Партнер рубрики Події

Тернопільські водії їздитимуть за новими правилами

Зміни до правил дорожнього руху, де водіям дозволять їздити швидше, але каратимуть за більшу кількість порушень, можуть невдовзі затвердити народні депутати.


- У нових правилах чітко обумовлять, хто може перевіряти водійське посвідчення та саме авто, - пояснює старший інспектор Державтоінспекції (далі - ДАІ) в області Микола Лецкалюк. - Якщо раніше це могли робити і працівники охорони чи військові інспектори, то наразі є пропозиція, щоб перевіряла лише міліція і лише при виконанні службових обов'язків. Лише людина, яка в наряді, і зупинятиме, і перевірятиме.
Як розповідає пан Лецкалюк, внести зміни пропонують як ДАІ, так і водії.
- У нас, на відміну від багатьох інших європейських держав, існує проблема велосипедистів, скутеристів, - каже пан Микола. - Тож є пропозиція оснащувати ділянки доріг там, де є інтенсивний рух велосипедистів, відповідними доріжками зі світлофорами.
Пропонують, як пояснює пан Лецкалюк, встановити і нові обмеження швидкості. Зокрема, на заміських шляхах швидкість не повинна перевищувати 90, а на магістралях - 130 км, а не 80 і 110 км, як це є тепер.
- А от водії, зокрема у великих містах, пропонують дозволити у деяких місцях парковку на тротуарі, - говорить він.- Проте на тротуарах для пішоходів за діючими вимогами має залишатися щонайменше два метри. Втім, таку пропозицію теж розглядатимуть.
Хочуть змін водії щодо знаку “Зупинка заборонена”.
- Найбільше обурення є від тих, хто привозить товар під магазин, біля якого є такий знак - додає інспектор. - Мовляв, тут зупинка заборонена, як вивантажити товар? Адже, для прикладу, зупинку забороняють за 30 метрів до автобусної, тролейбусної зупинки.
Розглядатимуть питання забороненої зупинки і щодо таксистів.
- Зараз знак заборони діє на усі транспортні засоби, окрім таксі та авто інвалідів, - каже він. - У майбутньому, якщо такий знак стоятиме, то він діятиме на усіх без винятку.
Втомленому, як і п'яному - штраф
Незабаром інспектори Державтоінспекції будуть стежити не тільки за тим, чи не п’яний водій, а й чи не втомлений.
- Втомлені водії, зокрема далекобійники, мають після проїзду певного шляху відпочити, - каже він. Адже у них знижена реакція. Для цього планують встановити на автомобілі тахографи, які вказуватимуть, скільки кілометрів та часу водій їде. Якщо він проїхав 8 чи 12 годин, а тим паче нашими дорогами, то голова свіжою не буде. Якщо шлях водія автобуса чи іншого транспорту для пасажирських перевезень - понад 500 км, то має бути два водії. Це питання уже є в Кодексі про адмінпорушення і передбачає штраф 177-255 гривень. А в правила дорожнього руху його внесуть незабаром.
Аварія і техогляд - без ДАІ
Деякі види аварій, зокрема без людських жертв, водії за новими правилами зможуть оформлювати самостійно. Питання незначних зіткнень вирішать страхові комісари.
До того ж, в ДАІ пропонують відібрати ще й техогляд.
- Пропонують, аби ДАІ не проводила техогляду, - каже пан Микола. - Але, фактично, ми його і не проводимо. Його проводять суб'єкти підприємницької діяльності, станції різних типів. Ми лише перевіряємо наявність страхового полісу, медичну довідку, чи не у розшуку номерні агрегати транспортного засобу, чи не перебиті, а також сплату штрафів і податку. Але наразі у профільному комітеті розглядають варіант, коли податок входитиме у вартість пального.
За таким принципом, як каже Микола Лецкалюк, податок сплачують у багатьох європейських країнах.
- Принцип простий: “більше наїздив - більше плати”, - каже він.

