Такий діалог можна почути ледь не біля кожної ятки з крупами на тернопільському ринку. Придбати її тут стає усе важче. Адже передбачити, коли ж хтось із селян привезе на ринок продавати старі запаси, неможливо. А закупити десь інде, якщо свій товар не пропонують дрібні «крупорушки», - ніде.
- Зараз ми можемо запропонувати лише гречану січку, - каже продавець Ірина (прізвище назвати відмовилася - прим. ред.). - Але з неї каші не зготуєш, бо це, фактично, сміття. Січкою годувати - хіба що птицю. А от гречки у нас нема уже тривалий час.
Втім, вона все ж з'являється у продажі. ЇЇ в невеликих обсягах здають дрібні підприємці або ті ж селяни.
- Більше десяти кілограмів вони практично не привозять, - додає жінка. - Тому крупа на ринку швидко зникає з продажу. Той дефіцит з гречкою як почався навесні, так і триває донині. А покупці запитують про неї дуже часто. Проте зараз якраз такий період, коли усі запаси вичерпалися. Незабаром навіть січки бракуватиме.
Тернополяни «налягають» на каші і макарони
Втім, чи не найголовнішою причиною браку гречки на ринку підприємці називають простоювання відкритого акціонерного товариства «Екор». Саме тут більшість з них і закуповували тепер уже дефіцитний продукт.
- Гречаної крупи нема у нас і не буде до осені, - каже Ольга Юзюк. - Лише зрідка отримуємо її від людей, у яких ще збереглися якісь запаси. Крім того, завод зараз стоїть, то де ж нам її закупляти? Проте вона може бути в магазинах.
На простоюванні заводу, пояснюючи відсутність крупи, акцентує й підприємець Галина (прізвище просила не вказувати - прим. ред.) Жінка також торгує нефасованими крупами. Вони, за її словами, стали особливо популярними тепер, адже в більшості людей позакінчувалась стара картопля - один із основних для Тернопілля продуктів, а молода - ще задорога для того, аби купувати її щодня. Відтак покупці зараз особливо «налягають» на каші і макарони.
- Крупу люди купують, нема чого скаржитися, - каже вона. - Проте, хочуть гречки. А у нас нема. Завод не працює, то де нам її взяти? Там, наскільки нам відомо, також проблеми із запасами - задля кількох кілограмів, які отримають від населення, запускати таку «махіну» ніхто не буде.
Місячний запас розтягнули на дев'ять
У наявності проблеми із запасами, зізнаються й на самому підприємстві.
- На перше січня у нас був лише місячний запас, - пояснює бухгалтер товариства Галина Бакалець. - Його довелось розтягнути на дев’ять місяців. Відтак, нашу проблему почали вивчати в обладміністрації. Після чого там прийняли відповідне рішення - тепер ми постачаємо виключно в магазини за рознарядкою по цінах.
За словами пані Галини, через брак зерна підприємтсво працює лише кілька днів у місяць. Адже, аби запустити роботу заводу, на день потрібно мати принаймні 300 кг зерна, а є - лише тридцять. Щоб зробити 30 тонн гречки, потрібно 50 тонн зерна.
- Зрозуміло, що на ліво її ніхто не пускає, - каже бухгалтер. - Просто у нас нема стільки зерна, аби забезпечувати усіх. Проблема у тому, що зараз взагалі маємо лише п'ятиденний запас. Проте навіть за таких умов вартість нашого продукту для магазинів - 13 гривень. Вони ж продають за цінами - не вище 14 гривень, а неякісна китайська коштує 19 гривень. Тож гречка у масовішому продажі з'явиться у вересні.
Світлана ГРИВАС,
0-96-709-74-60
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Anonymous
Anonymous reply Anonymous
Anonymous reply Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous
Anonymous reply Anonymous