Переселенка хоче подбати про тварин у Тернополі

Переселенка хоче подбати про тварин у Тернополі
Майже місяць Ірина намагалась урятувати свого хворого кота, однак він помер. Причина – невчасна діагностика і лікування. Тому і хоче відкрити у місті діагностичну ветклініку
Тернопіль гостинно прийняв родину Ірини Романової з Красного Луча – вже через два тижні після приїзду вони з чоловіком мали роботу, а дітей прийняли у садочок. Тепер Ірина хоче віддячити Тернополю, подбавши про здоров’я міських тварин. У цьому бачить свою соціальну місію

Ірина Романова викликає симпатію з першого погляду. Вона говорить про все з такою щирою емоційністю і безпосередністю, що Станіславський одразу сказав би: «Вірю!». Зі щирою любов’ю розповідає про тваринок, з нотками тривоги – про перспективи своєї бізнес-ідеї і непідробним захватом – про Тернопіль. На мить замовкає і витирає хустинкою кутики очей, коли згадує про подругу, яка залишилась в окупованому Красному Лучі, бо не змогла покинути бабусю.

Дідусь був упівцем з Тернопілля

  • Враження про Тернопіль дуже позитивні, але зовсім не перші, – відповідає Ірина на запитання про ставлення до «файного міста». – У мене тут є родина, і у Борщівському районі також, в селі Бурдяківці. Тож приїжджала сюди, відколи мені виповнилось 16 років, щоліта і на травневі свята. Студенткою втікала на Тернопілля, коли були канікули. Я шалено закохана у галицький сільський краєвид.

Тернопіль Ірина теж полюбила з першого погляду. Розповідає, що, повернувшись додому після першого візиту до Тернополя, розповідала усім, що побувала в Європі. Любов до нашого міста у Ірини ще й генетично закладена, адже її дідусь був вояком УПА з Тернопілля. Його арештували і вислали на Донбас. Повернення звідти до нормального життя на Галичину, звісно, було неможливим. Дідусеві ще пощастило, адже його батька вислали до Сибіру, де він і помер. Навіть могили його немає, підсумовує Ірина.

Відео дня

Тож коли на околицях Красного Луча почались бої і місто окупували, жінка зрозуміла, що її родині треба повертатись на землю дідів. Вибір був між Чернівцями і Тернополем, бо жінка мала намір переїхати у те місто, де є вакансії від фармацевтичної фірми, в якій вона на той час працювала. Однак для Ірини вибору як такого не було – лише Тернопіль.

Дала місту випробувальний термін

  • Я гостювала у друзів в Яремче, в Івано-Франківську. І от вони кажуть: «Ходімо, покажемо тобі, яке гарне наше місто». А я впала на ліжко і кажу: «Ні, не піду, все одно наш Тернопіль найкращий. А у вас навіть озера немає», – з усмішкою пригадує Ірина.

Переселенці адаптуватись у Тернополі не становило проблеми. Однак її родині було трохи важче.

  • Я дала місту два тижні, щоб воно прийняло мою родину, – каже жінка. – А насправді це означало, що кожен з нас має влаштуватись, зокрема, мій чоловік повинен за цей час знайти роботу.

Тернопіль дуже поспішав виправдати сподівання донбаської гості. Родина приїхала до міста 31 липня 2014 року. Вже 4 серпня був перший робочий день Ірини, а 6-го числа обоє донечок родини Романових пішли у садочок. А в останній день двотижневого терміну і чоловік знайшов роботу – експедитором у „Форнетті”.

  • Він юрист, так що ця робота зовсім не за фахом. Але ж родину треба годувати, тому і не перебирали вакансіями, – знизує плечима співрозмовниця.

Зрештою, у Тернополі адаптувались усі члени родини. Ірина жартує, що молодша донечка до приїзду сюди не розмовляла взагалі, а тепер розмовляє виключно українською мовою з тернопільським акцентом.

Родина Романових, до слова, вирішила ще раз перевірити, наскільки гостинний до них Тернопіль: чоловік Ірини подав анкету до нової поліції. Перше тестування очікує його цієї середи.

