Партнер рубрики Події

Працівники тепломереж сидять без зарплат

Працівники тепломереж сидять без зарплат
– Я все розумію, є проблеми. Але може б менше паніки було, якби зібрали всіх і розказали, що і до чого, - каже Роман Дідик. – Сім’ю за щось же треба годувати
Працівники «Тернопільсьміськтеплокомуенерго» скаржаться на невиплату зарплати. Кажуть, затримувати її почали з листопада минулого року. А навесні стало ще сутужніше. Адміністрація підприємства визнає, що проблема є і її вирішують, як можуть

– Комуналка виросла, ціни зросли, дехто має кредити, і все це треба чимось оплачувати, – каже працівник тепломереж Роман Дідик. – А чим, як зарплати нема? Тож, дехто шукає іншу роботу, дехто ще чекає. А піднімати то питання вище бояться. Приміром, працюючі пенсіонери бояться звільнення. Штат підприємства – понад 600 осіб.

Тож варіант загальних зборів чи походу під міськраду більшість навіть не розглядає. Однак час іде, проблема не зникає, а сім’ї якось годувати треба.

– Затримувати зарплату нам почали ще у листопаді минулого року, – розповідає пан Роман. –  Пояснили нам, що у нашого підприємства виникли борги за газ, електроенергію. Підприємства, які постачають все це, подали в суд, і наші рахунки заблокували. Тому далі нам почали затримувати зарплату. Не було у нас ні паливно-мастильних матеріалів, ні запасних частини для ремонту. Люди були трохи в паніці, бо на носі були свята, хотілось хоч щось купити, а зарплати не було.

Потім проблема вирішилась частково. Якусь частину зарплати почали виплачувати.  Що там і до чого простих робітників, каже чоловік, не посвячували. Так тривало до травня, після чого її перестали виплачувати взагалі. 

– Зарплату за травень нам дали 9 липня, – продовжує пан Роман. – А 10-го дали аванс за червень. Нині вже серпень, а зарплати за червень ми так і не маємо. Ми питали, коли буде  решта, нам сказали: «Все хлопці буде!». Може б люди були не у такій паніці, якби нас зібрало вище керівництво, пояснило, у чому проблема і як, і коли її вирішать.

«Грошей нема»
Голова профспілки, за словами пана Дідика, у квітні прозвітував nf сказав, що все погано, біда, грошей нема, каджуть люди. Мовляв, восени, коли запустять опалення,  люди почнуть розраховуватись, то й буде зарплата. Такий стан справ багатьох не влаштовує.

– На наші  питання отримуємо відповідь: «Так, маємо проблеми, грошей нема», – каже чоловік. – Я вже  не витерпів і написав скаргу в прокуратуру. Бо, що робити, куди звертатись? Останнє роз’яснення, яке чув від свого безпосереднього керівника,  що  керівництво шукає банк, щоби взяти кредит і виплатити  зарплату. Хочуть виплатити зарплату за червень і дадуть щось за липень. Але буде чи ні – невідомо.
З чим же пов’язані проблеми комунального підприємства і як будуть вирішувати зарплату, ми поцікавились у директора КП «Теронопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака. Він стверджує, що  проблему обговорювали із керівниками середньої ланки. Ті мали донести інформацію безпосередньо своїм підлеглим.

– Ми роз’яснювали, що у нас затримка по зарплаті півтора місяця, – каже Андрій Чумак. – І така ситуація, можливо, триватиме до листопада – ми весь час будемо відставати. Перша затримка виникла взимку. З працівниками ми збирались навесні, і ось нещодавно. Профспілки постійно працюють. Так що у нас із працівниками діалог є. З кимсь він складний, адже раніше у нас таких проблем не було і люди отримували вчасно свої гроші.

Візьмуть кредит
Причиною  затримки зарплат стало те, що з підприємства в кінці минулого року стягнули штрафи та пеню за невчасну оплату за газ на суму 4,5 млн грн. Це й були ті гроші, за які тепломережі мали жити і працювати  влітку.

– У нас не була така велика заборгованість, але пеня і штрафи зробили свою справу, – продовжує пан Чумак. – За газ ми вчасно не оплатили, бо держава  нам не повернула заборгованість з різниці в тарифах. На жаль, держава останні чотири роки затримувала. Але  у попередні роки з нас не стягували штрафи і пеню. Тож ми якось накопичували гроші на літній період. Зараз же доходів нема, а в тарифи ж не закладені штрафи і пеня. Ці штрафи закономірно відбились закономірно на всьому. Ми практично цього року нічого не купуємо.

Однак проблему на підприємстві таки намагаються вирішити – завдяки кредиту планують виплатити частину зарплати.
– Ми вже третій місяць очікуємо, що нам повернуть нашу переплату по ПДВ, – додає  директор. – Банк ми знайшли, це «Ощадбанк». Просто процедура дуже довго триває. Ми не готові були  до того, що повернення ПДВ і отримання кредиту з банку займе стільки часу.  

Також, за словами посадовця, підприємство звернулось  за допомогою до міськради. І на найближчій сесії там мають розглянути питання про збільшення статутного капіталу підприємства. Та проблеми це, додає він, не забере.

– Така проблема з грішми не тільки у нас, – каже Андрій Чумак. – Тепломережі  багатьох міст з цим стикаються. Дехто перестає постачати гарячу воду влітку взагалі і скорочує штат. І так вже не перший рік вони роблять. Ми ж не були готові до того, що у нас примусово вилучать  гроші, які ми збирали на літо.
 
Окремо  Звертатись у прокуратуру через  зарплату -  марно
Якщо  раніше українці могли залучити прокуратуру для вирішення проблем із затримкою зарплат, то зараз ні. Прокуратура у цьому плані через зміни у законодавстві мало кому може допомогти.


Про це повідомили в обласній  прокуратурі.


– За новим законом про прокуратуру, який набрав чинності з 15 липня 2015 року, представництво прокурором в суді інтересів громадянина можливе лише у випадках, якщо особа не спроможна самостійно захистити свої порушені права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист, – каже прес-секретар прокурора області Леся Гурецька. – Це за законом. Якщо простіше, то прокуратура більше не маючи функції "загального нагляду".

Тому не може проводити перевірок, як було раніше. А подати цивільний позов в інтересах громадянина може тільки, коли особа, що звернулась, неповнолітня або обмежено чи недієздатна. В усіх інших випадках людина сама звертається або до суду, або  до центру безоплатної правової допомоги. Телефон останнього 52-15-20, 52-15-26.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    У них борги по газу бо їхні прибутки не покривають витрати на газ оскільки 30% перейшло на ІО багато хто встановив бойлери ,а з підняттям тарифів ще більше людей перейшли на бойлери ,а котельня то газу спалює з розрахунку на 100 % населення ,а ще порахувати втрати в теплотрасах ось і мають борги .Я вже давно казав ,що якщо піднімуть тарифи то це КП теплокомуненерго буде нести колосальні збитки .
  • Все буде добре

    Їм платити ще потрібно за те, що сидять? Досить вже платимо армії чиновників за те що ХОДЯТЬ на роботу... В нормальній країні платять за те що ЗРОБЛЕНО, а не за те що сидять чи ходять на роботу.

    Anonymous reply Все буде добре

    Там одні пинсаки сидять....пенсію мають ще зарплату ім давай...
  • Анонім

    А дорожники області ще за травень не отримали!!! І нічого...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up