У селі не знають, коли і як з’явився ставок

У селі не знають, коли і як з’явився ставок
Михайло Демкович під час візиту активістів заявив, що придбав землю разом із ставком.
Купка землі і ставочок під хатою неподалік лісу – чим не рай? Особливо коли власник того раю лісничий, який дружить із місцевою, обласною, а той вищою владою. У разі чого, якщо хтось поцікавиться тим «раєм», буде кому допомогти

Громадські активісти стверджують, що у селі Біла Чортківського району лісничий місцевого лісництва викопав без дозволів ставок. Як підрахували активісти, у таку роботу він повинен вкласти як мінімум 500 тис. грн. Лісничий запевняє, що він купив землю уже зі ставком.

Але як документи із Держгеокадастру, так і вигляд самої водойми свідчить зовсім про інше. Тож скільки заробляє простий лісничий, аби викопати ставок, і чи хтось стежить у селі за дотриманням законодавства, й земельного зокрема, – питання відкриті.


Журналісти спільно з активістами ГО «Скеля» та правоохоронцями відвідали лісничого ще у червні. Зрозуміло, що прийом був не дуже привітний. На території активісти побачили ставок із рибою, площею орієнтовно 0,7 га, купу зрізаних дерев неподалік водойми у лісі. Там же — викопані котловани, з яких наповнювали ставок.
Біля будинку – купи дощок. Пояснювати будь-що чоловік відмовлявся. Однак запевняв, що територія зі ставком і біля будинку – приватна власність. Мовляв, хоч огорожі нема, заходити ніхто не має права.  Документи чоловік показати відмовлявся.

– Я у березні цього року приватизував цю землю, – наполягав Михайло Демкович. – Які питання до мене? Ви хто? Я думав, справді з’явились громадські активісти…

Далі чоловік кинувся з’ясовувати стосунки з активістами та телефонувати одному із нардепів від Тернопільщини і сільському голові. Мовляв, приїхали тут, щось вимагають, тероризують, а він після 17-ї, тобто після роботи, не зобов’язаний відповідати.

– Я купив землю з цим ставком, – каже лісничий. – Як треба буде, то всі документи правоохоронним органам покажу.

Previous Next


У лісничого – кілька ділянок
За інформацією активістів, ставок копали у жовтні 2014-го. Про це повідомили односельчани того ж лісничого. Чи було порушення, чия земля та хто копав, взялись з’ясовувати правоохоронці та прокуратура.

– 2 липня прокуратура Чортківського району розпочала розслідування за фактом проведення будівельних земельних робіт щодо облаштування ставка у селі Білій Чортківського району, правова кваліфікація статті 254 КК, – повідомив заступник начальника слідчого управління обласної міліції Сергій Осадця. – Йдеться про «безгосподарське використання земель», яке спричинило тривале знешкодження або втрату їх родючості і так далі. Наразі слідчі розслідують справу, призначено перевірку Держекоінспекції і Сільгоспінспекції на предмет виявлення порушень. Можливо, там ще буде інша стаття.

Уже після висновків цих інспекцій, за словами пана Осадці, можна буде говорити про наявність якихось порушень і подальші дії правоохоронних органів.

– Демкович дав пояснення, що коли придбав ділянку, там уже був ставок, – додає пан Осадця. – Ким викопаний і за яких обставин, йому невідомо. До цього ділянка належала Олександру Мерінову, який уже помер. За договором купівлі-продажу Демковичу належить кілька ділянок.  
 
Сусіди кажуть, що ставок був
За інформацією правоохоронців, сусіди пана Демковича підтверджують його слова. Мовляв, ставок був - і крапка.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9"> – Результатів перевірок інспекцій на даний час немає, – каже перший заступник начальника Чортківського райвідділу міліції – начальник слідства Віктор Василик. – За показами  очевидців-сусідів виходить так, що ставок був викопаний до купівлі. Свідчень, що копав сам лісничий, наразі нема. Такими даними оперують тільки активісти, але жодних доказів нам не надали. Наразі все впирається в дані перевірок. Інспекції були залучені до справи 5-7 серпня і мають місячний термін для роботи. Вони визначать – законно чи незаконно викопано, скільки родючого шару ґрунту знято, зарибнювалось чи ні – вони можуть дати відповіді на ці питання.

