Партнер рубрики Події

Тернополян «кинули» на тисячі

Тернополян «кинули» на тисячі
На сьогодні я маю заплатити понад 14 тисяч гривень боргу, - каже Любов Чукас. - Але за що я маю платити, за повітря? За послуги, яких не отримувала?
Близько сотні тернополян мають претензії до підприємства, що встановило їм індопалення. Підприємство, як кажуть у міськраді й тепломережах, підробило документи. Підприємець же каже, що це не правда, а проблема влаштувала міськрада, бо він не хотів з нею «ділитися»

Майже сотня тернопільських родин потрапила у боргову яму від тепломереж через підприємство «Обрій-Т». Останнє встановлювало їм індивідопалення. Однак через два роки  тепломережі виставили людям тисячні рахунки заборгованості. Мовляв, офіційно споживачі не від’єдналися від централізованого тепло та водопостачання.

Люди кинулись із запитаннями до підприємства, що виготовляло усю документацію, згідно із укладеними договорами. Те спершу заперечувало будь-які проблеми.

Мовляв, то в тепломережах щось «намутили», а згодом з “Обрію-Т” взагалі перестали виходити на зв’язок. Підприємство уже припинило своє існування. Люди ж фактично залишилось на одинці з проблемами та тисячними боргами. Керівники «Обрію-Т» Микола Більчук та Любов Більчук успішно уже ведуть Пан Більчук працює у Києві, а пані Більчук – у Тернополі. Обурені ж тернополяни кажуть, що як спіймають їх, буде бізнесменам непереливки.

«Чому я маю платити?»
У халепу з індопаленням вскочила тернопільська пенсіонерка Любов Чукас. Оголошення про встановлення опалення вона побачила у газеті. Звернулась. І за два тижні їй уже встановили опалення. Роботи були виконі швидко і якісно. А через два роки, якраз після великодніх свят, жінка дізналась, що їй тепломережі нарахували близько 7000 грн боргу за тепло та водопостання.

– Я здивувалась, які борги, – каже вона. – У мене ж опалення вже понад два роки. Почала з’ясовувати. Пояснили, що у мене фальшивий акт від’єднання від централізованого тепло- та водопостачання. Далі виявилось, що таких як я, багато.
Відтак жінка ще з двома постраждалими звернулась у міліцію. Там відкрили кримінальне провадження. І, як дізналась скаржник вже через два місяці, успішно його закрили. Мовляв, документи не підроблені, а якщо з чимсь не згідні, то слід звертатись до суду.

– Ну, поясність, за що я маю платити, – каже тернополянка. – Я плачу за лічильником, боргів не маю. Чому я маю платити і за індивідуальне, і за централізоване? А якщо фальшиві акти про від’єднання від централізованого теплопостачання, як нам сказали в тепломережах, то чому підприємцями не займається міліція? Більчуки собі далі працюють, такі величезні гроші «зшибають». А нас роблять крайніми! Якщо підробив документи, то хай відповідає!

У таку ситуацію, як з’ясувалось згодом, потрапило понад 80 родин. Усі встановлювали опалення саме в «Обрій-Т». Ці люди “боргують” тепломережам по 7-20 тис. грн. Тож  тернополяни звернулись за допомогою у міськраду.

«Як зловлю, то будуть...»
У міськраді людям допомогли тим, що рішенням сесії у червні 2014 дозволили їм узаконити   встановлення автономного опалення, заново оформити усі документи. Однак «борги» ніхто нікому не списав.

– Йшлось про те, що ми отримуємо документи безплатно. Але не так сталось – особисто я платила ще 2000 грн. Умовою того, що нам дадуть нові документи, було підписання договору про реструктуризацію боргу, – додає пані Любов.

Таку «умову» люди вважають шантажем. І все ж, бажаючи узаконити індопалення, пристали на це. Мовляв, виходу іншого не мали. Тож хтось почав сплачувати борги, хтось – ні. Тепломережі активно нагадують тернополянам про борг, який виріс.

