У спеку Тернопіль випиває до трьох тонн квасу на день

У спеку Тернопіль випиває до трьох тонн квасу на день
Пані Анна з донькою Іриною дуже люблять тернопільський квас. Жінка вважає, що літо - це пора квасу, тож купує його за кожної нагоди
Якщо підприємці і далі будуть відтісняти точки продажу квасу, то наступного року його може стати невигідно варити

Майже три тонни ароматного житньо-ячмінного квасу на день випивають тернополяни, коли на дворі стоїть неймовірна спека. Цього року у місті залишилося 15 точок продажу. Купити квас можна у Центрі - біля обласної міліції, на Острозького, в двох точках на автовокзалі, біля „Гранду”, на „Дружбі” – на Миру і Бережанській, На „Східному” – біля магазину „Прогрес”, на Лесі Українки і навпроти літака, на „Сонячному” – біля „болгарського” магазину, „Універсаму”, „Оріону”. Літр квасу коштує 5 гривень.

- Торік було більше точок, був навіть час, коли ми мали 30 точок у Тернополі, - розповідає директор ТОВ „Тернопільський безалкогольний завод” Ігор Свистун. – Але впродовж кількох останніх років нас постійно відтісняють. Була точка біля „Збруча”, навпроти „Півника”, на Коновальця, там, де колись „Веселка” була. Тепер їх немає. Нам землю не виділяють, дають лише дозвіл на торгівлю. А „крутелики” вимагають або тисячу доларів за місце, або забиратися з їхньої землі. Не хочуть йти на жодні поступки, тому ми змушені закривати наші точки. Наступного року можуть витіснити з центрального і міжрайонного автовокзалів. Є вільне місце у Березовиці, але хто його там вип’є? 20 літрів продадуть, а решту потрібно виливати. Звичайно, у Центрі торгувати краще. На Шептицького була чудова точка, але нас витіснили з тієї території.

Якщо таких точок продажу залишиться 10, то варити квас стане невигідно, додає директор.

Відео дня

- Колись ми квас і у райцентри возили, навіть був час, що великі міста замовляли наш квас – і Чернівці, і Львів, але тепер через вартість бензину це невигідно, - зазначає директор. – А в райцентрах понаставляли бочок по барах і продають щось схоже на квас, яке по 30 днів зберігається. Але хіба то квас? Натуральний квас зберігається три доби – і все.

Тернопіль – чи не єдине місто у Західній Україні, де варять натуральний квас, зазначає співрозмовник.

  • Наш квас – на житній і ячмінній основі, - продовжує Ігор Свистун. – Восени заготовляємо зерно, пророщуємо його, сушимо, перемелюємо, готуємо сусло, потім варимо квас, додаємо чисту культуру грибків, а коли вибродить - щоб припинити бродіння – охолоджуємо. Опара осідає, а зверху збираємо квас. Наступного дня до опари знову додаємо теплу воду, цукор, ячмінь із житом, і знову процес повторюється.

Натуральний квас не зрівняється з магазинним, переконаний пан Свистун.

- Хоча на пляшках і пишуть "квас", але маленькими буквами все ж вказують – "напій" – пояснює він. – Квас – лише той, що бродить, а коли змішують інгредієнти – це напій.

Щодня машина розвозить про Тернополю дві-три тонни квасу. Кожна точка бере 200-250 літрів. Утім, коли немає спеки, квасу п’ють у рази менше.

- Коли хоч три-чотири дні - спека, тоді квасу п’ють багато, а у прохолодну погоду – менше, - розповідає пан Свистун. – Торік за сезон Тернопіль випив більше 300 тонн квасу. Як буде цього року - важко прогнозувати. Наш продукт – сезонний, йому потрібна спека. А ми ще перед Зеленими святами у куртках ходили. Та сезон довгий – почали з кінця квітня і будемо варити квас аж до вересня.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Я не знаю як то шо вони називають квасом можна пити, тільки одна назва залишилася.

    Дуглас reply Анонім

    звичайно, той що з бочок на розлив який пахне паленим цукром тобі більше смакує?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up