Надал хоче вивести зі школи усі готівкові розрахунки

Надал хоче вивести зі школи усі готівкові розрахунки
Жодної готівки у школі не повинно бути, - вважає міський голова Тернополя Сергій Надал.

- Численні збори грошей у школі вже просто дістали, - каже тернополянка Наталія. - Батьків найчастіше обурюють два пункти витрат – ремонт у класах і подарунки на день вчителя чи 8 березня. Особисто я вважаю, що вітати вчителів потрібно, але в розумних межах. І на ремонт класів теж варто здавати гроші. Тому що, 200 чи навіть 300 гривень на рік, це не так вже й багато якщо порівнювати з іншими поточними витратами.
За словами пані Наталії, поточних витрат у бутьків вдосталь і вони є майже щодня – то треба здати гроші на атлас, то на контурну карту, то на зошит для лабораторних, а то просто прийшли в школу продавати журнальчики і розмальовки. Потім ще якісь платні конкурси проводять, виставки і таке інше. Є серед цих витрат і речі, які необхідні та корисні дітям, а й такі речі, від яких варто відмовлятися тому що має бути цьому якась межа.

До речі, питання постійних зборів грошей прозвучало і під час річного звіту мера, що відбувся нещодавно у палаці культури “Березіль”.
- Жодної готівки у школі не повинно бути,  - заявив міський голова Тернополя Сергій Надал у відповідь на це питання. - Вважаю, що для вирішення цієї проблеми батьківські комітети повинні відкривати рахунки у банках. Навіть у найрозвинутіших країнах Європи, наприклад, у Німеччині, держава фінансує освіту не в повному обсязі. У них теж є пункти витрат, які фінансуються за рахунок батьків. Але там є відкриті банківські рахунки, куди батьки вносять кошти. Відповідно є контроль над використанням цих грошей.

За словами мера, сьогодні, зважаючи на ситуацію у нашій країні, неможливо обійтися без батьківської допомоги, адже на освіту виділяється недостатньо коштів.
- Тож батькам доводиться здавати гроші на зошити для лабораторних, на атласи тощо, - зазначив Сергій Надал. - Тобто є витрати, які необхідні, а є й такі, від яких можна обійтися. Вирішувати, що необхідне повинен батьківський комітет і всі проплати повинні проводитися тільки через банківські рахунки. Це дасть можливість контролювати усі ці витрати по батьківських коштах.

Дехто з батьків пропозицію мера щодо відкриття банківських рахунків вважає досить слушною.
- На практиці це не так просто реалізувати, - каже тернополянин Сергій Малик. - Але іншого виходу напевно немає для того щоб відсікти зайві витрати та контролювати ті, що залишаться. Наразі ж гроші з батьків збирають постійно, але ніхто не знає які це суми набігають у масштабах всього міста. Якщо усі кошти ітимуть через рахунки, тоді можна буде побачити скільки насправді спонсорують батьки і порівняти з тим, скільки виділяють з бюджету. А то виходить так, що міська рада звітує про виділення коштів на відкриття нових комп'ютерних класів і в той же час, чую від знайомих, що відразу у кількох школах Тернополя збирали гроші з батьків на закупівлю нових комп'ютерів. То в мене виникає підозра, що міська рада звітує про те, що зроблено за батьківські гроші або ж комп'ютери купують за бюджетні, а батьківські ідуть невідомо куди.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Маховик правди