– Це просто жахіття, – каже тернополянка Оксана Іванчук (дані змінені на прохання жінки – прим. ред.). – Це такий психологічний тиск – постійно телефоном нагадують, що ви маєте сплатити стільки-то. Це до серцевого нападу може призвести! У тепломережах кажуть: “А що ви хочете, платіть, бо то наші зарплати і премії”.

Як виявилось, серед постраждалих є і ті, хто дозволи на встановлення індопалення отримав до появи постанови Кабміну про заборону встановлювати опалення у багатоповерхівках, однак  роботи проводив у 2011.  Так сталось у Зіновія Л. На питання, чи є у нього претензії до Миколи Більчука, відповів, що поки нема.

– А що його вже зловили? – перепитав той. – Ні? Ну поки претензій нема. От як зловлю, то будуть!


За допомогою тернополяни звернулись і до нардепів. Чи допоможуть їм – покаже час.

Договори були недійсними
Як пояснюють у тепломережах, про проблеми із встановлення опалення майже у сотні тернопільських сімей дізнались два роки тому.

– Ми не кажемо, чи документи підроблені, чи ні. Ми не маємо права таке говорити. На це мають право компетентні органи, – каже директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»  Андрій Чумак. – Але ситуація така, що ми не можемо відмовитися від споживачів, а споживачі від – нас. Єдиний крок – розірвання договору. Розірвання договору про надання послуг відбувається певним переліком дій, підтверджується засіданням відповідної комісії, створеної при органі місцевого самоврядування. Це колегіальний орган, який затверджує усі ті кроки, документи, акти про від’єднання. Коли два роки тому до нас потрапили акти, ми звернулись – це була така процедура, щоби нам надали протоколи комісій. Так от ті протоколи, які були вказані в актах, не існували, або в тих протоколах не було адрес, за якими встановлювало опалення «Обрій-Т». На початках було 89 таких квартир. Ось і все.

Далі, за словами пана Чумака, надіслали людям повідомлення, що КП не може вважати законними їхні розірвання договору і надіслали їм нарахування. Також роз’яснювали  причини.

– Люди звертались з адвокатом до суду і програвали, – додає він. – На одному з останніх судів прийнято рішення, щоби дозволити споживачам через рішення пройти цей шлях (виготовлення документації – прим. ред.) спочатку. У нас же претензій до підприємця не може бути.

Споживач, за словами пана Чумака, за законодавством, сам отримує дозвіл, бере технічні умови, робить проект, виконує ті роботи, потім звертається й отримує акт, що роботи виконані правильно, подає в комісію на затвердження. Якщо ж тернополяни уклали договір про оформлення всієї документації з цим підприємцем, то повинні вирішувати з ним у суді.

“Проблеми, бо не поділилися”
Керівники «Обрій-Т» у ситуації, що склалась, звинувачують міську владу. Мовляв, таку неприємність їм влаштували, бо не захотіли поділитися. І наполягають – про підробку документів не може йти і мова, оскільки, не вони самі їх видавали, а та ж міськрада і КП.

– Я робив документи через працівників, які були в міськраді, і втепломережах, – каже Микола Більчук. – Пояснював, що я їхні гроші плачу за документи. Люди погоджувались, бо знали, що я таке на той час робив. Відключали їхні квартири від централізованого опалення. Як робили ці документи, я не міг знати. І одного разу, коли міський голова дізнався, що місто грошей з цього не отримує, як ліве доповнення до свого домашнього бюджету, він підняв список людей, яким я опалення зробив, визнав їхні документи не дійсними. Люди почали робити «кіпіш», а не тепломережам, чи міськраді, а мені.

Далі, за словами пана Більчука, він пропонував їм усім разом через суд добиватись визнання документів дійсними. Однак люди почали звертатись у різні служби, органи.

– Вони були попереджені, що ми з вами робимо роботу, яку держава нам заборонила роботи, – додає він. – Вони на це йшли свідомо. Вийшло так, що мене і мою сестру напрягають. Але до мене чомусь не дзвонять, а до сестри. Її там погрожують.
У міськраді ж кажуть, документи – підроблені і крапка. Але винні в тому не тільки той, хто організував аферу, але і ті, хто «замовляв» її.

