Партнер рубрики Події

Померлих тернополяни поминали сім'ями

Померлих тернополяни поминали сім'ями
У перші дні листопада на цвинтарях Тернополя велелюдно — тисячі городян приходять пом'янути померлих родичів та друзів.

1 листопада перед входом на цвинтарі у Підгородньому та на вул. Микулинецькій стихійні торговці продавали квіти, вінки та свічки. А жебраки біля цвинтарних брам стояли у два ряди. Центральними алеями кладовищ ходили сотні людей, а майже на кожній могилі горіла свічка.
Люди молилися на могилах померлих родичів. Священики відправляли панахиди. Біля родинних гробівців люди поминали відразу кілька поколінь своїх родичів. Сім'я пана Яреми молилася біля родинного склепу, збудованого на Микулинецькому кладовищі ще у 1904 р.
Я приходжу помолитися до гробівця не раз на рік, а майже щотижня, - розповідає Ігор Ярема. - Сьогодні прийшли всією сім'єю - три покоління — з моєю мамою та донькою. Тут похований мій батько, бабця й дідусь.
На гробівці горять кілька свічок. На старій плиті напис: “Гробівець родини Грубинів 1904 р.”
- Усі наші родичі - корінні тернополяни, - додає Надія Ярема. - З давніх часів наш рід живе у Тернополі.
Цвинтарем ходили священики різних релігійних конфесій. Над старими польськими могилами панахиду правив римо-католицький священик. В іншій частині кладовища — греко-католицький.
На цвинтарі у Підгородньому - могили не такі давні. Проте відвідувачів тут - не менше, ніж на Микулинецькому. Тим, хто їхав до кладовища власним авто, довелося паркувати машину за кількасот метрів - під'їхати ближче не було змоги. Нелегко було й повернутися з Підгороднього маршруткою.
Біля входу до місця вічного спочинку - теж багато циган-жебраків. Милостиню їм дають лиш зрідка.
Помолися за мою маму, Світлану Петрівну, - сказала жінка, простягаючи 5 грн циганці. - Вона померла півроку тому.
Біля деяких могил люди палили свічки та молилися цілими сім’ями. Дехто пив 100 грамів за упокій душі померлого просто поряд із гробом.
- Я прийшов на могилу батька, - розповідає тернополянин Валерій Матвійчук. - Він помер навесні. Буваю і в інші дні, коли випадає нагода. Тут значно спокійніше у звичайні дні. Тоді на цвинтарі не так гамірно. Все ж таки це - оселя мертвих, а не ярмарок.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    А багато-хто забув прийти на цвинтар...

    Anonymous reply Anonymous

    чого туди спішити?
  • Anonymous

    паркувалися, до речі, хто де хтів, і як хотів. Біля Микулинецького цвинтаря авто паркували на тротуарах, по обидва боки дороги зайняли по цілій полосі. Багато пішоходів так бігли до померлих родичів, що лізли просто під колеса. Крізь цей затор ледь повзла швидка з сиреною... А ДАІшник стояв, безсило опустивши жезл. Мабуть, боявся, що якщо він зараз скаже бодай одній тьотці, яка лізе зі свічкою через дорогу, що пішохідний перехід - за 20 метрів, то оскаженілий від релігійності та випитих біля могили100 грамів натовп просто його затопче... Сподіваюся, швидка встигла доставити хворого до лікарні.

    Anonymous reply Anonymous

    поминаючи померлих - вбивають живих...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up