Критикують зміни
Про зміни у правилах дорожного руху вже чули у Тернопільському осередку всеукраїнської громадської організації “Дорожній контроль” розповідає її представник Віталій Крутиголова.
- В які б інстанції ми не звертались, аби дізнатися більше, всюди кажуть, що ще не допрацювали, - каже він. - Тож довідатися щось детально про суттєві зміни ще немає можливості. З того, що нам відомо, найбільше обурює можливе нововведення - безпідставна зупинка транспортного засобу. У чинних правилах для зупинки потрібна причина. Якщо ж їх змінять, то не треба буде причини, аби інспектор ДАІ зупинив авто. Тобто він зупинить, а потім шукатиме причину.
Це порушуватиме право на свободу пересування та інші права людини, стверджує пан Крутиголова. Активістам громадської організації не подобається і пропозиція, аби за кожної зупинки інспектором ДАІ водій виходив з авто.
- Це якщо десять інспекторів зупинять десять разів, то на дорогу потрібно буде витрачати набагато більше часу, аніж зараз, - каже Віталій Крутиголова.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Anonymous

    Можна довго обговорювати існуючі проблеми по спілкуванню водій -ДАЙ.Але поки законодавець не передбачить відповідальність працівника ДАЙ хоча б за безпідставну зупинку тр. засобу(а ці підстави чітко випасані в ЗУ "Про міліцію", ст.11 п.21,)змінити ситуацію неможливо. Адже виходять на "дорогу" з однією метою- заробити "бабла".І водію неможливо протистояти цій армаді баєаючих помацати кишені водія. Треба звертатись до депутатів ВР з проханням передбачити адміністративну відповідальність ДАЙ за незаконну зупинку автомашини.Ну а водіям раджу для захисту своїх прав вивчити ПДР, інші акти. Кожна незаконна зупинка автомашини повинна завершуватись скаргою на інспектора хоча би у прокуратуру, до вищестоящого керівника. А злісних порушників ПДР треба не менш жорстко карати,ніж того ж інспектора ДАЙ.

    Anonymous reply Anonymous

    Справді треба сильно карати , особливо якщо пяний за рулем ,одним словом придушити сволоч прямо в його машині .
  • Anonymous

    до МИРОТВОРЕЦЬ96. Як завершилась епопея останнього відео з сержантом.Біля Ватрівського мосту.
  • Anonymous

    напевно,ви помиляєтесь, свідомих водіїв зараз багато, які типу знають свої права і обовязки із газет і інтернету, приходять і такі речі в кабінетах тобі говорять що сама в шоці стоїш, далекі Ви всі від цього,а от підробити протокол чи постанову не так вже і просто, занадто великий контроль за цим...тому перш на говорити про інспекторів самі по правилах постарайтесь їздити......водії бувають різними, на всяке можна на дивитись,,,...

    Anonymous reply Anonymous

    Відповідаю на Ваші випади по порядку: 1. Кажучи про свідомих водіїв, я мав на увазі не тих, хто "типу знає" свої права, а тих, хто ЗНАЄ і ЗАХИЩАЄ свої права. І таких меншість. 2. Важко підробити? Великий контроль?! Ви жартуєте? А як тоді інспектори віддають протоколи разом з корінцями, по яких і ведеться контроль? Як вносять зміни в протокол ПІСЛЯ підписання водієм? Чому не видають копії поки сам на тому не наполягатимеш? Чому після простої "перевірки документів", при проходженні ТО виявляється, що інспектор по даних з документів сотворив протокол і постанову з підписами "свідків", що водій відмовився від підписання? І таких ДОВЕДЕНИХ ФАКТІВ злочинів зі сторони ДАІ сотні!!! А скільки не доведених? 3. На інсектора можна наговорити тільки сказавши про нього щось хороше, в іншому ж випадку - це правда. 4. Я стараюсь їздити по дорозі (якщо це в нас дорогами називається), а правил я дотримуюсь, наскільки це можливо. Ви в курсі, що 98% знаків в Тернополі встановлено з порушенням чинних норм і стандіртів? P.S. З Ваших слів я зрозумів, що Ви працюєте в ДАІ чи адмінсуді; Якщо це так, то щиро бажаю - ЩОБ ВИ ЗДО... рові були!

    Anonymous reply Anonymous

    Ви "безіменний" стверджуєте що досить важко підробити протокол,а що Ви скажете коли на очах водія спалюють СПРАВЖНІЙ протокол і водій встигає погасити недопалок в якому чітко вписано його прізвище,прізвище інспектора.....!?!?!?
  • Anonymous

    напевно,ви помиляєтесь, свідомих водіїв зараз багато, які типу знають свої права і обовязки із газет і інтернету, приходять і такі речі в кабінетах тобі говорять що сама в шоці стоїш, далекі Ви всі від цього,а от підробити протокол чи постанову не так вже і просто, занадто великий контроль за цим...тому перш на говорити про інспекторів самі по правилах постарайтесь їздити......водії бувають різними, на всяке можна на дивитись,,,...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up