Партнер рубрики Події

Сморід на Ставі мусимо пережити, бо ліків не існує, запевняє еколог

Сморід на Ставі мусимо пережити, бо ліків не існує, запевняє еколог
На набережній Тернопільського Ставу немає чим дихати через страшний сморід від води, яка покрилася маслянистими плямами. Це цвітуть синьо-зелені водорості. Вони традиційно з'являються на Ставі у розпал літа.

Коли температура падає, водорості зникають. Тим часом тернополяни нарікають, що "цвітіння" води заважає їм відпочивати біля Ставу та гуляти набережною.

- Вода навпроти Надставної церкви - просто жахлива, - каже тернополянка Ольга Калинович. – Аж гидко дивитися. Цікаво чи можна якось врятувати Став від такого цвітіння?

Ще один тернополянин Ігор Марчук додає, що через сморід зараз годі кататися велосипедом біля водойми.

Відео дня

- Їду велосипедом вздовж дамби і затримую дихання, - розповідає він. – Але ж відстань – велика, я не можу стільки часу їхати й не дихати.

Синьо-зелені водорості – це хвороба водойм, кажуть фахівці. І як виявилося, вилікувати її неможливо. Спалах цвітіння припадає на кожне літо у період підвищення температури повітря. І цей період треба просто перечекати. Бо засобу для боротьби з синьо-зеленими водоростями немає, пояснює начальник держуправління охорони навколишнього природного середовища в області Орест Сінгалевич.

- Звісно, водорості завдають дискомфорту городянам, - погоджується він. – Але таке цвітіння найбільше завдає шкоди ще й цілій екосистемі, адже знижує рівень кисню у воді.

Єдиний засіб профілактики та боротьби з синьо-зеленими водоростями, - збереження чистоти водних ресурсів.

- Не можна розорювати прибережні смуги водойм, - каже пан Сінгалевич. - Адже вони запобігають потраплянню у воду отрутохімікатів. Також просимо усіх не засмічувати узбережжя та не скидати сміття та стоки у воду.

Причину виникнення синьо-зелених водоростей у нашому Ставі пояснити важко, додає посадовець. Вони з'явилися через зміни у навколишньому середовищі. На Тернопільському ставі ці водорості цвітуть щоліта вже близько 30 років. Та й взагалі 70 % водойм України мають таку проблему. Синьо-зелені водорості поширені у ставках чи річках, де стоїть вода чи є повільна течія. Вона нагрівається і це призводить до ефекту "цвітіння". Приміром, у холодних Карпатських річках, де швидка течія, такої проблеми немає.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • y

    Ультразвуковий перешкоджає виникненню водоростей

    Але хто міг знати? Є немає Інтернету в Тернопіль?
  • Андрій Заброцький

    Що це за керівник що так заявляє ? Прості люди прекрасно знають що робити - а він не знає. Хай би хоч раз там пройшовся... Не знає він. Працювати потрібно і будуть результати.
  • оса

    потрібно літом періодично штучно піднімати рівень води в ставі, а потім спускати до звичайного рівня - це знизить температуру води і допоможе уникати застою води - тоді водорослі будуть набагато менше розвиватись
  • Ерік Рудий

    У самій статті є фаховим тільки одне речення про чистоту водойми. А тому слід перекрити злив каналізації як фекальної так і з вулиць і доріг в озеро. Навколо озера треба зробити контрухили доріг від озера і збирати воду в каналізацію дощову, тоді озеро оживе.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up