«Голосно затримують – тихо відпускають»

«Голосно затримують – тихо відпускають»
27 серпня міліція затримала голову сільради на Тернопільщині, який вимагав 80 тис. доларів за землю
Гучні хабарні справи на Тернопіллі або вмирають на етапі досудового слідства, або завершуються пшиком у суді. Причому чим більший хабар – тим більше шуму і менше реальної відповідальності

Працівників міліції, податкової, начальників різних рангів із різних управлінь, лікарів та ряд сільських голів – кого тільки не брали на хабарах працівники правоохоронних органів та СБУ за останні три-чотири роки! Усі ці справи об’єднує одне – майже всіх фігурантів гучних затримань дотепер так і не притягнули до відповідальності.

Офіційно фігуранти гучних справ – лише підозрювані. Адже, як люблять наголошувати адвокати, поки вину не доведе суд, усі вони невинні. Дехто з підозрюваних наголошує на своїй невинуватості. Мовляв, його чи її підставили, “замовили”.

Як живеться сьогодні невинним, на якому етапі розслідування їхні справи, цікавляться й наші читачі. Їхні питання ми переадресували у прокуратуру та правоохоронцям.

То підозрювані хворі, то адвокати
Однією із найгучніших справ було затримання працівниками СБУ двох правоохоронців та податківця. Випадок трапився біля магазину «Молоко» 2 липня 2013 року. Тоді наручники одягнули заступнику начальника оперуправління головного управління Міндоходів України в області, начальнику відділу оперативних розробок управління Державної служби боротьби з економічними злочинами обласної міліції (далі УДСБЕЗ – прим. ред.) та начальнику УДСБЕЗ Чортківського райвідділу міліції. Обвинувальний акт у цьому кримінальному провадженні, як повідомили у прес-службі обласної прокуратури, скерували до суду. У суді ця справа перебуває й досі. За її перебігом останній рік уважно стежать представники «Самооборони Майдану» Тернопільщини.

– Суть справи така: була організована злочинна група з правоохоронців, – каже керівник організації Іван Ковалик. – Один посадовець - із податкової міліції, Ясінський, і двоє керівників відділів боротьби з економічною злочинністю в області та Чортківському районі – Гуска і Борис. Вони «наїхали» на одного підприємця з Чортківського району. Сказали, щоби він дав їм гроші, бо в іншому випадку податкова з міліцією проведуть перевірку і платити доведеться більше. Підприємець написав заяву в СБУ. Тож далі вона вела цих трьох працівників.

Як повідомляли у прес-службі обласної прокуратури, йшлося про 40 тис. грн. Частину коштів посадовці отримали ще у червні 2013, а при одержанні решти їх затримали.

– Почались судові засідання, – продовжує Іван Ковалик. – Кожен із затриманих узяв собі по захиснику, дуже хорошому адвокату. Один – рідний брат відомого шоумена, інший – колишній працівник прокуратури, син голови одного із районних судів. Його свого часу, у 2009 році, також брали на хабарі. Судовий процес затягується. Основні причини – або захисник хворіє, або підозрювані. А буває, що захисник поїхав відпочивати. Просвітлення у цій справі не видно, її затягують. Фігуранти – на волі.
Більше того, одному з фігурантів, Ясінському, навіть вдалось на один день поновитись на роботі. Це поновлення викликало неабиякий резонанс у ЗМІ та серед активістів. Ніхто не розумів, для чого усе це.


– Він, як виявилось, поновився на один день, а зарплату отримав за рік, – додає пан Ковалик. – Отримані від держави гроші, певне, використав на судову тяганину.

Зв'язатися з жодним із трьох підозрюваних у цій справі нам, на жаль, не вдалося.

