"Страшилкою про Схід територіальну оборону Тернополя не злякати"

"Страшилкою про Схід територіальну оборону Тернополя не злякати"
Відбувся чат-дискусія. Обговорили питання забезпечення військовослужбовців
Про матеріальне забезпечення військовослужбовців області, їхню готовність виконувати свій професійний обов'язок та про мобілізацію жителів області говорили під час чату-дискусії, який відбувся 25 червня.

Участь у засідання брали як військові, так і представники влади та громадськості.

- Допомогти військовим, які служать в нашому батальйоні територіальної оборони, було моєю ініціативою, - говорить медсестра, ініціатор збору гуманітарної допомоги для військових Світлана Гданська. - Хто ж, як не ми, подбає про них? Я сама мама, маю синів. Зараз, коли ситуація в країні вкрай напружена, ми повинні відновити армію, яку стільки років влада свідомо знищувала. Хочеться хоча б мінімально віддячити всім захисникам за їхню нелегку працю.

За словами тернополянки, вони вже передали батальйону територіальної оборони речі повсякденного вжитку. Наразі зібрали кошти для того, щоб купити кілька бронежилетів та медикаменти.

Відео дня

Командир батальйону територіальної оборони Ігор Ларін щиро подякував пані Світлані за її небайдужість та виявлену ініціативу.

- Така підтримка є для нас дуже важливою, - наголошує він. - Враховуючи нинішнє економічне становище країни, армія також переживає нелегкі часи. Хтось кашляє, хтось чхає... Наше стандартне забезпечення не передбачає видачу медикаментів, які потрібні для лікування особового складу. Тим паче, що Збройні Сили України нині суттєво збільшені. Тому ми дуже вдячні всім тим людям, які турбуються про нас та всіляко допомагають.

На питання, що саме і в якій кількості ще потрібно місцевому батальйону, пан Ларін відповів, що говоритиме про це тільки з тими, хто збирається допомогти. Він не може давати перелік необхідного майна, оскільки це інформація з обмеженим доступом.

Про те, куди тернопільські військові ходитимуть у бронежилетах, якщо вони не беруть участь у бойових діях, командир батальйону з посмішкою на обличчі наголосив, що не обов'язково кудись їхати, щоб бути повністю захищеним.

Стосовно мобілізації військовозобов'язаних чоловіків, виконуючий обов'язки військового комісара Тернопільського обласного військомату Володимир Катинський зауважив, що не мобілізовуватимуть чоловіків призовного віку, які мають троє і більше дітей.

- Якщо чоловіка викликають у військкомат, це ще не значить, що його забиратимуть воювати, - акцентує він. - У 90% випадках такі виклики спрямовані на те, щоб та чи інша особа пройшла необхідний медогляд.

 

Гості зустрічі:

Виконуючий обов'язки військового комісара Тернопільського обласного військового комісаріату, полковник Володимир Катинський

Командир батальйону територіальної оборони Ігор Ларін

Військовий у відставці Анатолій Крижанівський

Медсестра, ініціатор збору гуманітарної допомоги для військових у місті Світлана Гданська

Начальник відділу аналізу обласних програм і бюджету виконавчого апарату облради Володимир Чубатий

 

Найцікавіші відгуки з сайту http://te.20minut.ua/10404369

Taras Bilan

  1. Чому спецбатальйон УМВС України "Тернопіль" не передислокують у військову частину по вул. Дубовецькій? Там раніше дивізія стояла. Добровольці батальйону в поганих умовах. Громадськість це питання піднімала раніше. Зі сторони влади нас запевнили про те, що все буде нормально... А віз і по нині там.
  2. Як ви ставитесь до того, щоб за саботаж і розкрадання військового майна розстрілювати на місці кожного? Прошу повідомити, чому ця норма не використовується.
  3. Близько двох місяців тому велась розмова про добудову будинку на вул. Дивізії Галичина. Квартири (другий і вище поверхи), і виручені кошти (від продажу першого поверху) мали б іти на потреби армії. Яка ситуація із цим об'єктом? Якщо хтось "штопорить", просимо вказати прізвище чиновника.
  4. Спецбатальйону УМВСУ "Тернопіль" потрібні були каністри. В магазині їх вартість - 60грн за одну штуку. Обласна лікарня погодилася надати їх безкоштовно. Однак працівник Тернопільскої обласної ради, пан Чубатий відверто саботував їх передачу. Чому до цих пір останній не звільнений із займаної посади?

 

1. Володимир Катинський

Цей батальйон - компетенція Міністерства внутрішніх справ України. Чесно кажучи, я навіть точно не знаю, де він формується і дислокується. Щоб вирішили це питання, потрібне відповідне звернення Міністерства внутрішніх справ у Міністерство оборони України. Відомства мають узгодити це між собою.

Володимир Чубатий

Не знаю, чи можна порівнювати призначення спецбатальйону “Тернопіль” і батальйону територіальної оборони. Ніяких звернень від керівництва батальйону “Тернопіль” обласна рада не приймала, відповідно, жодних рішень не було.

  1. Володимир Катинський

У нашому процесуальному кримінальному законодавстві відсутня така норма покарання, як смертна кара. Можливо, справді, потрібно впровадити жорсткіші заходи за здійснення військових злочинів.

Не дивлячись на те, що в нас нібито свідома область, дуже багато людей ухиляються від мобілізації, від проходження в подальшому строкової військової служби. На даний момент набору на неї немає. Але в перспективі вона буде знову впроваджена в Україні. Тому хочу попередити, що всі прізвища та імена людей, які ухиляються від військової служби, будемо подавати в органи прокуратури та Міністерство внутрішніх справ для вживання адекватних заходів. Упевнений, що для таких осіб справді потрібно визначити жорстішу міру покарання. Сьогодні, як на мене, вони - занадто лояльні.

