Партнер рубрики Події

На ринку бракує гречки, кажуть тернополяни

На ринку бракує гречки, кажуть тернополяни
-А гречка у вас є? - Нема. - А чому. - З'їли всю - старого урожаю уже нема, а нового - ще нема.

Такий діалог можна почути ледь не біля кожної ятки з крупами на тернопільському ринку. Придбати її тут стає усе важче. Адже передбачити, коли ж хтось із селян привезе на ринок продавати старі запаси, неможливо. А закупити десь інде, якщо свій товар не пропонують дрібні «крупорушки», - ніде.
- Зараз ми можемо запропонувати лише гречану січку, - каже продавець Ірина (прізвище назвати відмовилася - прим. ред.). - Але з неї каші не зготуєш, бо це, фактично, сміття. Січкою годувати - хіба що птицю. А от гречки у нас нема уже тривалий час.
Втім, вона все ж з'являється у продажі. ЇЇ в невеликих обсягах здають дрібні підприємці або ті ж селяни.
- Більше десяти кілограмів вони практично не привозять, - додає жінка. - Тому крупа на ринку швидко зникає з продажу. Той дефіцит з гречкою як почався навесні, так і триває донині. А покупці запитують про неї дуже часто. Проте зараз якраз такий період, коли усі запаси вичерпалися. Незабаром навіть січки бракуватиме.
Тернополяни «налягають» на каші і макарони
Втім, чи не найголовнішою причиною браку гречки на ринку підприємці називають простоювання відкритого акціонерного товариства «Екор». Саме тут більшість з них і закуповували тепер уже дефіцитний продукт.
- Гречаної крупи нема у нас і не буде до осені, - каже Ольга Юзюк. - Лише зрідка отримуємо її від людей, у яких ще збереглися якісь запаси. Крім того, завод зараз стоїть, то де ж нам її закупляти? Проте вона може бути в магазинах.
На простоюванні заводу, пояснюючи відсутність крупи, акцентує й підприємець Галина (прізвище просила не вказувати - прим. ред.) Жінка також торгує нефасованими крупами. Вони, за її словами, стали особливо популярними тепер, адже в більшості людей позакінчувалась стара картопля - один із основних для Тернопілля продуктів, а молода - ще задорога для того, аби купувати її щодня. Відтак покупці зараз особливо «налягають» на каші і макарони.
- Крупу люди купують, нема чого скаржитися, - каже вона. - Проте, хочуть гречки. А у нас нема. Завод не працює, то де нам її взяти? Там, наскільки нам відомо, також проблеми із запасами - задля кількох кілограмів, які отримають від населення, запускати таку «махіну» ніхто не буде.
Місячний запас розтягнули на дев'ять
У наявності проблеми із запасами, зізнаються й на самому підприємстві.
- На перше січня у нас був лише місячний запас, - пояснює бухгалтер товариства Галина Бакалець. - Його довелось розтягнути на дев’ять місяців. Відтак, нашу проблему почали вивчати в обладміністрації. Після чого там прийняли відповідне рішення - тепер ми постачаємо виключно в магазини за рознарядкою по цінах.
За словами пані Галини, через брак зерна підприємтсво працює лише кілька днів у місяць. Адже, аби запустити роботу заводу, на день потрібно мати принаймні 300 кг зерна, а є - лише тридцять. Щоб зробити 30 тонн гречки, потрібно 50 тонн зерна.
- Зрозуміло, що на ліво її ніхто не пускає, - каже бухгалтер. - Просто у нас нема стільки зерна, аби забезпечувати усіх. Проблема у тому, що зараз взагалі маємо лише п'ятиденний запас. Проте навіть за таких умов вартість нашого продукту для магазинів - 13 гривень. Вони ж продають за цінами - не вище 14 гривень, а неякісна китайська коштує 19 гривень. Тож гречка у масовішому продажі з'явиться у вересні.

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Теж мені проблема! Бараболька смачніша (особливо смажена...)

    Anonymous reply Anonymous

    ага, і корисніша...)))

    Anonymous reply Anonymous

    В фуршеті по 13,78
  • Anonymous

    у всіх супермаркетах міста є гречка, приблизно по 20 грн.
  • Anonymous

    Один мужик в фуршеті чуть не кожен день бере майже по мішку гречки кажуть він на ринку має точку і там її перепродує...
  • Anonymous

    з такою владою скоро на Україні не буде навіть муки на хліб.

    Anonymous reply Anonymous

    Регіони на мило і тоді на гречку поміняти тре
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Молода картопля за 65, а яйця – 23: що та за скільки продають на ярмарках до Великодня 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня 09:14 Легендарна паска за рецептом Дарії Цвєк: тримайте секретний рецепт play_circle_filled 08:30 Вночі окупанти атакували «Кинджалами» Львівщину та Франківщину, цілились в теплоелектростанції
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up