Має намір узаконити
Чия земля та хто копав – спробували паралельно з’ясувати і ми. Так, за інформацією Державного реєстру речових прав, ділянки, які нас цікавили, перебувають у приватній власності пана Демковича з березня 2015-го. Цільове призначення  тієї землі, де ставок, – для ведення селянського господарства. І воно за останніх п’ять років не змінювалось. Також, за нашою інформацією, ділянки, якими ми поцікавились у запиті, були надані у власність у 2012 році Меріновій Надії, а не Олександру. Окрім того, як пояснили нам фахівці в обласному управлінні Держгеокадастру, якщо людина хоче законно викопати ставок на землі, що належить до сільради, то мала би  змінити цільове призначення земельної ділянки. Для цього їй варто написати заяву, виготовити проект і подати її  у сільраду на затвердження. 

Чи робив проект і чи звертався лісничий, ми поцікавились у сільраді. Землевпорядник сільради Надія Федоришин повідомила, що пан Демкович має такий намір, але от, мовляв, як погано складаються обставини.

– Ми знаємо, що є кримінальне провадження, – каже вона. – Коли приїжджала перевірка з Тернополя, викликали і нас. Сусіди підписались в акті, що ставок був там до купівлі. То був потічок. Попередня власниця поглибила його. Там качок тримали, гусей.

«Я продала ліснику»
Розшукали ми і пані Мерінову. Жінка проживає в Івано-Франківську. Вона стверджує, що на цій території був і потічок (!), і ставок. Але якої площі і хто копав чи поглиблював – не знає.

– Я продала той будинок і землю ліснику. Я чула, що він зробив озеро чи що, – каже вона. – Єдине, що можу сказати, там був город, сад, потічок і невеликий ставок. Що тепер, я не знаю Я продала, шукайте того пана, який купив. Город, потічок, сад, а перед потічком – ставок.

За словами пані Мерінової, про продаж із паном Демковичем вони домовились орієнтовно три-чотири роки тому. Жінка спершу взяла аванс. Потім була приватизація землі, а в березні 2015-го - офіційна угода. 

– Прикро, що зараз людина має такі неприємності. Там же хутір, ліс. Ніхто дуже й не хотів ту землю купувати, – додає вона. – Певне, хтось просто заздрить.
Тож у сільраді кажуть, що був потічок, який поглибили. Старі власники – що був потічок і ставок. А от в обласному господарстві водних ресурсів, як переконують активісти, жодних даних про ставок нема. І якщо хтось викопав його раніше, то чому ніхто не побачив порушення?  Якщо ж викопа пан Демкович, то за які гроші? У  Чортківському лісництві, до слова, нам відмовились інформувати про заробітки лісничого.  Дали відписку на запит. Сподіваємось, крапки над «І» добросовісно розставлять  контролюючі інстанції.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

    Координати злополучного ставка на Google Earth: широта  49° 2'28.29"С,  довгота  25°45'2.69"В.

