Його». Виникла заминка, бо прозвучало не звертання, а відповідь. Але президент продовжив говорити після короткої паузи.

Петро Порошенко

П’ятий президент кілька разів був у нас з офіційними візитами. У статусі президента, Порошенко був у Тернополі 2 квітня 2015 року. Тоді він представив нового голову ОДА Степана Барну. Виступив у педагогічному університеті та поспілкувався з тернополянами. Також президент відвідав родину військовослужбовця Дмитра Мерзлікіна.

У 2016 році президент був на Тернопільщині двічі– у січні та грудні. Він відкривав загальноосвітню школу у селі Соколів, відвідав військову базу 44-ї артилерійської бригади та завод СЕ Борднетце-Україна. Тернополянка Оксана пригадує, як готувались до приїзду глави держави до військової бази.

– Таке шоу бачила вперше, – каже жінка. – Мої вікна виходять на військову частину. З самого ранку під будинком була купа поліції. Правоохоронці, охорона президента. Все перевіряють, метушаться. Нам всім в будинку звичайно цікаво. Я і виглянула з вікна, що там відбувається. Менш ніж за хвилину в двері почали стукати охоронці, щоб ми не визирали з вікна задля безпеки.

У 2017 році Петро Порошенко взяв участь у відкритті реконструйованого радіологічного корпусу Комунального закладу Тернопільської облради «Тернопільська університетська лікарня». Президент передав 18 службових автомобілів для потреб тернопільської поліції. Петро Порошенко у Тернополі відвідав родину учасника АТО Дмитра Мерзлікіна.

А у 2018 році президент засвічував головну ялинку міста. Традиційно це роблять 19 грудня, на Миколая. Але того року вирішили підлаштувати графік під президента і концерт провели 18 грудня. Тоді Порошенко привітав тернополян зі святами, розповів про отримання ПЦУ томоса. Також зустрівся з представниками громадськості. Вже увечері 18 грудня у супроводі кортежу відправився до столиці.

Напередодні останніх президентських виборів Порошенко Відвідував Тернопіль знову. Кожен візит супроводжувався зустріччю з людьми, селфі та рукостисканнями.  

Володимир Зеленський

Шостого президента тернополяни чекали довго. Дехто вважав, що Зеленський відтягує поїздку у Тернопіль через низьку підтримку виборців. Інавгурація Володимира Зеленського відбулась 20 травня 2019 року. Тернопільщину він відвідав 1 листопада, майже через пів року після обрання.

Однак візит президента не пройшов гладко. Перше місце, куди мав приїхати Володимир Зеленський – обласна адміністрація. Він мав представити нового очільника області Ігоря Сопеля. Під стінами ОДА зібралось чимало людей. Вони хотіли поспілкуватися з Зеленським. Як тільки президент в оточенні охорони з’явився біля приміщення – натовп почав вигукувати різні гасла та вимагати поспілкуватися з президентом.

Хтось кричав образи, а хтось навпаки  – підтримував. Дехто просто хотів сфотографуватись з президентом. Однак розмови не задалось. Зеленський намагався поспілкуватися з деякими активістами. Через кілька хвилин вирішив йти до приміщення.

Люди скандували та вимагали, щоб з ними поговорив президент. Доки він говорив з журналістами та представляв очільника області – люди хотіли докричатись до глави держави.

Коли президент покидав ОДА – він не став зупинятись та говорити з людьми, а пройшов повз. Під час візиту президент мав відвідати і «Водну арену Тернопіль», але його плани різко змінилися. Можливо, через не надто теплий прийом біля ОДА. Там на нього чекала охорона, представники влади, спортсмени та журналісти. Але згодом всі дізнались – президент не приїде, він вже вилетів до столиці.

У 2020 році президент напередодні виборів до Верховної ради відвідував Тернопільщину знову. Він відкрив дитячий садочок у селі Біла, проінспектував роботи на трасі М–19, побував у Збаразькому замку. І все-таки відвідав «Водну арену Тернопіль».

Як вважаєте, хто був кращим президентом? Чий візит пам'ятаєте? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Новини Тернополя - 20 хвилин

  • Ирина

    Всі ці мордяки бачити не хочеться. Особливо, Порошенка і Януковича. Найбільше біди принесли Україні.

    Ростислав Гарасимчук reply Ирина

    Найбільші біди несете ви - всраті ватани!
  • Nazar Kmdrd

    Ющенко був  хорошим президентом на даний момент єдиний україномовний президент не тільки під камери , але й в побуті , справжній патріот  , але його м'ягкотілість наробила багато бідосі , був би він жорсткіший до людей які його оточували, а в першу чергу до ,, Леді Ю,, , яника б не призначав на пост прем'єра , хто знати як би склалося
  • Читач61

    Усі президенти заслуговують смертної кари за "зраду Батьківщині".Особливо засновник "партії регіонів"  Порошенко  та
    виблюдок Янукович.

keyboard_arrow_up