За останні три тижні воно подорожчало на 10-15 грн, говорять на міському ринку. До свят обіцяють ще підняти ціни.
Вартість м’яса буде рости і надалі, оскільки у селах щороку знаходиться все менше охочих розводити худобу. Із року в рік дорожчає зерно, потрібне для відгодівлі худоби. Тепер - у період відпусток - люди забивають мало худоби. Ще трохи - і почнуть копати городи. Відтак селянам знову ніколи буде продавати м’ясо, пояснює продавець на ринку пан Василь.
Вирощують менше кормів і худоби
Виготовляють зараз менше не лише м’яса, а й інших харчових продуктів. Так, протягом першого півріччя 2011 р. виробництво харчових продуктів і напоїв знизилось на 10,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомив начальник управління економіки Тернопільської обладміністрації Василь Гецько.
- Сільськогосподарські підприємства в Гусятинському, Заліщицькому, Підгаєцькому, Кременецькому, Монастириському, Бережанському, Борщівському та Чортківському районах зменшили поголів’я великої рогатої худоби. Як наслідок - у п’яти районах області скоротили обсяги виробництва м’яса, - констатує пан Гецько.
Поменшало і кормів для худоби. Так, у двох районах Бережанському та Підволочиському агропідприємства зменшили посівні площі.
Польське - дорожче за наше
Щоб стримати ріст цін на м’ясо, на міському ринку вирішили залучити більше продавців цього продукту. Якщо не з нашої області, то принаймні з сусідніх - Львівської та Хмельницької. Відтак запрошують селян, які вигодовують свині та телята, продавати м’ясо на ринку в Тернополі без посередників. У м’ясному залі ринку готові прийняти 100 продавців, каже адміністратор м’ясного залу ТОВ “Тернопільський міський ринок” Іван Залізняк.
А те м’ясо, яке зараз продають на ринку, - нашого виробника, а не іноземного, запевняє адміністрація ринку. Мовляв, кожну тушу оглядає ветеринар, а неякісний продукт продавати не дозволять. А польське м’ясо - ще й дорожче.
- Можу гарантувати, що польського м’яса на ринку зараз немає. Воно коштує в закупці 29 грн/кг, а українське - 24-25 грн/кг. Тобто зараз економічно невигідно в нас продавати польське м’ясо, - додає Іван Залізняк.
Адміністрація ринку застерігає тернополян від купівлі м’яса в стихійних місцях біля ринку. Нагадує, що дорога, де продають м’ясо під відкритим небом, не має жодного стосунку до ринку. М’ясо у стихійників санстанція та ветслужба не перевіряють і за його якість не відповідають.
Мирослава КАРМЕЛЮК, karmelyuk@gmail.com
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 15 від 9 квітня 2025
Читати номер
Anonymous 4 серпня 2011 р.
Anonymous 4 серпня 2011 р.