Тернополян за місяць розвели на 50 тисяч гривень


Тернополян за місяць розвели на 50 тисяч гривень
Правоохоронці кажуть, що втрачені кошти повернути важко, але можливо. І що вони встановили – найчастіше дзвонять зі східних областей та Київщини

Шахрайські схеми «оновились».

Відколи тернополяни перестали приставати на пропозиції внести певну суму за родичів, які ніби то скоїли злочини чи стали винуватцями ДТП, аферисти винайшли новий спосіб «розвести» наших краян. Тепер під приводом купівлі-продажу в Інтернеті знімають з карток усе до копійки. І подібні випадки реєструє міліція мало не щодня. Правоохоронці кажуть, що втрачені кошти повернути важко, але можливо. 

Міліція встановила – найчастіше дзвонять зі східних областей та Київщини.

Відео дня
  • Найбільше тернополян постраждало під час купівлі-продажу бувших у користуванні фотоапаратів, одягу, запчастин до авто і побутової техніки, - каже начальник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції Сергій Крета. – Поодинокі, коли купували музичні інструменти. Є навіть ошукані, які хотіли продати інвалідний візок.

Щодня у міліції реєструють подібні звернення від тернополян. Люди втрачають все, що у них було на рахунку. А це, як правило, від кількох сотен до 5-7 тис. грн.

Схема «розводу» приблизно така. Люди дають оголошення на безкоштовному сайті купівлі-продажу. Шахраї повідомлення переглядають, аналізують, і дзвонять за вказаним телефоном, що готові купити. Далі повідомляють потенційному продавцеві, що річ потрібна вже і цієї ж хвилини за неї готові перерахувати кошти. Лишень дайте реквізити.

  • Продавці повідомляють номер картки, - пояснили у міліції. - Через декілька хвилин до них телефонує інший шахрай з номера, схожого на «приватбанківський». І говорить, мовляв, з вашої картки, номер такий-то, була спроба зняти кошти. Ми хочемо вас захистити. Скажіть нам пін-код. Ми змінимо його. А через деякий час приходить sms, що з рахунку зняли всі гроші.

Часом трапляється все і ще за простішою схемою. Продавцеві телефонують і повідомляють, що готові купити вже. Тільки дайте реквізити. Люди на радощах розповідають все - номер картки, код, особисті дані, кажуть у міліції. Або дзвонять ніби з банку і говорять, мовляв, вам хочуть перерахувати кошти, називаючи суму, вказану в оголошенні. Але з карткою виникли проблеми. Назвіть пін-код.

  • Ми встановлюємо особи більшості цих шахраїв, - каже т.в.о. начальника обласної міліції Олександр Богомол. - Кримінальні провадження направляємо за місцем, де зняли гроші. А це зазвичай східні області та Київщина.

Повернути видурені шахраями кошти важко, але  реально, каже Олександр Богомол. Скажімо, днями на Запоріжжі затримали групу шахраїв, які наживались подібнім методом. Бо у схемах, як правило, задіяно більше однієї особи. Одні займаються дзвінками, інші знімають кошти. У банкоматах є камери. І люди, які знімають гроші, часто навіть не знають, що є учасниками злочинної схеми.

Коментар

Дмитро ПОЧТОВНЮК, (27 р.), керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку в Тернополі:

  • Від ПриватБанку ніколи ніхто не дзвонить, аби уточнити якісь персональні дані. Хіба можуть бути дзвінки щодо якості обслуговування. Якщо людина щось продає, йдеться про сайти безкоштовних оголошень на зразок ОLX, їй достатньо тільки вказати номер картки. Ні прізвище, ні код, ні пароль, який приходить в sms-повідомленнях, ні термін дії картки повідомляти не можна - це все секретні дані.   

Якщо вас просять назвати дату і рік народження, дівоче прізвище матері та інші особисті дані або набрати різні комбінації цифр на телефоні, то ви маєте справу з шахраєм. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up