Для Світовида у Тернополі шукають місце

У Тернопільській міськраді визначаються з місцем встановлення скульптури Світовида.

- Зараз мова не йде про те, щоб встановлювати чи не встановлювати скульптуру, - говорить голова тернопільської громади об’єднання рідновірів України Ігор Аркуша. - Наразі вирішують питання щодо місця її встановлення. У міській раді працюють над цим.
Водночас Ігор Аркуша наголосив, що ця скульптура не є культовою спорудою, а пам’яткою культурно-садового мистецтва.
- Ця робота не є точним відтворенням скульптури Світовида, знайденої на Тернопільщині у Збручі в 1848 році, - пояснив голова громади рідновірів Тернополя. - Це лише художня копія, виконана українським скульптором Альошкіним. До речі, у нашому місті на набережній Ставу розміщені роботи учнів та друзів Альошкіна. Тож не бачу нічого такого, щоб перешкоджало встановити художню роботу цього митця.
За словами Ігоря Аркуші, скульптури-копії Світовида встановлені у Києві, Львові, Москві, Санкт-Петербурзі. Оригінал же зберігають у Краківському краєзнавчому музеї.
- Тернопіль найбільше мав би пишатися цією Збруцькою знахідкою, але наразі місто ніяким чином не увіковічнило пам’ятку, - говорить Ігор Аркуша. - Ми мали б наголосити, що це українська пам’ятка, а не польська, як це стверджують західні сусіди. І це мало б стати додатковим туристичним об’єктом міста, особливо перед “Євро-2012”. Наприклад, польським туристам було б цікаво довідатися, де насправді батьківщина Збруцької знахідки. Патріоти міста мали б сприяти встановленню скульптури. Ми ж якось сором'язливо замовчуємо дохристиянську сторінку історії наших предків.
До речі, як зауважив Ігор Аркуша, в №107 центральної свободівської газети було розміщено матеріал під заголовком “Розграбовані скарби України” (серед них і Світовид - Збруцький ідол - прим. ред.). У статті йшлося про наміри партії сприяти поверненню історичних цінностей на батьківщину.
Нагадаємо, на початку липня ініціативна група тернополян встановила кам’яну скульптуру язичницького бога Світовида у парку ім. Шевченка неподалік від обладміністрації. Одначе 11 липня з наказу мерії пам’ятку демонтували, оскільки її встановили самовільно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    кожег має право на своє віросповідання. якщо зроблено всі в рамках закону, то чому б і ні...

    Anonymous reply Anonymous

    Сатаністи зараз захотять теж своїх прав. Мусульмани захочуть просто на вулиці баранів різати.
  • Anonymous

    Для початку хай пояснять, що являє собою дана скульптура!

    Anonymous reply Anonymous

    А ви що в школі не вчилися? Можете скористатися гуглом, пошукайте - збручанський ідол, світовид.
  • Anonymous

    Цікаво, чому самовільно встановлену скульптуру в парку демонтували швидко, а ось із каплицею не можуть дати раду вже роки. Поставте того ідола перед каплицею в парку нац. відродження, або пану Аркуші під вікнами, нехай любується щоранку якщо він такий поціновувач мистецтва. Мені ця скульптура теж нагадує чол. статевий орган.

    Anonymous reply Anonymous

    Саме це і є. Вони навіть не заперечують того.
  • Anonymous

    Вивести на середину озера і поставити на воду. От де він зупиниться то там йому і місце :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up