  1. Володимир Чубатий

Замовником будівництва даного приміщення була громадська організація, редакція журналу “Тернопіль”. Житловим будинком він не міг бути, оскільки там - недостатня відстань до залізничної колії. Тому будівля мала бути адміністративною. Але після інфляції коштів мабуть, виявилося замало, аби завершити будівництво. На тому все й стало.

  1. Володимир Чубатий

Це наклеп. Щодо каністр, до мене зателефонувала жінка, яка представилася головним бухгалтером обласної лікарні. Перед тим на сесії облради було прийнято рішення про передачу 1 млн грн. на потреби батальйону. Я звернувся до командира батальйону, щоб дізнатися, хто його відправив в обласну лікарню за каністрами. Він сказав, що йому потрібно 400 каністр. Я попросив у тієї жінки, яка представилася бухгалтером, прислати лист-відношення від головного лікаря на адресу облради. Такого листа досі немає.

Ніка

  1. Чому солдати територіальної оборони були на злагодженні у військовій формі і кросівках? Невже в міської влади не вистачає коштів на те, щоб купити їм берці?
  1. У якому об'ємі ви наразі користуєтесь майном колишньої військової частини? Плаци, казарми і т. д.
  2. Як думаєте: доцільно повернути в місто колишню артилерійську бригаду чи для задля безпеки тернополян достатньо, щоб у місті функціонував тільки батальйон територіальної оборони?

Ігор Ларін

  1. Фірма, яка шила нам взуття для особистого складу, на той момент представила розміри, які не відповідали реальним. Щоб зберегти ноги військових здоровими, ми змушені були чекати, поки нам зроблять нормальне взуття. Нині військовослужбовці повністю укомплектовані берцями.
  2. Ми користуємося тільки тими приміщеннями, які необхідні для повноцінного функціонування батальйону територіальної оборони. Приміром, МАП - малий артилерійський полігон, призначений для підготовки спеціалістів наземної артилерії. Перед нами таких завдань не ставиться, тому цієї будівлі ми не забирали. Те ж саме стосується штабу. А от казарми були передані батальйону.
  3. Ігор Ларін

Як артилерист скажу, що для задля безпеки тернополян, цій артилерійській бригаді потрібно було від'їхати кілометрів на чотири. Це мінімальна відстань для стрільби. Щоб говорити про доцільність дислокації тут якоїсь бригади, потрібна Доктрина розбудови Збройних сил України, яка визначатиме необхідність у певних військах і родах військ.

Анатолій Крижанівський

Мені, звичайно, шкода тих військовослужбовців, які тут служили, і в яких у Тернополі залишилися сім'ї. У нашому місті має бути військова частина. Але яка, вирішувати не нам.

Володимир Катинський

Військовий оркестр раніше постійно виступав на різних урочистостях, військові брали участь у похованнях ветеранів-військовослужбовців. Військова частина потрібна хоча б для того, що забезпечувати військово-патріотичне виховання молоді. На жаль, із розформуванням військової частини, усі ці заходи перестали проводити. Якщо відновлювати артилерійську бригаду, знову потрібно повертати техніку, майно зі складів, якщо вони там ще збереглися. Це дуже великі витрати, як для Міністерства оборони, так і держави. Але це потрібно зробити, адже втрати більш масштабні, як ми сьогодні бачимо.

WarIsWar

Увесь інтернет облетіли фотографії парубків в камуфляжі, які репетували у місті та справляли природні потреби просто на вулиці. Де зникла дисципліна?

Ігор Ларін

Дані особи скоїли й інші правопорушення. Після завершення службового розслідування ми передамо справу у військову прокуратуру. Говорячи про дисципліну, хочу задати зустрічне питання: “Де свідомість тих військових, які повертаються у частину із запахом”. Я питаю родичів військовослужбовців, куди вони дивляться, коли їхні рідні п'ють перед службою.

Василь

Чому б можновладцям не продати частину свого майна і не передати ці гроші на армію?

Володимир Чубатий

А кого ми називаємо можновладцями? Людей, котрі працюють в адміністрації за 1400 грн. Це особиста позиція кожної людини.

Наталя

Який, на Вашу думку, стан готовності бійців батальйону? Чи готові вони їхати на схід? Якщо буде команда їхати, то за якими критеріями відбиратимуть, чи, може, поїдуть всі?

Ігор Ларін

У мене складається враження, що їхати на схід чи збираються їхати туди , - це популярна “страшилка” в Тернополі. Батальйон територіальної оборони - це військова частина. Їхати чи не їхати на схід? Військова людина взагалі не повинна задавати собі таке питання. Є відповідний наказ, поняття честі - і на тому все. Лякати сходом наш батальйон недоречно. Рівень підготовки особистого складу наразі суттєво покращився.

Мама

Сьогодні без ніяких пояснень мобілізованим бійцям батальйону територіальної оборони видали зброю та наказали здати мобільні телефони. Для чого?

Ігор Ларін

Куди їдемо? Нащо їдемо? Не треба переходити межу від батьківської любові до батьківського егоїзму. Тим самим рідні підставляють своїх же. Адже й інформація поширюється відкритими каналами. А на сході і вбивають і через те, що військові розповідають всім, де вони і що вони. Що стосується мобільних телефонів, то я наполегливо попросив не користуватися ними під час занять. Чому видали зброю? А ви можете собі уявити солдата з лопатою, який буде захищати Вітчизну?! Солдат зі зброєю - нормальне явище.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up