Ділянку в Тернополі вартістю два мільйони мерія "подарувала" за 93 тисячі

Ділянку в Тернополі вартістю два мільйони мерія "подарувала" за 93 тисячі
Міські депутати дозволили віддати комунальну землю будівельній фірмі за "копійки", а виконком дав добро на зведення там багатоповерхівки. Бюджет при цьому від забудовника не отримає нічого. Юристи переконані - є порушення. Забудовник стверджує – все законно

Майже чверть гектара міської землі на вул. Лепкого, де зводять дев'ятиповерховий будинок на 71 квартиру, будівельна фірма отримала "за копійки". Хоча юристи переконані, що будувати житло на тій ділянці – не можна.
Грошова оцінка майже 24 сотих, де зводять дім, – більше 2 млн грн, але забудовник заплатить не більше 93 тисяч. Проте міська влада, яка мала б працювати в інтересах громади та дбати про наповнення бюджекту, погодила таку суборенду, а потім дозвола підприємцю будувати.
- Видається, що дерибан міської землі успішно триває, - каже тернополянин Андрій Гоцко. - Замість продавати її з аукціонів, аби наповнити міський бюджет, міська влада та депутати, припускаю, реалізовують схеми, за яких будівельники - у виграші, а городяни та бюджет - "із носом". І контролюючі структури мовчать!
І оренду погодили і будувати дозволили
У місці, де раніше працював "пташиний ринок", будівництво розпочали в жовтні. Хоча комунальну землю площею майже 24 сотих міськрада в 2010 р. віддала в оренду до 2013-го товариству з обмеженою відповідальністю "Тернопільський міський ринок, ЛТД" для обслуговування ринку без можливості там будувати. Проте ділянку таки передали в суборенду ПП "Креатор-Буд".
- Орендувати ту ділянку було для нас збитковим, - каже гендиректор "Тернопільського міського ринку, ЛТД" Юрій Ворко. - Це основна причина передачі її в суборенду. Окрім того, в 2013-му закінчується наш термін оренди, тому, аби там щось облаштовувати та змінювати - надто мало часу.
Міська рада, без дозволу якої таку операцію провести неможливо, на цей крок дала згоду.
"Погодити товариству з обмеженою відповідальністю "Тернопільський міський ринок, ЛТД" передачу в суборенду земельної ділянки площею 0,2358 га, наданої в оренду для обслуговування ринку за адресою: вул. Лепкого приватному підприємству "Креатор-Буд" на термін дії договору оренди земельної ділянки... Зобов'язати приватне підприємство "Креатор-Буд" у місячний термін оформити договір суборенди земельної ділянки", - цитуємо рішення сесії від 08.04.2011 р. за №6/7/100.
Договору суборенди у міськраді, хоч ми й звернулися із запитом, не надали, зате надіслали копії договору оренди між ринком і мерією. За законом, договір суборенди не може суперечити договору оренди, тож останній ми передали київським юристам (до них звернулися задля об'єктивності – прим. ред.), аби ті визначили, чи раптом не переступили влада та депутати закон.
- Відповідно до ст. 8 Закону “Про оренду землі” орендовану ділянку або її частину орендар може передати у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця, - пояснює київський юрист Богдан Глядик. – При цьому умови договору суборенди повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому.
Нагадаємо, у договорі написано, що земля надана – “для обслуговування ринку”, а її цільове використання згідно класифікатора – “землі ринкової інфраструктури”.
- За класифікацією видів цільового призначення земель, затвердженою Держкомземом, їх поділяють на землі житлової та землі громадської забудови, - роповідає пан Глядик. – Землі ринкової інфраструктури належать до одного підрозділу, землі для будівництва і обслуговування багатоквартирних житлових будинків - до іншого. Тож цільове використання земель – різне. Вважаю, що ділянку на вул. Лепкого не можна передавати в суборенду та будувати там, адже це суперечить умовам договору та Закону “Про оренду землі”.
Міські посадовці оренду землі погодили (не змінивши цільового використання землі – прим. ред.), а згодом виконком дозволив там будувати. "Погоджено ПП "Креатор-Буд" містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки під будівництво багатоквартирного житлового будинку із вбудованими приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Лепкого", - цитуємо рішення виконкому від 28.09.2011 р. за №1570.
Будівництво вже розпочали. Більше того, в офісі забудовника людям уже пропонують квартири у будинку, який зводять на Б.Лепкого. Про це нам повідомив постійний читач (ім'я та прізвище нам відомі – прим. ред.). Згадується будинок на вул. Лепкого і в рекламі "Креатор-Буду", яку транслює місцеве телебачення.
Сотик землі дешевший за метр житла
Пощастило забудовнику і з ціною, в яку йому офіційно обійдеться ділянка. За нормативною грошовою оцінкою, вартість такого шматка землі у місті - більше 2 млн грн. Проте, забудовник, як ми писали вище, отримав її в суборенду. Розмір сплати у цьому випадку, за законом, не перевищує розміру сплати за оренду. Тобто йдеться про 4415 грн на місяць. Хоча насправді сума може бути й меншою. Договір суборенди діятиме 21 місяць до червня 2013 року. Можливо, дім зведуть швидше, але якщо будуватимуть увесь цей час, то загальні витрати "Креатор-Буду" сягнуть максимум 93 тис. грн. Тобто суми, що у більш як 20 разів менша, ніж ринкова вартість того шматка землі. Одна сотка посеред "Сонячного" за таких умов "потягне" близько 3900 грн, а це - менше вартості 1 кв. м житла, яке люди купуватимуть у новобудові. Нагадаємо, у будинку має бути 71 квартира.
Цікавим є й інше. Оскільки договір суборенди підписали не з мерією, то навіть ці "копійки" підуть не в міський б'юджет, а "Тернопільському міському ринку, ЛТД", а вже той платитиме свою орендну плату мерії.
Коли ж в будинок заселяться люди, вони зможуть претендувати на "халявне" отримання всієї землі, вважає юрист. Створять, приміром, ОСББ, і земля - їхня. А при бажання ще кілька сотих території можуть прихопити.
- Закон дасть можливість цим людям отримати землю безкоштовно, - каже юрист Богдан Глядик. - За Земельним кодексом, ділянки, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надають у постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками. У разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідну земельну ділянку можуть передати безоплатно у власність або надати у користування об'єднанню власників.
Отже, міськрада “подарувала” забудовнику майже чверть гектара землі. Виконком дав добро на будівництво. Бюджет втратив мільйони, які мерія могла виручити за ділянку, а тернополяни – свою власність.
До речі, розмір прибутку від продажу квартир у багатоповерхівці – десятки мільйонів гривень. Тож ми сподіваємося, що прокуратура зверне увагу на цю публікацію, бо її можна прирівняти до офіційного звернення, і проведе перевірку та поінформує читачів “RIA плюс".
Ігор ГУДА (31 р.), директор компанії "Креатор-Буд":
- На Лепкого ми будуємо багатоквартирний житловий будинок, який, думаю, закінчимо в кінці 2012-го. Там буде ігровий майданчик і відповідна інфраструктура, що має забезпечити якісні умови проживання. Ділянку ми отримали в свуборенду від "Тернопільського міського ринку, ЛТД". Згідно із державним будівельним планом і технормами, такі об’єкти треба розміщувати як мінімум за 300 метрів від житла. Тобто ринок і не мав права там працювати. Зрештою, за генпланом у тій місцині має бути дім. Тому ми й уклали таку угоду, а міськрада її погодила. За договором суборенди, функціональне призначення отриманої ділянки – “землі ринкової інфраструктури”. Але є таке поняття, як “землі громадської та житлової забудови”. Та ділянка і є землею цієї категорії. Зміну призначення здійснює виконком. Ми звернулися із заявою й отримали дозвіл. Ці землі, повторюся, житлової та громадської забудови, а тому виконком мав право змінити функціональне призначення. Власне, це і сталося.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (70)
  • Anonymous

