Мерія Тернополя віддає в оренду туалет за 455 грн на місяць. Вбиральня заробляє їх за день

Мерія Тернополя віддає в оренду туалет за 455 грн на місяць. Вбиральня заробляє їх за день
Здавати в оренду туалет вирішив на одному з вересневих засідань виконавчий комітет міської ради.

Для втілення цього задуму чиновники навіть оголошення подали в газету.
“Оренда — за “відкат”
Основні умови оренди: підприємець, який візьме під опіку заклад, повинен його відремонтувати та справно сплачувати оренду.
Такий поспіх посадовців дивує, зважаючи на те, що останні роки тривав суд, під час якого міська рада “відсуджувала” туалет у попереднього орендаря. Той отримав вбиральню ще за правління Богдана Левківа, але чомусь взагалі на безоплатній основі.
- Є намір передати туалет в оренду, - розповідає начальник відділу оренди та обліку комунального майна Володимир Білик. - Колись той туалет перебував на балансі управління житлово-комунального господарства. Вони уклали з суб’єктом господарської діяльності договір на безоплатне користування. Це ще було, здається, за каденції Левківа. Потім мерія цей договір вирішила розірвати з допомогою суду. Суди тягнулись довго, і лише цього року ми забрали будівлю до себе на баланс. Тепер же даватимемо в оренду лише на платній основі з умовою відремонтувати.
Чому сьогоднішня влада знову віддає щойно відсуджений туалет на “підозрілих” умовах - зрозуміти важко. Основне пояснення: підприємець, окрім орендної плати, відремонтує вбиральню. Стан туалету жалюгідний - поламаний дах, непрацюючі туалетні бачки, часто відсутнє світло. А ще тут постійно - бруд та сморід. Тож ремонт потрібен, але чи достатня ця умова.
- Туалет - невеличкий. Його лише підлатати б і всередині зробити косметичний ремонт, а потім просто якісно прибирати. На це 20 тисяч гривень з “головою” вистачить, - ділиться думкою відносно ситуації тернополянин Андрій Возний. - Думаю, це оренда за “відкат”. Тобто переможе той, хто має перемогти і зароблятиме собі гроші. А місту копійки кидати буде. Хоча могла б і мерія заробляти. Я переконаний, туалет має непоганий прибуток.
“Ми порахували прибутки”
Про прибуток ми запитали в мерії. Але там кажуть, що не знають, скільки тернополян відвідують місцину за “Перемогою” та які заробітки отримує заклад. Найгірше, що посадовці цього навіть не перевірили перед тим, як віддавати комунальне майно в “чужі руки”.
- Ми не рахували прибутки туалету, - повідомив пан Білик. - Окрім того, ми не маємо в своєму підпорядкуванні підприємства, яке могло б здійснювати обслуговування закладу.
Останній аргумент виглядає дивним, адже в місті є декілька безкоштовних туалетів і вони - на балансі управління парків. Такі функції могло б здійснювати управління ЖКГ або якесь із комунальних підприємств міста.
Відтак ми вирішили самотужки перевірити обсяги прибутків туалету. У середу, 21 вересня, журналісти “20 хвилин” з 08.00 до 23.00 стояли неподалік вбиральні та рахували клієнтів. Кількість відвідувачів здивувала навіть нас.
Виявилося, що від ранку до 14.00 в туалеті побували майже 220 тернополян, з 14.00 до 18.00 - понад 160, а з 18.00 до 23.00 платними послугами скористалось щонайменше 90 чоловік. Загалом кількість візитерів - 470. Тобто сума заробітку за один день - приблизно 470 гривень. І вона більша від приблизної суми, яку мерія хоче за місяць.
- У туалет хотіли потрапити ще майже півсотні людей, але не знайшли дороги, - пояснює один із кореспондентів, який чергував на місці. Біля входів до вбиральні все перерито і відгороджено турнікетами. Тому старші люди просто не ризикували йти через яму, а інші, напевно, думали, що заклад не працює.
Місячний ж обсяг грошей, враховуючи збільшення відвідувачів у вихідні дні, та тих, що не потрапили всередину, може скласти більше 17 тис. грн. Звичайно, ще потрібно відняти заробітну плату, комунальні витрати та витрати на закупівлю необхідних для туалету атрибутів. Проте і в цьому випадку “чистий” місячний дохід у майже 10 тис. грн виглядає значно кориснішим, аніж 455 грн від оренди.
Тож міська влада має підстави переглянути свій намір віддати туалет в оренду, а натомість залишити заклад на своєму балансі. Адже в мерії і комунальних підприємств, і управлінь, які могли б впоратись із ремонтом та обслуговуванням, вистачає. Ну і, звісно, контроль за коштами запровадити не завадить, аби гривні “не йшли” повз касу, а влада і громада чітко знала про прибутки. А їх можна використати на ремонт доріг, допомогу соціально незахищеним, покращення освітньої чи медичної галузей.
Чи віддадуть туалет в оренду, а якщо так, чи змінять орендні умови, а також кому пощастить отримувати прибутки від вбиральні у Центрі, ми обов’язково напишемо в одному з наступних випусків “20 хвилин”.

Андрій ШКУЛА, Віталій ДЕРЕХ, Антон КРАСНОБАЄВ

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (71)
  • Anonymous

    правильно мерія робить, що віддає в оренду!!! наші із вами гроші не підуть на його утримання і облагородження, а ще й прибуток у міську казну...

    Anonymous reply Anonymous

    точно! в місті є купу всього куда потрібніше вкласти кошти, а туплет в центрі потрібен! Тому то справді правильне рішення!
  • Anonymous

    Наша влада віддасть в бюджет 455грн, а в кишеню сховає декілька десятків тисяч, як не соромно, і доки в нас ще буде існувати таке свавілля

    Anonymous reply Anonymous

    Звідки така упевненість? де там взятися тим тисячам? добре, що мерія взялася облагородити такі заклади, а як не маю сили самі тягнути - хай віддають у руки приватникам...

    Anonymous reply Anonymous

    вот телефони міськ. ради написали, бери вкладай СВОЇ гроші в ремонт і бери в оренду. а це стандартна практика що якщо робиш ремонт то тобі зменьшують арендну плату на певний період.
  • Anonymous

    так я шось не розумію, де черга на конкурс? тож так вигідно! Вперед! Але наскільки мені відомо, то зараз жодного заявника немає!
  • Anonymous

    Туалети,так як і пікірні і школи повинні фінансуватися за рахунок платників податків!

    Anonymous reply Anonymous

    А хто у нас чесно платить податки? Тільки ті, з яких примусово стягують! Так що маємо те, що маємо!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up