На Тернопільщині суттєво дорожчає м'ясо

Ціна на свіже м’ясо почала рости. Кілограм свинини на ринку зараз можна купити за 45-65 грн залежно від сорту м’яса, а яловичини - за 35-60.


За останні три тижні воно подорожчало на 10-15 грн, говорять на міському ринку. До свят обіцяють ще підняти ціни.
Вартість м’яса буде рости і надалі, оскільки у селах щороку знаходиться все менше охочих розводити худобу. Із року в рік дорожчає зерно, потрібне для відгодівлі худоби. Тепер - у період відпусток - люди забивають мало худоби. Ще трохи - і почнуть копати городи. Відтак селянам знову ніколи буде продавати м’ясо, пояснює продавець на ринку пан Василь.
Вирощують менше кормів і худоби
Виготовляють зараз менше не лише м’яса, а й інших харчових продуктів. Так, протягом першого півріччя 2011 р. виробництво харчових продуктів і напоїв знизилось на 10,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомив начальник управління економіки Тернопільської обладміністрації Василь Гецько.
- Сільськогосподарські підприємства в Гусятинському, Заліщицькому, Підгаєцькому, Кременецькому, Монастириському, Бережанському, Борщівському та Чортківському районах зменшили поголів’я великої рогатої худоби. Як наслідок - у п’яти районах області скоротили обсяги виробництва м’яса, - констатує пан Гецько.
Поменшало і кормів для худоби. Так, у двох районах Бережанському та Підволочиському агропідприємства зменшили посівні площі.
Польське - дорожче за наше
Щоб стримати ріст цін на м’ясо, на міському ринку вирішили залучити більше продавців цього продукту. Якщо не з нашої області, то принаймні з сусідніх - Львівської та Хмельницької. Відтак запрошують селян, які вигодовують свині та телята, продавати м’ясо на ринку в Тернополі без посередників. У м’ясному залі ринку готові прийняти 100 продавців, каже адміністратор м’ясного залу ТОВ “Тернопільський міський ринок” Іван Залізняк.
А те м’ясо, яке зараз продають на ринку, - нашого виробника, а не іноземного, запевняє адміністрація ринку. Мовляв, кожну тушу оглядає ветеринар, а неякісний продукт продавати не дозволять. А польське м’ясо - ще й дорожче.
- Можу гарантувати, що польського м’яса на ринку зараз немає. Воно коштує в закупці 29 грн/кг, а українське - 24-25 грн/кг. Тобто зараз економічно невигідно в нас продавати польське м’ясо, - додає Іван Залізняк.
Адміністрація ринку застерігає тернополян від купівлі м’яса в стихійних місцях біля ринку. Нагадує, що дорога, де продають м’ясо під відкритим небом, не має жодного стосунку до ринку. М’ясо у стихійників санстанція та ветслужба не перевіряють і за його якість не відповідають.

Мирослава КАРМЕЛЮК, [email protected]

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Хочу мнєса, а не маю грошей,шо маю робити?
  • Anonymous

    Журналісти, ви дістали цим м'ясом! Ото вже правда, гідна тема для щоденного повторення на сайті. Та всі і так це знають! Навіть про м'ясо ПИСАТИ ПОТРІБНО ВМІТИ. Почитайте "лист п.Лимаренко" та повчіться якомусь іншому стилю викладу, аніж просто статистичні дані.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up