    Ой, панове журналісти наша міська рада на вас образилась і на своєму сайті закликає вас до публічного вибачення. Цікаво це їм так правда очі коле, що виправдовуватись намагаються, чи просто в міській раді нарешті запрацювала прес-служба.

    Anonymous reply Anonymous

    Не ма на вас Сталіна.Упирі половину би пересадив половину перестріляв

    Anonymous reply Anonymous

    Наша влада сама корумпована.Заа ваші гріхи вам руки будуть відсихати
  • Anonymous

    До речі,Шкула,ти не поганий пацан.Не думав,що підеш проти говнімого Шрека.РЕСПЕКТ тобі. Там ще на Польового є КІНОДНІСТЕР,тут знову гнойна сваубода з Шнобелем,типу Кайдою і знову подарунки Гуді. Навіть Лило таким наглим небувЗдається чесна свобода віддає 2 гектара землі просто за 2 квартирм.З ДНЕМ АНГЕЛА тебе АНДРІЙ!!!!!! Бажаю ВДАЧІ!!!!
  • Anonymous

    бачили очі, кого обирали ... Самі хотіли Свободу , от і маєте ! Не хотіли думати головою перед виборами, вірили псевдопатріотам, тепер на кого нарікаємо ???

    Anonymous reply Anonymous

    200%, ПРАВИЛЬНИЙ КОМЕНТАР
  • Anonymous

    А хто в нас депутат, де входить вул.Лепкого??? А-у-у-у-у!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Депутат у нас Баб'ючка, але вона, кажуть, онкохвора. А дерибан за безплатно - зухвальство. Вул. Лепкого потребує ремонту (двір між 6-8-10 будинками в жахливих ямах - зимою не заїхати, таксисти всі відмовляються навіть), стоянку хочуть коло тої новобудови забрати - зовсім з глузду з'їхали. І так машин біля будинків купа. А тротуар по Злуки. Пане мер, ви давно тротуарами ходили? А знаєте, як ходити людям з поганим зором, стареньким та й молодим, коли нема асфальту, тільки намула. А знаєте, як часто рве труби по Лепкого і зимою замерзає гірка, і люди відрізані як пішоходи так і автомобілісти від світу, бо ні проїхати ні пройти, а внизу коло базарчику води по коліна і навіть і мороз доводиться перепливати і мочити ноги. А тут і ще 1 будиночок - куди комунікації підведуть?? Пане мер, невже ми такі багаті, щоб дарувати землю? Якщо так, то забезпечте машинами швидку, а зарплатами - бюджетників. А якщо ні - то відповідайте перед законом за корупцію. Он наш президент наказав будувати тюрми. З повагою, теж житель вул. Лепкого

    Anonymous reply Anonymous

    Тротуар по вул. Лепкого жахливий, зруйнований владою вщент. Знищили те що було, а зробити хоча б так як було до знищення ніхто не береться. Ми, жителі вул. Лепкого вже багато років чуємо чарівну відмовку В БЮДЖЕТІ НЕМА ГРОШЕЙ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up