– Там йшлося про підробку рішень міськради, – каже Владислав Стемковський. – Усі, хто звернувся задля встановлення опалення до цієї фірми, отримали фальшиві документи. Ця фірма малювала їм документи абсолютно правдоподібні, з підробленими підписами, номерами рішень сесії, яких не було. Люди, не пишучи заяви на відключення, отримали рішення, що вони є в якомусь списку. Потім зрозуміли, що це афера. То чому тепломережі не повинні їм нараховувати борг, якщо офіційно їх ніхто не від’єднував від централізованого теплопостачання.
За словами пана Стемковського, міськрада звернулася в міліцію. Там відкрили провадження. Справу розслідують досі.

Як повідомили в Управлінні МВС в Тернопільській області, кримінальне провадження щодо "Обрію-Т" порушили у липні 2013 за статтями 190, ч. І  "Шахрайство" і 358, ч. 1 "Підробка документів". Певні труднощі виникли, як випливає з матеріалів,  через неможливість встановити місцезнаходження Миколи Більчука. Справу розслідує міський відділ. 

Відео дня

 


Сергій Лупак, фахівець у сфері ЖКГ, ГО "Самопоміч":
– Люди, які опинилися заручниками ситуації, зверталися до нашої організації. Їх спочатку обманув недобросовісний підприємець, в діях якого, мені здається, є ознаки шахрайства — але це міліція мала б з'ясувати. Потім їм «пішли на зустріч» комунальники, провівши реструктуризацію боргу, замість знайти спосіб допомогти інакше. Є два виходи з ситуації для людей: звертатися до суду з цивільно-правовим позовом, або ж вимагати від міської влади створити комісію, яка знайде спосіб «списати» борги, бо люди постраждали як від підприємця так і від байдужості КП. Який шлях ці люди б не обрали, ми будемо надавати юридичну підтримку та працювати над позитивним вирішенням проблеми.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Анонім

    Це Владік і "мама Владіка" хочуть заробити на вибори мера в Луцьку,хоча і обіцяв НЕРПА,коли тікав з Луцька,що в політику-зась....,та і Серьожа ніяк не збагне,як то так,що мені нема перожена....Не могло ПП влаштувати опалення без відома КП "ТМТКЕ" Чумак може і не знати,а ось пан Онишків -це знає,він хороший спеціаліст....А перевірити  чи знало керівництво-просто, якщо відключення проходило в опалювальний період-значить всі були в курсі....!!! Невже всі хто встановлювали -барани,невір'ю...! Давали не 2000грн., а 20000грн. і впевнений що найшлося парочка,яких спостерігала за сайтом ТМР-де публікація рішень та їх проектів проводиться вчасно!!!! Але легше з хлопа зробити "козла відбувайла"-ніж з мужів,а точніше з мужиків, селищної ради -бо мають страх,що заберуть в них їхнє майно із-за боргів ....,але не бійтеся одного вже забрали ГЕРОЯ-ПОБРАТИМА з теплого місця,що не встиг доїхати до Дубно,як обльорався під себе....,а герой був,ще той касір....))),а тепер,що-суд 16.09.2015р. і капєць...,поїде Володько ліс валити на Колиму....Так,що трясти треба Владіка  і "маму Владіка"-остання точно все розкаже....,а не ПП "Обрій"!!!!!
  • Анонім

    Адмін якщо видаляєш комент то видаляй і nat tan????
  • Nat Tan

    Від вашого дебільного індив опал пл всій Україні будинки вибухають придурки його взагалі треба заборонити крім власн будинків та тих багатоквартирних які зразу розраховані по техн характеристиках на індив опал і встановл уніфіковано при здачі будинку

    Анонім reply Nat Tan

    Сама придурок
  • Анонім

    Вернейший способ быть обманутым — это считать себя умнее других.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up