Партнер рубрики Події

Біля вокзалу будують, незважаючи на протести і кримінальні справи

Біля вокзалу будують, незважаючи на протести і кримінальні справи
Незважаючи на протести громадськості та порушення кримінальних справ, будівництво на Привокзальному Майдані триває жвавими темпами. Будівельники уже звели мури вищі за огороджений паркан. Станом, на вівторок, 12 травня, мулярі клали цеглу уже на рівні другого поверху.

- Тут і так на привокзальній площі мало місця, часом навіть нема де машину припаркувати, а тепер ще й розпочали ось це будівництво, - обурюється тернополянин Михайло Гармаш. - Куди тільки дивляться правоохоронні органи та контролюючі служби? Це ж очевидно, що тут ніякої забудови не може бути.


Як відомо, ряд громадських організацій Тернополя виступили проти будівництва торгово-розважального центру на привокзальному майдані. Активістів підтримала і обласна спілка архітекторів.
Після ряду протестних акцій у міськраді створили комісію, яка мала зайнятися врегулювання цього конфлікту. До складу комісії включили і представників громадськості. На час роботи комісії будівельні роботи мали бути призупинені.

Однак на початку квітня громадські активісти заявили про свій вихід із переговорного процесу у зв’язку з невиконанням вимоги про призупення будівельних робіт на час роботи комісії.
Водночас громадські організації заявили, що підприємець, який здійснює будівельні роботи, не є стороною конфлікту. Суспільно-політична ситуація накаляється лише через конфлікт територіальної громади та непрозорі схеми міської ради.

Відео дня


Після припинення переговорного процесу будівництво біля залізничного вокзалу тільки пожвавилося.  
Однак громадські активісти та представники обласної спілки архітекторів стверджують, що не змирилися із забудовою Привокзального майдану та продовжують боротьбу.

- Нещодавно на замовлення можновладців у декількох тернопільських газетах була розміщена публікація про будівництво біля залізничного вокзалу, - розповідає голова правління Тернопільської обласної організації національної спілки архітекторів України Олег Головчак. - Ця стаття викликала гнів та обурення як у значної частини громадськості міста, так і у більшості архітекторів. Адже у матеріалі розміщено чимало неправдивих фактів. Зокрема, стверджується, що архітектори та урбаністи розробили «сучасну інвестиційну пропозицію архітектурного комплексу...». Але якби міською радою було б замовлено проект реконструкції привокзального майдану в цілому, то було б зрозуміло і міській раді і кожному тернополянину, що площі майдану уже сьогодні катастрофічно не вистачає.


За словами Олега Головчака, замість фактично існуючої площі у 6000 кв. м. необхідний розмір має становити близько 11500 кв. м.
- З цього очевидно, що місця для будівництва на привокзальному майдані взагалі немає, - констатує пан Головчак. - Зараз це будівництво ведеться з порушенням усіх державних і будівельних норм, які регламентують необхідні розміри та функціональне призначення привокзальних площ і об’єктів торгівлі зокрема.
Як повідомив Олег Головчак, міліція порушила кримінальне провадження по факту будівництва на привокзальному майдані. Розслідує цю справу тернопільський міськвідділ. Голова обласної спілки архітекторів розповідає, що уже ходив давати свідчення по цій справі.

- Але будівництво продовжується, - каже Олег Головчак. - У забудовників, які заручилися підтримкою можновладців, задум такий що потрібно будувати пошвидше. Яким би не був результат розгляду кримінальної справи, хто потім хто буде розбирати уже збудовану будівлю?  

Previous Next

У секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції підтвердили, що з приводу будівництва на привокзальному майдані відкрите кримінальне провадження. Наразі в архбудконтроль та сільськогосподарську інспекцію направлені запити щодо законності виділення земельної ділянки. Поки що жодна з цих структур не надала відповіді. Також призначена будівельно-технічна експертиза.
Як пояснили у міліції, згідно з діючим кримінально-процесуальним кодексом, зараз нема такого засобу, щоб призупинити будівництво на час розслідування кримінального провадження. Тому, поки слідство триває, тривають і будівельно роботи.

Паралельно з міліцією питанням забудови привокзального майдану займається і прокуратура.
Прокуратура відкрила кримінальне провадження з приводу цієї забудови. Зараз там теж призначено ряд будівельно-технічних експертиз. Також, як уже повідомлялося раніше, прокуратура міста Тернополя подала позов до суду про визнання недійсним інвестиційного договору щодо будівництва торгово-розважального центру на вулиці Богдана Хмельницького. Однак результати розгляду цього позову поки невтішні для обурених цією забудовою тернополян.
Нещодавно суд першої інстанції відмовив прокуратурі у задоволенні позовних вимог.  Тепер же обласна прокуратура оскаржує це рішення в апеляційному порядку у суді вищої інстанції.

А тим часом будівельне свавілля, яке породжує міська влада, швиденько підхопили стихійні торговці. Зараз вони розміщуються під будівельним парканом, прямо перед пішоходним переходом. Таким чином стихійники ще тільки додають незручностей. Адже пішоходи уже не мають місця на тротуарі, тому, щоб перейти дорогу на зелене світло, чекають на проїжджій частині.
На запитання кореспондента, як іде торгівля перед самим пішохідним переходом, бабусі відповіли:
- Файно. Як у Хмельницьку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    Першим кого треба притягати до відповідальності - Надала. Як він міг підписати рішення сесії щодо цієї ділянки якщо там по генплану зона зелених насаджень спецпризначення? Другим того хто розробляв проект землеустрою. Третіми проектантів і "мілліонера" Бесагу. А разм це організоване злочинне угрупування яке взяло хабар. А Семерко - злодій бо цей хабар дав
  • Анонім

    Просто люди повірили тому лисому х... що він з народом(під час революції), а та скотина вже все місто продала!!! Там війна, людей вбивають а тут ще більше обкрадають і продають ВСЕ!!! Люди мали б вже давно встати і винести цей МУСОР з міської ради
  • Анонім

    На останній клумбі збудують ніби навколо міста мало землі
  • Анонім

    Ця скотина - забудовник (Семерко Р.Р.) крім нехтування приписами прокуратури по забудові залізничного вокзалу, затіяв нову прибудову до бару "Краб" в старому парку, незаконно бриє гроші з приїжджих на парковці вокзалу (без паркомату і відповідних дозволів), "кришує" налегальні маршрутки на франківськ з ж/д (за 1600 грн. в місяць), здоює гроші з туристичних автобусів за заїзд на вокзал та збирає з бабок по 10 грн за право торгівлі біля будови. Але всім наплювати, може Надал, Богомол і Барна з ним разом в тюрязі сиділи????

    СКОТИНЯКИ

    Anonymous reply Анонім

    ага... і ніхто з наших пресловутих міліційонерів, податківців і інших... не видить,що в тому крабі- гадюшнику розливають горіляку без всяких паперів (ліцензій, патентів), та й в магазині тут на вокзалі (магазин  "ПРОДУКТИ") ліцензією на горівку і папероси не пахне.Видко всім позаливало очі,чи шо? Чи той комерсант-забудовник, до якого нема претензій, певно добре підмастив, шо ніхто ніц не видить в центрі міста

    Anonymous reply Anonymous

    той комерсант - колишній зек, зара бандюк в законі. і багато з наших теперішніх політиків і ментів - у нього на поводку. але товго так тривати не може, і на беззубого Семерка теж найдеться управа!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up