Партнер рубрики Події

На місці скандального будівництва у Центрі знайшли кістки

На місці скандального будівництва у Центрі знайшли кістки
На місці будівництва торгового комплексу поблизу залізничного вокзалу виявили людські кістки. Як припускають фахівці – поховання пов’язане із Першою світовою.

.
Поруч з кістками також знайшли іржаві патрони, а ось елементів одягу чи інших речей нема. 

Про  такі знахідку на Привокзальному майдані повідомив у соцмережах депутат міськради, історик за фахом Олег Вітвіцький.


– Мене на місце знахідки покликали як представника громади для контролю, - каже він. Адже, у   подібних випадках  повинні бути укладені  договори між забудовником і контролюючими органами на проведення дослідницьких робіт. На сьогодні будівельні роботи призупинені, тривають дослідницькі.

Відео дня


Як історик, пан Вітвіцький, припускає, що знайдене поховання пов’язане зі Світовими війнами. Однак, щось конкретно стверджувати можна буде тільки після завершення дослідження, каже він.


- На мою думку, там, де знаходять поховання,  не може іти мова про будівництво торгового комплексу, - додає він.

Утім, як повідомив співробітник  державного підприємства «Подільська Археологія» Сергій Грабовий, роботи призупинені  не на усій території майбутнього будівництва, а тільки  на тій частині, де знайшли кістки. Їх виявили  ближче до дороги. Саме він і здійснював нагляд  на будівництві від Інспекції охорони пам’яток.


- Кістки знайшли 17 березня, - каже він. –  Проводимо дослідницькі роботи: треба зробити повні археологічні розкопки, камеральну обробку, експертизу для встановлення їхнього віку. Якісь висновки поки що зарано робити. Але все сходиться до того, що це – Перша світова війна.


Тож знахідка становить більший інтерес для істориків, ніж для власне археологів. 


- На перспективу хочеться сказати, аби забудовники перед початком робіт не легковажили зверненням до Інспекції охорони пам’яток, якщо  проводять роботи у історичній частині міста, - додає пан Грабовий.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    сьогодні знову розкопали рештки кісток,нікого не пускають зробити знімки,зі слів продавців які там продають їм сказали що рештки перезахоронять а там посвятять і будуть дальше будувати!!!!!!!!!!!ЛЮДИ як це зупинити???????????
  • Анонім

    Спочатку дерева спиляли, потім газон розковиряли під будівництво і забули, що два семитричні газони були створені для забезпечення перед вокзального простору і були елементами привокзально площі, які відкривали відповідний декор і підкреслювали архітектуру вокзалу. Тепер нова забудова буде як бельмо на оці і приховувати задумане авторами.   В тернополі мало торгових точок? Мабуть це київлян це не цікавить, вони проплатили відповідні дозволи, рішення і як власники ігноруючи думки тернополян, будують для себе нове доходне фінансове джерело для збагачення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up