«Прокинулась і подумала: «Ласкаво просимо в клуб дурнів!»

«Прокинулась і подумала: «Ласкаво просимо в клуб дурнів!»
"Спутник" - призначений для здорових людей, для покращення настрою, але не для лікування
На Тернопільщині пенсіонерці продали побутовий електромасажний пояс під виглядом лікувального. Після єдиного сеансу масажу, зробленого тим же продавцем, жінці стало зле. Вона спробувала повернути річ, утім, продавці натякнули, що покупець – лох. Розводять руками і контролюючі органи

- Наступного дня прокинулась і згадала фразу із фільму «Ласкаво просимо в клуб дурнів», - каже жителька Чортківщини Лідія Ковцун. – Усе життя була керівником, при розумі і зробила таку дурницю. Не знаю, чому... Наче туману напустили.

Пані Ковцун, знаючи про такі лохотрони, придбала у гастролерів із Тернополя лікувальний масажер. Після купівлі жодного разу ним так і не скористалась, а повернути його продавцям не може.

- Скликали усіх на вулиці, мовляв, будуть розказувати про пільги, - пригадує жінка. –Пенсіонери почувши про таке, пішли. Приїжджі ще й показали документи з печатками. Мовляв, зустріч дозволила проводити сільрада. Замість інформації про пільги почали розпитувати про те, чи знаємо, як правильно купувати ліки. Що маркувати мають так і так та що в аптеках часто обманюють. Плавно ця розмова переросла у розповідь про лікувальні пояси «Супутник», які за спеціальною державною програмою виділили на фельдшерсько-акушерські пункти, але туди вони так і не дійшли, бо їх розхапали „свої”.

Тепер мовляв, на райони знову виділили. Певну кількість — на кожну вулицю у селі. Рекомендована виробником вартість – 3580 грн. Однак завдяки соціальній програмі ветерани праці, учасники війни та інші пільговики можуть отримати пояси за 25%, тобто за майже 900 грн.

- Після цього ці молоді люди ще заходили у будинки, - продовжує жінка. - Зайшли до мене. Я розповіла, що у мене тромбофлебіт, у доньки – онкозахворювання. Дівчина-продавець, як пише у тих документах, Наталія Василівна К., сказала, що пояс допоможе. Зробила мені тим поясом масаж, і я його купила. Як і навіщо – сама не знаю.

«Молоде, а таке брехливе»
До вечора жінці стало зле – давалась чути промасажована нога. Вранці пані Лідія зателефонувала продавцеві і поскаржилась на самопочуття. Та порадила… походити по хаті, мовляв, стане легше. Згодом до жінки приїхала та ж продавчиня і сказала написати заяву про повернення товару. Покупець писала під диктовку.

- Відповіді певний час не було. Мені говорили, що така-то у них не працює, потім – що моя заява десь загубилась, - пригадує Лідія Ковцун. – Писала заяву вдруге. Врешті я поїхала до них на Бродівську, 5а. Але це нічого не дало. Коли повернулась додому, то побачила лист у дверях. Мовляв, повернути товар не можуть, бо я ним двічі користувалась. Хоча я після купівлі той пояс навіть із коробки не витягувала. Та виявилось, що це я написала під диктовку.

Звернулась жінка в Інспекцію захисту прав споживачів в області. Там, за словами скаржниці, сказали, що уже отримували такі скарги і що такий пояс коштує в Одесі на “Привозі” 90 грн. Порадили звернутись до правоохоронців.

- Це пояс не лікувальний, а побутовий, електромасажний, - каже пані Лідія. – У його інструкції, як я вже потім подивилась, пише, що його не можна використовувати при моєму захворюванні! Я ж питала про це у дівчини, а вона запевняла, що він допоможе! Молоде, а таке брехливе. Знали б її батьки, чим вона займається.
Намагалась жінка поспілкуватись із керівником тієї фірми, як пише у документах, Тетяною Д. Утім, зробити це так і не вдалося. Говорили, що керівник буде пізніше. Казали: “Вийдіть, не заважайте”.

Previous Next



«Гроші повертають одиниці»
Про те. що зробила таку покупк, пані Лідія дуже шкодує. Мовляв, обманули, розвели на гроші у той час, як вона має онкохвору доньку. Утім, історія цієї жінки — непоодинока.  Приміром, про такі випадки писали у ЗМІ Дніпропетровщини, Чернігівщини. Там також розповідали про обман в аптеках, про державні пільги.

Вартість цього масажного поясу всюди була різною – його продавали як за 200, так і за 1200 грн. Придбати його можна навіть за 70 грн на «Сландо». Розповідями про ці лохотрони кишать інтернет-форуми, але лохотронщиками не дуже цікавиться міліція. Мовляв, згідно із законом, порушень немає. Адже люди купують звичайні побутові масажні пояси, а шкоду чи їх недієвість ще треба довести. Тож, звертаючись до Інспекції захисту прав споживачів, повертають собі гроші одиниці.

- Допомогти ми не можемо, - кажуть в Інспекції. - Згідно із Законом «Про захист прав споживачів», товар можна повернути протягом 14 днів із дня його придбання, якщо він не підійшов за формою, розміром чи кольором. Але за умови, що ним не користувались. У заяві, яку писала жінка до підприємця, вона вказала, що двічі ним користувалась.

У прес-службі обласної міліції додали, що якщо пані Ковцун вважає, що у неї обманом видурили гроші, то нехай звертається із заявою у міліцію.

«Лікують» бухгалтер та економіст
До слова, як продавець, так і підприємець не мають медичної освіти. Анкети обох дівчат є на сайтах із пошуку роботи. Перша – уродженка Зборова, у 2013 році закінчила коледж, за освітою – бухгалтер, економіст. А друга – підприємець з Вінниці. Народилась у 1993 році, закінчила технічний коледж. Згідно із відомостями Єдиного державного реєстру, вона може займатись роздрібною торгівлею поза магазинами. Це – основний вид діяльності. І ще — консультуванням з питань комерційної діяльності. На облік дівчина стала у квітні 2014 року.

Цікаво, що зв’язатись із виробником поясів також неможливо – маркування товару досить скупе, адреси та контактів немає. Нам допомогли зорієнтуватись у «Тернопільдержстандартметрології» за вказаними на маркуванні «ТУ». Утім, за наданим нам номером телефону слухавку підняли представники іншої фірми. Вони пообіцяли, що якщо потрібна нам людина буде на місці, то перекажуть прохання зателефонувати нам. Що ж – чекатимемо.

Відео дня

Василь КОГУТ (57 р.), юрист:
Для початку Лідії Ковцун варто звернутись до правоохоронців  із заявою про обман покупців. Міліція повинна зібрати пояснення, визначитись, чи є у цій справі склад злочину – шахрайства чи обману покупців. Якщо вони не знайдуть у описаній вище ситуації  порушення і дадуть відмову у відкритті кримінального провадження, то варто їй звернутись до адвоката. З ним написати та подати до суду заяву по факту порушення прав споживачів згідно із законом «Про захист прав споживачів». І як доказову базу у судовій справі можна використати  зібрані правоохоронцями матеріали – пояснення самої потерпілої, сусідів, односельчан, і власне продавців, підприємця.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up