Депутати, козаки, отамани
Не щастило упродовж останніх трьох років на Тернопільщині і «козакам». Ті також – фігуранти гучних хабарних справ. Йдеться зокрема про затриманого у 2012 році директора училища №4 ім. Паращука, Тернопільського крайового отамана Українського козацтва, генерала-отамана Романа Півторака. Про затриманих у квітні 2015-го – депутата обласної ради, головного лікаря Тернопільської райлікарні, керівника Всеукраїнської організації «Українське козацтво» Ігора Вардинця, а також про затриманого наприкінці липня цього ж року депутата облради, керівника КП «Архбудсервіс» Андрія Козака. Останній начебто вимагав від підприємця 30 тис. грн. Проти нього порушили провадження за ч. 1 ст. 190 (шахрайство), ч. 4 ст. 27 (види співучасників), ч. 2 ст. 15 (замах на злочин) – ч. 3 ст. 369 (давання хабара) КК України. Справа перебуває у суді.

Справи ж двох попередніх «козаків» дещо цікавіші і терміном давності, і сумами. Йдеться про 200 тисяч гривень і більше.

Приміром, проти Романа Півторака ще у 2012 прокуратура порушила кримінальну справу за ст. 368 КК України (одержання хабара) та за ст. 365 КК України (перевищення службових повноважень). Він, як повідомили тоді у прокуратурі, змушував учнів здавати благодійні внески. Унаслідок вчинення неправомірних дій, говорили тоді, директор професійного технічного училища заподіяв важкі наслідки правам учнів училища на суму понад 271 тис. грн. Про це затримання робили сюжети навіть центральні телеканали, охрестивши діяльність пана Півторака імперією диктатури. Сам же директор училища називав справу проти нього замовною, початком політичних репресій.


– Прокуратура Тернопільської області підтримує державне обвинувачення у кримінальній справі стосовно директора одного з навчальних закладів Тернопільщини за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 150, ч. 1 ст. 364, ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України, - кажуть у прес-службі. – Встановлено, що посадовець у складі організованої групи впродовж 2010-2012 років шляхом перевищення службових повноважень заволодів коштами студентів навчального закладу та легалізував їх на загальну суму майже 1,5 млн грн. На даний час вказана кримінальна справа перебуває на розгляді у Тернопільському міськрайонному суді.

«Облили лайном на всю Україну»
Добряче сколихнуло суспільство і затримання 17 квітня 2015 головного лікаря Тернопільської райлікарні, депутата обласної ради Ігоря Вардинця. Адже якщо раніше правоохоронці звітували про затримання дрібних медиків і порівняно дрібні суми хабарів, то у цій справі йдеться про головного лікаря і 200 тис. грн за продовження договору оренди. На сьогодні, як повідомили в прес-службі обласної прокуратури, кримінальне провадження зупинили у зв’язку із важкою хворобою підозрюваного. Сам підозрюваний перебуває у столичному лікувальному закладі. І, як стверджує, через нещодавній візит правоохоронців до нього у Київ пережив уже черговий інфаркт. Для нього він став п’ятим (!).

– Ця справа була спровокована правоохоронцями, які використали цивільний конфлікт між мною та людиною, яка була винна мені гроші, – стверджує пан Вардинець. – Коли я потрапив у лікарню з інфарктом, виникла потреба виїжджати на операцію за кордон. Я мусив зібрати кошти. Звернувся і до тієї людини, яка мені заборгувала. Я цього не приховував. У мене є дуже багато фактів цих позичок. А той чоловік звернувся до свого односельця, який працював в управлінні боротьби з економічною злочинністю. Я його інакше не називаю, як перевертень у погонах. І той організував цю справу.

Далі у його палату, як каже пан Вардинець, зайшов боржник із грішми. Грошей головний лікар не брав, а сказав покласти їх на рахунок благодійного фонду, який збирав гроші на лікування.

