Під забудову віддали ділянку з заселеним будинком

Під забудову віддали ділянку з заселеним будинком
Обман. Саме так виглядають дії комунального підприємства міськради щодо тернополян. Аби отримати змогу розвалити помешкання міщан та збудувати там новий об'єкт, КП пообіцяло вигідну компенсацію. Та коли дійшло до розрахунку відали не все

Ділянку на п'ять соток на вул. Шептицького з двоповерховим будинком на декілька сімей та господарськими будівлями міські депутати віддали під забудову КП "Тернопільбудінвестзамовник" ще у 2008 році. Залишати "без бою" свої домівки люди відмовились. Тож комунальникам довелось торгуватися. З усіма домовились. Однак тепер, коли завершили усі будівельні роботи, віддавати те, що пообіцяли, не поспішають.

Не віддають 76 метрів

Звернення до правоохоронців тернополянам не допомогло, тож правду люди шукатимуть у суді. Також поскаржилися журналістам.

Відео дня

- Почалось усе з того, що в 2008-2009 роках прийшли представники "Тернопільбудінвестзамовника" і сказали, що будинок та господарські будівлі знесуть, а ділянку забудують, - пригадує тернополянин Володимир Содомора. - Будинок мав два поверхи, ми володіли однією четвертою. Почали з'ясовувати, що відбувається. Дізнались, що міськрада дала під забудову велику ділянку, до якої долучили і землю, де стояв будинок, і сам будинок, і господарські будівлі, і людей у ньому. Ділянка дійсно не була приватизована, але ж нею, як і законно збудованим будинком, півстоліття користувались.

Люди відмовились звільняти будинок і землю, тому комунальники з усіма домовлялись. Аби все не було на словах, підписали угоду. Потім закріпили мирову ухвалою суду. Родині Содомор за їхню частку будівлі "Тернопільбудінвестзамовник", згідно з угодою, зобов'язався передати у новобудові квартиру, підвал, гараж і торгове приміщення площею 76 кв. м. Зійшлись на тому, що старий будинок родина залишить лише після будівництва нової багатоповерхівки. Отож житловий будинок звели, родина переселилась у нову квартиру, отримала підвал та гараж. Будівельники знесли їхній дім і звели там торгові приміщення, які приєднали до багатоповерхівки. Невиконаним залишився один пункт угоди - торгова площа.

- Приміщення вже давно мали передати, але цього не роблять, - каже син пана Володимира Ігор Содомора. - Натомість забудовник його переполовинив і, здається, віддав в оренду. А може, і продав. Нові власники там уже ремонти роблять. Ми ходили до керівника "Тернопільбудінвестзамовника", аби спитати, що відбувається. Він на нас почав кричати, нецензурно висловлювався. Сказав, що нам і того, що дали, забагато, і більше нічого ми не отримаємо. Ми написали у міськраду, чекаємо відповіді. Зверталися у прокуратру, там порадили йти в суд, бо це цивільно-правові відносини. Днями ми занесли позовну заяву. Сподіваємось, що суд допоможе вирішити питанння, хоча все і так чітко прописано в угоді.

"Умови угоди треба виконувати"

Чому не виконують умов договору, яку позицію займуть у суді, ми хотіли поцікавитись у керівника комунального підприємства "Тернопільбудінвестзамовник" Романа Кришталовського. На робочому місці чоловіка застати не змогли, слухавку мобільного він не брав. Звернулися до головного інженера, але він пояснив, що такі питання може прокоментувати лише директор. Ми готові надати пану Кришталовському можливість висловити позицію підприємства.

Усі крапки над "і" в цій справі поставить суд, переконаний адвокат Василь Когут.

- Якщо суд затвердив мирову угоду, то вона не суперечила чинному законодавству, а сторони погодилися з її умовами, - каже юрист. - Угоду укладали між людьми та юридичною особою. Те, що змінився керівник і йому щось не подобається, – не аргумент. Є угода, і її потрібно виконувати. Також не має значення, що приміщення, якщо підозри людей правильні, передали в оренду чи продали. Якщо в угоді обумовлено, що саме тих 76 метрів повинні отримати мешканці, вони цю площу отримають.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Дім був Приватний . Про якісь покращення житла, чи переселення люди не просили.А то що міська рада відала землю разом з людьми які проживали там без їх згоди на відселення то вже суд мав вирішити хто правий.Тому і була затверджена мирова угода ( яка за умовами на той час підходила обом сторонам).
  • Анонім

  • Микола Унгурян

    Згідно законодавства то їм зобов"язані були надати лише квартиру.

    Але якщо забудовник підписав угоду, то діватись нікуди, потрібно виконувати.
  • Андрій Плевачук

    Шановні “сильні міста цього”, відтепер – ЗАКОН ОДИН ДЛЯ УСІХ, ера корупції та будівельного беззаконня завершилась, незалежно від ваших статків та зв`язків !!! З повагою, Плевачук Андрій Анатолійович.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up