Ідея клініки – через смерть кота

Наразі Ірина виношує ідею створення ветеринарної діагностичної клініки. Для її реалізації вже написала бізнес-план та подала заявку на отримання грантових коштів для придбання апарату УЗД та рентген-апарату. Сума гранту – 5,5 тисячі євро. Це – кошти Євросоюзу.

Поки заявку жінки розглядають, вона уже почала активно працювати з потенційними партнерами майбутнього закладу. Передусім домовилась з Оленою Дейнекою про співпрацю із стерилізаційним центром «Ноїв ковчег». Суть угоди – Ірина допомагатиме лікувати та діагностувати хвороби вихованців притулку, а натомість їй допоможуть з рекламою та інформуванням про існування такого закладу. Сергій Надал і Катерина Калуш теж пообіцяли Ірині підтримку її ідеї та закладу з огляду на соціальну складову цього проекту. От тільки поки що угода про підтримку очікує на підпис міського голови, бо через виборчі перегони він не встиг затвердити усні домовленості письмово.

  • Ідея такого закладу виникла, бо я на власному досвіді відчула, що є така потреба, – каже жінка. – Ми привезли з собою з Донбасу двох котиків. І один захворів. Він місяць не їв, не пив, був під крапельницями, але нічого не допомагало. Йому зробили операцію, і виявилось, що у його шлунку залягла якась шкірка, яка і отруювала тваринку. Він помер, бо був заслабким і вже нічого не могло йому зарадити. А якби був рентген і вчасно це виявили – все могло б бути інакше.

Вартість рентген-апарата – близько 150 тисяч гривень, УЗД-апарата – 80 тисяч. Ірина має намір співпрацювати з іншими клініками і надавати їм діагностичні послуги. Нарікає, що в сфері лікування і турботи про тварин є ще дуже багато прогалин. Говорить про необхідність лабораторії для взяття аналізу крові у тварин, бо така є лиш у Києві. Зітхає, що немає стаціонару для догляду за прооперованими тваринами, адже зараз такий догляд лягає на руки турботливих власників домашніх улюбленців. Каже, що незайвим був би і готель для пухнастиків, де можна було б залишати домашніх улюбленців, коли господар кудись  їде. Додає, що хотіла би впровадити обов’язкове чіпляння чіпа тваринам. Вартість для однієї тварини – 150-200 гривень. Однак це дало б змогу знайти господаря, якщо тварина загубиться, і знати, як її лікували, чим хворіла, коли і чим щепили. Подібна практика, каже, діє у Чернівцях та Львові.

Це потрібно для суспільства,  - додає жінка. – Тварини в місті повинні бути комусь потрібними. Моя ідея – більше соціальна, термін окупності проекту чималий. Але в кожного з нас є своя місія. І я хочу зробити щось добре для міста, яке мене так гостинно прийняло. Бо люди можуть подбати про себе, а чотирилапі ні. А вони - як люди, теж хочуть любові й уваги, щоб їм допомогли, коли вони хворіють, щоб їх врятували і не зрадили. Тож маю надію, що зможу допомогти тваринкам нашого файного міста.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Andriy Vasenda

    Доброго вам дня можливо хтось знає переселенців інформацію щоб можна було їм допомогти ми в Тернополі в Церкві Хліб життя проводимо зустрічі раз в місяць допомагаємо продуктами та одягом по можливості якщо так то напишіть мені на мій емейл [email protected]

  • наталья бутенко

    За, за і ще раз за! Ще зробіть стаціонар для хворих тваринок. В цьому теж є потреба. А всякі гадості пишуть ті , в кого немає домашніх тварин.
  • Роман Репко

    Друзі. Всім привіт. Мене звати Роман, Я очолюю клуб Ділових Людей у Тернополі і я допомагав писати бізнес план пані Ірині по Ветеринарній клініці. І там мова не йде про відмивання коштів чи ноїв ковчег безпосередньо і ніяких відмивань від міської влади там не буде.



    Є потреба у людей якісно діагностувати на УЗІ та Ренген апараті тварин.

    І кошти на закупівлю частково може покрити грант від євросоюзу для переселених осіб. Це окремий проект і він побудований на співпраці із іншими вет клініками і як варіант із ноєвим ковчегом в тому числі
  • Анонім

    Тяжко їй буде ,бо в нас повно тварюк в Тернополі

    Anonymous reply Анонім

    так не тварюк а би*ла

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up