Відео дня


– Це унікальний випадок, – каже пан Вардинець. – Коли людина перебуває у важкому стані,  а їй організовують провокацію. У мене стався четвертий інфаркт. Я писав скарги про тортури, адже мене не випускали на лікування. Навпаки, влаштували таку провокацію, коли на словах дозволили виїжджати, а самі отримали рішення суду, що я нібито кудись втікаю. Тож коли мене випроводжала сотня людей, знову затримали. Облили лайном на всю країну, бо я ж не тільки головний лікар, а й керівник Всеукраїнської  організації «Українське козацтво». За мною стоїть ціла низка організацій. Я, бачачи, що відбувається в Україні, це розцінюю як політичне замовлення.

Відстоювати свою честь пан Вардинець збирається і у Європейському суді. Адже переконаний, що правоохоронці, не випускаючи на лікування хвору людину, таки застосовували тортури. Тим часом міліціонери, про що раніше неодноразово повідомляли у ЗМІ, стверджують про достатню кількість доказів.

У голів апетит дай Боже
На чималеньких сумах погоріли цьогоріч і голови сільрад. Так, 1 вересня затримали голову Гаїв Шевченківських Світлану Лютинець. Співробітники спецслужб затримали її під час отримання від жителя села квитанції про оплату 280 тис. грн. У жовтні справу передали до суду. Свою версію тих подію пані Лютинець, як ми писали раніше, пообіцяла розповісти згодом. Утім, її односельці не сумніваються у винуватості голови і кажуть, що рано чи пізно вона мала попастись.

Наприкінці серпня взяли на хабарі голову Мшанецької сільради Зборівського району Андрія Дядьо. Той, як повідомляли правоохоронці, за попередньою змовою з посадовцем із Держгеокадастру, вимагав від підприємця 80 тис. доларів за видачу наказу на право користування земельною ділянкою загальною площею 2 га. Нині голова під домашнім арештом. І, що найцікавіше, знову переміг на виборах.

– 28 жовтня київський суд продовжив йому домашній арешт на два місяці, – каже жителька Мшанця Наталія Буяр. – Тобто якщо потрібні будуть документи, ми що, повинні іти до нього додому? Також незрозуміло, як він, перебуваючи під домашнім арештом, ходив реєструватись на вибори.


Чергова каденція пана Дядьо не влаштовує багатьох жителів села. Люди переконані, що він таки брав гроші і ділився, з ким треба. І свою «політику» не змінить.

– От як так може бути? Його взяли на хабарі, а він знову перемагає на виборах... І це притому, що люди на нього злі. Він наших, мшанецьких, навіть бидлом обзивав, – розповідає місцева жителька Наталія Гримак. – Нам потрібна допомога ЗМІ, бо не знаю, як можна перебороти те зло. Правоохоронці ж голосно затримують, але тихо відпускають.

Поспілкуватись із паном Дядьо нам не вдалось, адже мобільний у нього вилучили. Утім, ми стежитимемо за розвитком ситуації. Про цей унікальний випадок читайте у наступних публікаціях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    говорити треба не неофіційно, а прямо, бо Вардинець так і буде розказувати, що святий і невинний
  • Анонім

    пропоную журналістам поговорити про цього "чесного козачка " ...з тими хто працює в рай лікарні..так просто -неофіційно..і заодно взнати розцінки які треба заплатити щоб встроїтись будь ким від санітарки до лікаря))
  • Anonymous

    О... Дядьо ще той хапуга. У селі Хомівка, яке теж належить до Мшанецької сільської ради вже всі землі порозпродував. До його головування зазначали, що на пай селянам має бути десь 2 га, а коли він став головою на пай дали трохи більше 1 га... от тут тема для роздумів ... розмах обдирання селян. Продав навіть ділянку, яка мала бути для церкви, залишився маленький клаптик, на якому силами селян і була побудована.

       А щодо домашнього арешту, то це якесь кіно. Він до виборів майже щодня був присутній у приміщенні сільської ради і що цікаво знаходився  у приміщенні де розмістилась виборча комісія... це що нормально???!!!
  • Анонім

    Так це і називається жити по новому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up