Партнер рубрики Події

Тернополяни хочуть своє військо

Тернополяни хочуть своє військо
Доля колишньої 11-ї Окремої гвардійської артилерійської бригади досі залишається невідомою. За її відновлення активно борються небайдужі тернополяни.

 

Відео дня
tle>

У місті навіть створили ініціативну групу, яка активно лобіює інтереси нашого війська. До цього об'єднання, перш за все, увійшли дружини військовослужбовців. Наразі жінки живуть та працюють у Тернополі. А от їхніх чоловіків після розформування частини перевели на нові місця служби в інші міста.

Армію знищували роками

- Ми зробимо все, аби повернути військову частину в Тернопіль, - говорить дружина військового, одна з організаторок акцій Жанна Мерзлікіна. - Хто, як не ми, подбає про те, щоб український народ мав свою професійну армію, яка служитиме на його благо?!

У квітні в місті було кілька акцій за відновлення тернопільської артилерійської бригади. Їх активно підтримали представники Тернопільської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану.

- Просто немислимо, щоб такий великий обласний центр, як Тернопіль, залишився без власного військового гарнізону, - каже підполковник запасу Василь Когут. - Ми стали свідками того, як міністрами оборони двічі ставали росіяни, які роками цілеспрямовано знищували наше військо. Тож недивно, що нині східні кордони України опинилися в складному становищі. Адже у багатьох тамтешніх регіонах взагалі немає військових частин.

Пан Когут наголошує на тому, що військову частину повинні знову повернути до Тернополя найближчим часом.

Змінювати призначення не збираються

Будівлі, споруди та територія військових містечок15 та21 за адресою: м. Тернопіль, вул. Дубовецька,1 і в селі Білій Тернопільського району, як з'ясувалаRIA плюс, із 2006 року перебувають на балансі місцевого квартирно-експлуатаційого відділу (КЕВ). Вивільнені території цілодобово охороняє група сторожової охорони цієї комунальної установи.

До сторожової групи здебільшого увійшли колишні військовослужбовці. Так, Анатолій Крижанівський, якого ми зустріли на контрольно-пропускному пункті військової частини, розповів, що 22 роки відслужив у цій бригаді. Вийшовши на пенсію, він продовжував тут працювати техніком.

- Тернопільська частина завжди була серед найкращих у країні, - наголошує він. - Прикро сьогодні дивитися на пустку, яка тут панує. Багато чого я створив у бригаді своїми руками...

Охороняє військову частину ще один колишній військовик - тернополянка Оксана Хань, яка відслужила у бригаді 13 років. Тривалий час вона працювала начальником речової майстерні. Тепер, замість ремонту солдатського одягу, жінка пильнує відвідувачів та доглядає за клумбами.

Колишні військовослужбовці вірять у те, що військову частину таки повернуть. Наразі, за їхніми словами, нині стан бригади - ідеальний. Головне - аби не продали землі. До слова, у КЕВRIA плюсзапевнили, що на змінювати цільове призначення військових містечок не збираються.

Створили батальйон територіальної оборони

У Міністерстві оборони наразі розглядають питання щодо можливого формування військової частини у Тернополі. Результати розгляду про можливе відновлення тут бригади та реальні терміни її формування поки що невідомі.

- У разі прийняття позитивного рішення постане питання комплектування військової частини підготовленими фахівцями, - повідомляє у відповіді на офіційний запит начальник Управління преси та інформації Міністерства оборони, підполковник Богдан Сеник. - Одним зі шляхів його вирішення в межах чинного законодавства можна буде розглядати призов на службу тих військовослужбовців, які раніше служили у військові частині А-1769.

Загальну суму коштів, яка потрібна на відновлення бригади, підполковник не називає. Адже, за його словами, це залежатиме від багатьох аспектів, у першу чергу, соціальних. Водночас, на розформування місцевої частини з бюджету виділили 886,9 тис. грн.

Окрім того, у Тернополі почали формування батальйону територіальної оборони, який функціонуватиме на базі колишньої бригади. Підрозділ комплектуватимуть виключно добровольцями. А командний склад сформують офіцери запасу. Основними завданнями, які стоятимуть перед особовим складом батальйону, є охорона важливих державних та військових об ' єктів, боротьба з диверсійно-розвідувальними силами та інші.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Так, я лейтенант запасу. Мобілізувався в Національну гвардію, але нажаль зараз мої послуги наразі непотрібні. Роздумую над мобілізацією в батальйон "Дніпро". туди зараз приймають всіх охочих з військовою виучкою. Чому треба воювати зараз і десь там? Бо моя хата не скраю і якщо не воюіати зараз там, то через 2 місяці доведеться вже воювати в себе під вікнами. Це слід зрозуміти зараз всім, навіть найбільш заядлим пацифістам!
  • Anonymous

    чим швидше !!! тим краще.
  • Anonymous

    Тернополянине, ви вже змобілізувалися?
  • Anonymous

    Треба і то негайно. Бо чує моє серце, що не пройде і 2 місяці, як москалі прийдуть "визволяти" і до нас.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up