Партнер рубрики Події

У червні на ремонт закриють 5 садків. Батьки везуть дітей до села та шукають нянь


У червні на ремонт закриють 5 садків. Батьки везуть дітей до села та шукають нянь
Садок, який відвідує мій син Юрко, закриють на ремонт у липні, - каже тернополянка Любов Вовк, (32 р.). – Віддавати до сусіднього Юрка не будемо. До обіду з ним буде моя мама, після – я. На кілька годин зможу залишити і зі старшою донькою-школяркою
На час закриття садків батьки беруть відпустки, відправляють малюків до родичів у село та шукають нянь. Освітяни натомість кажуть, що це робити не потрібно, бо дітлахів на час ремонту прийматимуть сусідні заклади

П’ять дитсадків закриють на місяць у Тернополі.

Практика закриття садочків існує в місті вже кілька років поспіль. Тому батьки вже заздалегідь планують, куди подінуть на місяць дитину.

  • Поспілкувалась з батьками, в яких є старші дітки, то вони кажуть, що закривають садки щороку, - розповіла мама 3-річного Віталика Ольга Воробчинська. – Ми ж у садку перший рік. Тому закриття стало для нашої родини неприємним сюрпризом.

Ні до няні, ні в інший садок

Відео дня

Родичів у селі у родини немає. Знайомим також не залишиш малюка на такий тривалий термін. Відпустку не дають ані молодій мамі, ані чоловікові. Адже ще взимку вони запланували її на серпень.

  • Няня для нас також не вихід, бо малюк довго звикає до чужих людей, - каже пані Ольга. – Переводити до сусіднього садка, як нам радили, - також ні з тієї ж причини. Що робити?

Родину Буряків, де двоє діток-дошкільнят, ця проблема не торкнулась. Кажуть, лише починається літо, діти-погодки вирушають у село до бабусі і дідуся. Там і догляд, і розваги з друзями.

А батьки 4-річного Дениса Маслюка зараз шукають няню.

  • Ми вирішили, що це єдиний для нас прийнятний вихід із цієї ситуації, - каже мама Олена. – Але… Обдзвонили всіх нянь, яких рекомендували знайомі – усі вже мають підопічних. Шукати за оголошенням – це як кота в мішку купувати. Рекомендацій вони переважно не мають. Навіть елементарної гарантії, що дитина буде у безпеці, - не дають.

Фрекен Бок без досвіду: 30 грн за год.

Журналісти також спробували знайти «Фрекен Бок» для дитини на місць. Для цього обдзвонили зо 2 десятки претендентів, контакти яких знайшли в Інтернеті.

  • Мені 36 років, досвід є, працювала з трьома малесенькими дітьми від 2 місяців, тому і погодую, і погуляю, і догляну як слід, - розповіла про себе жінка, яка назвалась Валентиною. – Рекомендації хіба можуть дати ті, у кого працювала. Ні, письмових не маю. Педагогічної чи медичної освіти не маю. Але ще виняньчила своїх трьох. Беру 15 грн. за годину.

Ця няня, як виявилось згодом, брала за роботу найменше. Скажімо, знайшли ми за оголошеннями двох студенток – економічного та юридичного вузів, які готові були працювати кілька годин у день після обіду, за годину беруть 30 грн, досвіду роботи з дітьми не мають, хіба доглядали за племінниками чи сусідськими малюками.

  • Якщо потрібно бути з дитиною ввечері, чи у вихідні вийти – подвійна оплата, - каже няня за оголошенням пані Мирослава. – Так всі беруть. Ви скоріше вирішуйте, бо вже кілька чоловік дзвонили…

Якщо діток-школярів на час канікул можна відправити до табору відпочинку, то дошкільнят туди не беруть. Клуби раннього розвитку для малюків працюють погодинно. Туди можна повести дитину лише для навчання чи розваги кілька разів у тиждень. Але займатимуться з дитиною там лише годину. 

Узгоджують з батьками та пропонують альтернативу

Пошуки няні и родичів, які були б з дошкільням протягом місяця – це зайве, запевняють в управлінні освіти і науки міськради.

Садки закриватимуть почергово і лише після обговорення з батьками, кажуть чиновники.

  • У червні закриють 5 дитячих установ, - запевнила головний інспектор з питань дошкільної освіти міського управління освіти Ірина Антонюк. – В цей час діти можуть відвідувати заклади, розташовані по сусідству з їхньою установою, тому проблем не буде.

Закриття садочку на ремонт обговорюють з батьками, запевняють освітяни. За 2-3 тижня до ремонту підписують наказ і всі документи, відповідно до норм.

  • Діти не можуть відвідувати садок, коли там проводять ремонті роботи і це все – лише заради безпеки вихованців, - переконує пані Антонюк. - Щоб вони не дихали випарами фарби. Все, аби убезпечити їх життя.

Коментар

Раїса САВУЛЯК, заступник начальника управління освіти міськради:

  • Аби перевести дитину до сусіднього закладу, потрібно лише узгодити це питання з завідуючою садка, який відвідує ваш малюк. Більше батьків нічого не стосується.  Медичні документи, питання з оплатою за харчування – клопіт персоналу. Як бачите – процес для батьків мінімізований. Для них потрібно лише узгодити із завідуючою, який садок відвідуватиме їхня дитина на час ремонту.

Одночасно всі садки не закриватимемо, ремонті роботи у всіх будуть проводитись в різний час. Щодо закриття садочків у липні та серпні – повідомимо згодом.   

Які садки закривають на ремонт у червні

Дитсадочок, який закриють

На який період закриють

Куди можуть на цей

час перевести дитину

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №2, вул. Лесі Українки, 10А

02.06 – 30.06

ДНЗ №26, вул.

Лесі Українки, 7А

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №12, вул. Паркова, 7

02.06 – 30.06

ДНЗ №15, вул.

Руставелі, 1

ДНЗ №29, вул.

Глиняна, 25

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №24, вул. Князя Острозького, 31

02.06 – 02.07

ДНЗ №38, вул.

Стадникової, 22

ДНЗ №10,

вул. Паращука, 1

Тернопільський навчально-виховний комплекс №35, вул. Будного, 26А

02.06 - 27.06

ДНЗ №19, вул.

Громницького, 3

ДНЗ №34, вул.

Громницького, 5

Тернопільський дошкільний навчальний заклад №5, вул. Наливайка, 2

02.06 – 01 .07

ДНЗ № 12, вул.

Паркова, 7

 

За інф. управління освіти міськради і довідкових служб Тернополя

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    всі садочки закривають на 2-4 тижні щороку. про закриття садків попереджали ще в грудні!! тому думаю хтось з батьків міг взяти відпустку на цей час.
  • Anonymous

    Що за вой навколо закриття садочків? Ніби це проблема - поводити дитину в інший? Чи вам в інший садок ще треба перевести ваших виховательок і няню?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up