У Тернополі за квартиру доведеться платити на 50% більше

У міській раді представили розрахунки нових тарифів. По-новому тернополянам можливо доведеться платити уже з 1 жовтня

Розрахунки побудинкових тарифів за квартплату представили у міській раді у вівторок, 13 вересня заступник міського голови з питань ЖКГ Владислав Стемковський та начальник управління ЖКГ Володимир Болєщук.
За діючим зараз тарифом тернополяни, які мешкають у будинках без ліфтів, платять за квартплату по 1,02 грн. за 1 квадратний метр, у будинках з ліфтом — по 1,25 грн. за квадратний метр.
Незабаром у Тернополі запровадять побудинковий тариф, тобто для кожного будинку він буде окремий. Згідно з нововведенням тариф квартплати розділять на три частини – власне квартплата, обслуговування ліфтів та вивезення сміття.
За розрахунками фахівців міськради, середній побудинковий тариф становитиме 1,27 грн. за квадратний метр житла у будинках без ліфтів і 1,32 грн. за квадратний метр у будинках з ліфтами. Мешканцям останніх доведеться ще платити по 22 копійки за квадратний метр помешкання за обслуговування ліфтів. Для всіх будинків пропонують встановити тариф за вивіз та утилізацію твердих побутових відходів у розмірі 0,324 грн. за квадратний метр помешкання. Отож, загалом за новими тарифами тернополянам доведеться платити по 1,49 грн. за квадратний метр у будинках без ліфтів та по 1,86 грн. - у будинках із ліфтами.
За новини розрахунками у квартплату включили вартість обслуговування центральних мереж теплопостачання. Зараз вона входить у тариф на тепло. Ще одна різниця - нині тернополяни платять лише за вивіз сміття. Після затвердження нових тарифів доведеться платити не лише за вивіз сміття, але й за його утилізацію.
Заступник міського голови Владислав Стемковський запевняє, що наразі Тернопіль залишився єдиним обласним центром в Україні, де тарифи на квартплату не переглядалися ще з 2008 року.
- За цей період матеріали та комплектуючі зросли на 190%, заробітна плата — на 180%, електроенергія — на 50%, - зазначив заступник мера, обґрунтовуючи доцільність підняття тарифів.
Він також стверджує, що нові розроблені тарифи все одно не відповідають економічним реаліям і, розробляючи їх, у міській раді враховували соціальні можливості населення.
Чиновник стверджує, що тариф на квартплату зросте десь на 30%. Однак за рахунок того, що у тариф включать вартість обслуговування центральних мереж теплопостачання, загалом доведеться платити на 50% більше.
Так, за діючим нині тарифом власник квартири площею 50 кв.м у будинку з ліфтом сьогодні платить 62,50 грн. за місяць. Тоді як за новими тарифами власнику тієї ж квартири доведеться платити щомісяця 66 грн. квартплати, 11 грн. за обслуговування ліфтів та 16 грн. за вивезення і утилізацію твердих побутових відходів. Загалом виходить 93 грн. проти теперішніх 62,50.
Як повідомив Владислав Стемковський, питання затвердження побудинкових тарифів планують розглянути на засіданні виконавчого комітету 21 вересня. Від його рішення й залежить, відколи почнуть діяти нові тарифи. За словами чиновника, найімовірніше, що це відбудеться з 1 жовтня.

p>

Відео дня
>Василь СОЛТИС, 096-725-70-22

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (67)
  • Anonymous

    Хочу бачити таке повідомлення: Міська рада в межах своїх обов"язків по захисту прав мешканців міста провела перевірку якості надання послуг приватними Жеками та встановила що вони отримують надприбутки не виконуючі своїх зобов2язань по договорам обслуговування будинків. матеріали преревірок направлені в прокуратуру. На мій погляд для цього ми платимо зі своїх податків зарлату цим "обранцям". А в даному випадку в мене складається враження, що ці "зас об ранці" просто крадуть мої гроші шляхом підняття ціни за повітря...
  • Anonymous

    Хтось з жеківських чиновників чи інших поясніть, будь ласка, яке відношення мають метри до кількості сміття. А квартиранти живуть далеко не у всіх!

    Anonymous reply Anonymous

    ооо, бачу активізувалися орендодавці. тре ціну за оренду піднімати. Правильно що привязали до метрів.

    Anonymous reply Anonymous

    то Свобода хоче повернути совкове обслуговування? Тоді теж обслуговували квадратні метри, а не людей. А так галасують, що хочуть в Європу.
  • Anonymous

    свобода прйшла іробить добро людям

    Anonymous reply Anonymous

    свобода не впливає на центральну владу, яка не може собі дати ради з газом

    Anonymous reply Anonymous

    А яке відношення має ЖЕК до газу? Чи для того, щоб вкрутити лампочку необхідно "газку дихнути"?

    Anonymous reply Anonymous

    ЖЕК приватна кантора - не подобається міняй, нашо нити?

    Anonymous reply Anonymous

    ти баламут, він газу грає ціна теплопостачання
  • Anonymous

    ))) а володя часу не гає. недавно призначили а вже тарифи нові презентує)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up