Партнер рубрики Події

На “Канаді” - будівельний конфлікт

На “Канаді” - будівельний конфлікт
Проти будівництва магазину на розі вулиць Вербицького і Коновальця виступають мешканці довколишніх будинків. Кажуть, що замість того аби роздавати землю наліво і направо мерія краще б мала подумати про благоустрій мікрорайону.

- Ех, це незручне відчуття, коли просинаєшся зранку, а в тебе на подвір'ї починається будівництво, про яке ти вперше чуєш, - пише тернополянин Тарас Шевцов. - Жителі будинку здивовані. Відігнали екскаватор. Про щось спорять з трудягами, що чистять площу під майбутній будмайданчик. Далі стоїть колона будівельної техніки. Тепер стає зрозуміло, чому ЖЕК не збирався ремонтувати і розширювати дорогу, бо проїзд дійсно вузький. Спасибі міській владі за “інформування” населення...
 

Краще б подумали про благоустрій”

Збудувати магазин планують на розі вулиць Вербицького і Коновальця, що на масиві “Канада”. Раніше на цьому місці стояв пункт прийому склотари і вагончик у якому торгували продуктами.

Відео дня

Однак мешканці довколишніх вулиць виступають проти чергового будівництва.
- Чув, що у підприємця є уже всі документи на будівництво, - розповідає тернополянин Євген Федорчук. - Те, що у нас на кожному кроці є магазини, мене це мало хвилює. Раз людина вирішила будувати ще один магазин, значить на щось вона розраховує. Але мене обурює позиція міської влади, яка видає такі дозволи на будівництво. Там же просто нема місця. Дорога вузенька за рахунок того, що до 9-поверхівки на вулиці Коновальця уже добудували триповерховий будинок. Тепер ще три поверхи з другого боку поставити і буде симетрія. А їздити як?
Чоловік вважає, що замість того аби роздавати землю наліво і направо мерія краще б мала подумати про благоустрій мікрорайону.
- Дороги у нас на “Канаді” просто вбиті, - каже Євген. - Минулого року їх ніхто не ремонтував, бо грошей не було. Цього року уже зима на носі, а за ремонт теж ніхто навіть не брався. Інженерні споруди у жаливому стані. Між вулицями Вербицького і Коновальця постійно риють, латають труби, потім закопують. За тиждень знову риють і так по кругу. Тротуар вздовж дороги є тільки по одній стороні. З другого боку де дитячий садок, відведено місце під тротуар, але там цього тротуару нема зовсім. Тобто роботи є досить, але міська влада у нас тільки тим і зайнята, що виділенням земель під забудови.


У мерії дозволили будівництво

У міській раді стверджують що у підприємця є всі необхідні дозволи на початок будівництва магазину, однак задля вирішення конфлікту вона повинна домовитися із мешканцями довколишніх будинків, які протестують.

Як повідомив начальник міського управління містобудування та архітектури Василь Бесага, дозвіл на будівництво підприємець отримала у 2013 році. Площа, яка відведена під забудову – 100 квадратних метри, тобто це 0,01 га.
Окрім того підприємець Надія Безпалько ще зверталася у міська раду з проханням надати дозвіл на право користування земельною ділянкою площею 0,016 га терміном на 5 років для паркування автотранспорту та складування будівельних матеріалів за адресою вул. Коновальця 4а.
Міський голова Сергій Надал на останній сесії міськради сам поклопотав, щоб “зупинити” це питання.
- Там є скарги по цій ділянці, - повідомив мер. - Нещодавно ми відкривали дитячий майданчик на вулиці Вербицького. До мене підходили з десяток матерів з колясками і скаржилися по цьому питанню. Вони погрожували, що колясками перекриють дорогу.
Відтак, більшість депутатів проголосували проти надання цього дозволу. Де підприємець має складати будматеріли на час будівництва, наразі не визначено, однак дозвіл на будівництво у неї все ж таки є.

 

Оформляла документи три роки
- Нам дуже прикро, що виникла така ситуація, - розповідає підприємець Надія Безпалько. - П'ять років тому ми з чоловіком викупили вагончик, у якому був невеличкий магазин. Три роки ми оформляли документи, щоб розпочати будівництво магазину, але виникла ось така прикра ситуація.
Підприємець розповідає, що спочатку вона планувала збудувати двоповерховий магазин, однак коли люди почали протестувати, погодилась будувати тільки один поверх.

- У нас уже була одна зустріч із мешканцями сусіднього будинку, - каже Надія Безпалько. - Однак ця зустріч не виявилася конструктивною. Люди кулаками погрожували моєму чоловіку. То хіба ж це така розмова? Ми прийшли до людей, щоб з ними познайомитися, щоб вислухати їхні зауваження, адже в майбутньому це наші клієнти. Ми запитували їх – чому ви проти будівництва, якої це шкоди вам завдасть? Мешканці сказали, що у них вузький заїзд до будинку. Ми пообіцяли, що розширимо цей заїзд, але мешканців це не влаштувало. Ми запропонували, що допоможемо у ремонті дитячого майданчика, однак і це їх не влаштовує. Тоді ми запитали, що їм потрібно, що їх не влаштовує, але відповіді так і не отримали. У мене складається таке враження, що людей спеціально накручує можливо хтось із конкурентів. 
Як повідомила підприємець, питанням залишається невирішеним, тому у вівторок ввечері відбудеться ще одна зустріч із мешканцями сусідніх будинків.   

Автор фото: Тарас ШЕВЦОВ

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галушкина Галина

    ..побудують)))чекалі з 2013.....го..)
  • Anonymous

    Проїзд там дійсно такий вузький, що в мене щоразу там виникає напад клаустрофобії)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up