Вже два місяці "воює" з військкоматом, щоб отримати посвідчення учасника бойових дій

Вже два місяці "воює" з військкоматом, щоб отримати посвідчення учасника бойових дій
Руслан Похильчук (36 р.), виконуючи завдання на Сході, отримав травму хребта. Через помилку у документах він не може отримати посвідчення учасника бойових дій
Демобілізований із лав Збройних сил України житель Тернопільщини Руслан Похильчук ніяк не може подати заяву на отримання посвідчення учасника бойових дій. Проблема виникла через помилку у документах.

Дружина Наталія Похильчук розповідає, що її чоловіка мобілізували у червні минулого року. Він служив у батальйоні територіальної оборони «Збруч». У вересні Руслан отримав травму хребта - компресійний консолідований перелом 11-12 хребців. Та незважаючи на це, він продовжував служити.

- У нього були страшні болі, він не міг нормально ні спати, ні рухатись, - каже дружина. - Від бронежилету ставало ще гірше. Пізніше він ще й зламав ключицю. Його скерували у військовий госпіталь. Там зробили рентген, написали висновок, рекомендували пройти військово-лікарську комісію (далі - ВЛК). Руслан пройшов ВЛК, і тепер, щоб мати якісь пільги, мусимо отримати посвідчення учасника бойових дій. Однак два місяці війни з бюрократичною системою так і не дали позитивних плодів.

За словами жінки, коли чоловіка призивали на службу, то у документах допустили помилку.

Відео дня

- Записи у військовому квитку і наказі про відрядження на Схід для виконання поставлених завдань не співпадають. За одними документами він - Зіновійович, а за іншими - Зеновійович. Через одну неправильну літеру ми ніяк не можемо зібрати необхідний пакет документів. Ми радилися з юристом, і нічого.

Наталія Похильчук додає, що вони з чоловіком зверталися до командира батальйону Ігоря Ларіна, аби той урегулював питання з оформленням необхідних документів. Той пообіцяв усунути недоречності за десять днів.

- Минуло вже набагато більше часу. Оскільки чоловікові важко рухатись, я сама оббиваю пороги обласного військового комісаріату. Питала, чому через те, що у Підволочиському військкоматі (з нього призивали чоловіка - прим. авт.) допустили помилку у документах, ми маємо страждати, - наголошує вона. - Військовий комісар Катинський відповів, що сам має таку ж проблему, порадив почекати, мовляв, нині командир батальйону Ігор Ларін разом із підрозділом передислоковується в інше місце. Як тільки вони переїдуть у новий пункт, він зможе вирішити проблему з документами.

Втім, пані Наталія дуже хвилюється, аби справу не затягували, а виправили всі недоречності у документах якомога скоріше.

- Нам треба зібрати всі необхідні документи якомога швидше, аби чоловік мав право на якісне медичне обслуговування, знижки на придбання ліків і таке інше, - каже жінка. - Помилку в документах допустили не ми, то чому ми мусимо страждати через це?!

Свої роз’яснення з цього приводу дав військовий комісар Тернопільського обласного військового комісаріату Володимир Катинський. Він визнає, що помилка у документах таки є. Військовослужбовцю нині потрібно звернутися до свого командира Ларіна, аби той дав довідку з виправленим ім’ям та по батькові бійця. Оскільки Ігор Ларін зараз і справді виконує важливе завдання, він не може цього зробити. Володимир Катинський радить трохи почекати.

Ми спробували зв’язатися з паном Ларіним. Однак його номер - поза зоною. Вочевидь, він і справді наразі не може говорити, оскільки виконує поставлені завдання у зоні проведення АТО.

Заяви можна подавати в обласний військкомат

З метою виконання вимог Президента України щодо скорочення термінів розгляду питання надання статусу учасника бойових дій обласний військовий комісаріат займається видачею посвідчень учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

– Відколи набрав чинність наказ від 7 травня 2015 року №200 «Про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків «Ветеран війни – учасник бойових дій» і талонів на право одержання проїзних квитків із 50-відсотковою знижкою їх вартості», Тернопільський обласний військкомат також видає посвідчення учасника бойових дій воїнам АТО, – зазначив під час одного з брифінгів голова комісії зі встановлення статусу учасника бойових дій Тернопільського обласного військового комісаріату підполковник Андрій Миськів.

Тепер близько 400 жителів Тернопілля отримали посвідчення учасника бойових дій в обласному військкоматі.

– Звертаємося до громадян області, які брали участь у проведенні АТО і з якихось причин не отримали статусу учасника бойових дій, прийти у районний військкомат за місцем перебування на військовому обліку і у найкоротші терміни отримати це посвідчення, – наголосив підполковник Андрій Миськів.

Порядок подання документів та весь механізм їх оформлення можна дізнатися з Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Катинський !   що ти там про патріотизм дзявкав ?  Ото і ди і воюй сам.

  • Anonymous

    Є запитання. Якщо помилка була коли призивали то що її важко було помітити,чи документів не було на руках , бо як практика показує в нашому суспільстві у свідоцтві про народження, (наприклад в прізвищі <е>,а у паспорті <и>,тоді виробляють пенсію і біткаються що нехочуть виробляти бо документи фактично іншої особи, постає питання де ви були до цього часу,тут ситуація майже аналогічна . Людська байдужість. У статті не зазначино чи вони помітили помилку одразу і нічого не робили, чи коли почали оформляти документи...
  • Анонім

    Та я насрав на таку мобілізацію
  • Анонім

    "Оскільки Ігор Ларін зараз і справді виконує важливе завдання" - судячи по тих публікаціях де ця особа згадувалася - завдання дійсно надто важливі і засекречені. А проблеми військового - кому вони потрібні, коли його "використали і викинули"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up