Партнер рубрики Події

Добровольця оштрафували за те, що паспорт згорів під "Градом"

Добровольця оштрафували за те, що паспорт згорів під "Градом"
Ланівчанина Дмитра Власюка оштрафували за втрату паспорта під час бойових дій в зоні АТО.

- Справа зовсім не в грошах, а в тому бюрократизмі і безсердочності, який проявили працівники паспортного столу, - розповідає житель Ланівець Володимир Маркопольський. - От якби начальник паспортного столу хоч один день побував на сході країни і якби хоч одна куля просвистіла у нього над головою, тоді він би знав що це таке і може б по-іншому поставився б до людей.
Пан Володимир розповідає, що його знайомий Дмитро Власюк пішов добровольцем на військкомат відразу як тільки-но розпочалися бойові дії на сході.
Вже через два-три тижні після початку бойових дій його відправили на схід країни.
- Біля кордону блокпост, на якому був Дмитро, обстріляли “Градами” із території Росії, - розповідає Володимир Макропольський. - Дмитро встиг тільки автомат схопити і застрибнув в окоп. Після обстрілу “Градом”  згоріла вся техніка на блокпосту, у машині відповідно згоріли особисті речі Дмитра та документи – паспорт і військовий квиток. У добровольця  залишилися тільки бронежилет і автомат.
Минулого тижня, будучи у відпустці, ланівчанин звернувся у місцеві військкомат та паспортний стіл за поновленням документів. Як розповідає Володимир Макропольський, на військкоматі добровольцеві видали новий військовий квиток без проблем, а от у паспортному столі заявили, що їх нічого не обходить – мовляв, паспорт втрачений, значить потрібно сплатити штраф у розмірі 138 гривень.
- Дмитро махнув на це все рукою і таки сплатив штраф, щоб отримати новий паспорт, - каже пан Володимир. - Але так не повинно бути. Людина добровільно зголосилася батьківщину захищати. Ризикує своїм життям заради нас, а тут його штрафують за втрату паспорта під час бойових дій. Як же так?
Володимир Макропольський розповідає, що доброволець нікуди не скаржився на дії працівників паспортного столу. 19 серпня Дмитро Власюк уже поїхав знову на схід.
У паспортному столі Лановецького району розповіли, що штраф у розмірі 138 гривень – це надто гучно сказано. Доброволець, який втратив паспорт у зоні АТО, насправді заплатив лише 34 гривні штрафу. Решту суми – це мито, яке є обов'язковим платежем, при виготовленні нового документа та оплата за бланки.
- Ніяких документів, які б підтверджували про участь у бойових діях в зоні АТО, у Дмитра Власюка не було, - каже начальник паспортного столу Лановецького району Віталій Герас. - Але ми йому повірили на слово і допомогли усім, чим могли. Згідно закону, при втраті паспорта складається два протоколи – за втрату паспорта і проживання без нього. По обох протоколах передбачений штраф. Ми ж пішли чоловікові назустріч і по одному протоколу видали попередження, по іншому – штраф у розмірі 34 гривні. Усі решту платежів – це оплата за мито і бланки, які є обов'язковими платежами при виготовленні нового паспорта. Окрім того, новий паспорт видається через 30 днів після звернення. Оскільки чоловік перебував у 10-денній відпустці, ми теж пішли йому назустріч і видали паспорт у значно швидший термін.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вадим Савка

    Пояснення керівника паспортного столу, є підставою для його звільнення. Мито за повторне виготовлення паспорта - 34 гривні. Штраф за втрату - 17-51 гривня, штраф за проживання без паспорта також 17-51 гривня. Сплачувати за бланкову продукцію НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО ЗАКОНОМ. Тобто ті бланки на яких роболять паспорти - безкоштовні. Зате можуть брати (і беруть) гроші "за послуги", які полягають в тому, що роздруковують бланки (які є в додатках до законів в вільному доступі) та заповнюють їх. Чому, в даному випадку людині не роздрокували безоплатно п'ять лисків і не дали ручку аби заповнив бланки-заяви - НЕ РОЗУМІЮ. З того, що я зрозумів з статті і з законів з людини здерли взяли 34 грн мита, мінімальний штраф за втрату - 17 грн і мінімальний штраф за проживання без паспорта - 17 грн. Тобтоштрафами і митом виходить 78 гривеню. Решта 60 гривень "за послуги", які тупо навязують людям. Про те, що нав'язують можу стверджувати бо нещодавно переєрестровував місце проживання. Держмито 85 копійок, а послуги загалом 60 гривень. Коли чемно подякував і відмовився від послуг (роздрукувавши бланки і заповнивши від руки) вся процедура потянула на 85 копійок. Пора вже той бардак припиняти!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up