    Будем говорити так ,що у школах є багато речей котрі наприклад можна було б і не міняти на сучасні дорогі речі ,а саме дорогі дошки , телевізори,компютери , заміна дверей ,вікон,дорогих штор,дорогих вазонів і таке подібне . Коли я вчився такої херні не було ніхто навіть не заїкався на кардинальну заміну якихось речей ,ніхто не носив дорогих подарунків ,а на ремонт здавали в кінці року і то оцінювали ,що треба відремонтувати і це робили батьки . А зараз ,що робиться кожен вчитель хоче щоб у нього в класі було все зроблено ,як у себе в хаті і фактично за рахунок батьків . І взагалі ті вчителя зробилися якимись царьками, яким подавай все готовеньке. Я взагалі не розумію для чого міняти двері в класах якщо існуючі ще нормально виконують свою функцію я ще розумію ,що вікна пропускають холод але давайте говорити відверто ,що батьки у нас не міліонери і так само більшість отримує 1800-2000 грн чистими і так само у них є багато статей витрат ,і школа в ці витрати ну аж абсолютно не входить і не кожен може собі позволити щось в хаті поміняти ,а тут роби в школах європейські ремонти . Я скажу так ,що в школах раніше на зиму утепляли вікна і на тому край . Щодо подарунків це взагалі дурка . Я вже багато разів кажу ,що професія вчитель це така ж професія ,як і всі решта .Хто йшов на цю професію прекрасно знали куда ідуть працювати. Я вважаю ,що треба ліквідувати батьківські комітети оскільки це корінь всіх проблем з поборами у школах ,коли цього органа не буде тоді кожен буде зі своєю думкою і весь вплив вчителів впаде до 0. То ,що пропонує Надал це лише легалізація поборів і це лише посилить вплив вчителів на батьків ,а значить і апетити виростуть в рази . До даного питання треба підходити методом аналізу тобто аналізувати наприклад якусь річ чи ця річ потребує заміни чи цю річ можна відремонтувати чи це просто забаганка вчителя  . Щодо  подарунків їх взагалі треба заборонити . І взагалі замість легалізації поборів розумно було б створити орган котрий виявляв і притягував до відповідальності вчителів котрі замість навчальної програми думають лише за власне збагачення і постійне викачування батьківських речей на всяку херню.
  • Globus

    Так, безперечно, держава мало виділяє на оснащення шкіл.Взяти європейські держави , то там освіта платна. Треба і в нас це зробити, тоді буде все зрозуміло. Але  ніхто з вчителів не вимагає подарунків на день вчителя, 8 Березня. Батьки самі провокують такі ситуації: збирають кошти, а потім в маршрутках обговорюють, які ці вчителі безсовісні. Не збирайте! Від цього ставлення до ваших дітей не зміниться, як вчили, так і будуть вчити далі. Чомусь ніхто не говорить про те, що всі роздаткові матеріали вчитель купує за власний кошт.Заступники директорів купують папір та заправляють принтери також за власний кошт.

    Маховик правди reply Globus

    В інститутах немає такого явища як побори на вікна на ремонт і таке подібне ,а все тому що інститут немає впливу на батьків і там є платна форма навчання , але там раз заплатив за семестр і ніхто тобі не є.... мозги щоб здавати гроші на вікна ,двері ,телевізори,компютери ,вазони ,подарунки вчителям і таке подібне ,інститут сам рішає ,що треба замінити ,що треба оновити і таке подібне. Можливо правильніше було б зробити платну освіту в школах, але при цьому щоб не було батьківських комітетів і ніхто з вчителів не є...в мозги ,що треба на школу і ніхто б не носив подарунків . ЗРОЗУМІЙТЕ ОДНЕ БАТЬКІВСЬКИЙ КОМІТЕТ ЦЕ КОРІНЬ ВСІХ ПОБОРІВ В ШКОЛАХ.
  • Анонім

    Схема з банківськими рахунками пройдений етап ,або замилювання очей .Оскільки хабарі та відкати ефективно не дадуть їй працювати.

    Маховик правди reply Анонім

    Повністю підтримую це лише погіршить ситуацію ,а саме основне легалізує побори . Якщо таке запровадять це буде злочин проти батьків .
  • Анонім

    Гроші у школах збирають постійно то на школу, то на клас, то на подарунки та навіть і на  крейду  коли накінець це закінчиться. Не дофінансовують кажуть з бюджету таке враження що нічого зовсім не дає держава на школи. Купляють батьки і вікна, і двері, і дошки і парти і т. д., Що це за держава податки стягує із зарплат, а всюди треба платити, а чиновники наші тільки багатіють. Коли ця вся брехня закінчиться?. Я батько 3 дітей то можна уявити як це все набридло.Якщо така бідна держава, що немає гроші навіть на крейду, то я хочу знати що мої гроші пішли іменно на ту крейду, а  не на чергову машину директору чи інші блага чиновникам!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up