    Зйомка карти - НЕ МЕНШЕ РОКУ! Кому цікаво, можу легко довести.
  • Анонім

    Чи вам не пофіг хто що викопав ??? Чи він в тебе на городі чи під підІздом викопав ??Чи ти би хоть дощечку отримав коли від того дерева зрізаного чи незрізаного?? Йди рятуй ж-д вокзал від будівництва бізнесу якогось кусок зека..Йди рятуй озеро і парки від окупаціі Лила та інших фраєрів...Шо тут кишка тонка ?? Бо можна ввечері і додому не дойти на варята ...А якогось Васю-лісника щімити за кусок калюжі ---- це без проблем..Поганий у вас підхід активісти !! З мажорів і фраєрів треба починати а не з простого хлопа-кріпака...Тут люди мітинги роблять блокують все і неможуть ради дати узаконеним корумпованим бандюкам...А там пожалілося якесь нещастячко з сусідів бо його жаба задавила від тоі калабані -- і ви вже тут як тут..Бо простого кріпака  можна і нагнути і оштрафувати і навіть посадити...А фраєри ложили на вас і ви там не будете на жаль щось доказувати і щімити когось з них бо ви там БЕЗСИЛІ...от і все правосуддя і арифметика (((

    Малышевский Саша reply Анонім

    100%

    Анонім reply Анонім

    які жаби? Ви при своєму розумі? Порушення - і в Африці порушення.   І який він кріпак? І він далеко не Вася-кріпак, а як не знаєте, то не пишіть дурниць.  Але вам марно щось пояснювати, тому що ви з тих, хто кричить про зміни, а сам змінюватись не хоче. Шановний, чоловік не просто лісник, а лісничий, а відповідно посадова особа, яка має в своєму підпорядуванні ще працівників і т.д. Закон для всіх один

    Анонім reply Анонім

    Ще тема про діяння Васі-кріпака під керівництвом Кільчицького http://www.hunt-fish.com.ua/article.htm?ident=cfa72a86bb80a14

  • Анонім

    Є такий собі "Порядок видачі та анулювання спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок " так от згідно нього Дозвіл  не  вимагається  у  випадках,  якщо  переміщення ґрунтового покриву (родючого шару  ґрунту)  здійснюється  в  межах однієї  й  тієї  самої  земельної  ділянки,  що надана для ведення особистого   селянського   господарства,   ведення    садівництва, будівництва  і  обслуговування  житлового  будинку,  господарських будівель і споруд (присадибна  ділянка),  індивідуального  дачного будівництва та будівництва індивідуальних гаражів. Стосовно зміни цільового використання земельної ділянки, то землі для ведення особистого селянського господарства це землі сільськогосподарського призначення які згідно Земельного кодексу України надаються для виробництва сільськогосподарської продукції, якою в даному випадку є риба (Закон України «Про аквакультуру» аквакультура (рибництво) - сільськогосподарська діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування об’єктів аквакультури у повністю або частково контрольованих умовах для одержання сільськогосподарської продукції (продукції аквакультури) ......... ) З приводу цього навіть розяснення є в Землевпорядному віснику,десь, за 2009р . Тому,  це не є зміна цільового призначення земельної ділянки, проте необхідно змінити вид угідь, ,а це вже інша історія..... До речі, Держгеокадастр про це повинен знати, чи не так???,   Кадровий конкурс в Держгеокадастрі_16.07.2015_Тернопільська область https://www.youtube.com/watch?v=Kami7Y_tfe8 , дивитись всім)))))))

    Анонім reply Анонім

    ага, тобто для вас то нормально, що хтось шкодить природі. Нормально, що хтось і ліс зачепив, який не є аж ніяк приватною власністю. Словом, якщо є гроші, можна виправдати будь-яке порушення?
  • Анонім

    А в чому злочин?

    Анонім reply Анонім

    В тому, що ставок просто так викопати собі не можна. В тому, що всі ці роботи треба погоджувати. В тому, що роботи провів не тільки на своїй території, а й у лісі, там де зробив копанки, з яких вода і наповнює його став. В тому, що чесним шляхом він не міг знайти півмільйона на ті робот

    Анонім reply Анонім

    А ще втому, що ставок - це тільки вершина айсберга його господарювання

    Анонім reply Анонім

    Слідство завершено, суд відбувся, вирок винесено?

    А якщо, насправді, ставок вже був і він його не копав? І якщо, насправді, все на його приватизованій землі?

    Що тоді, власне ге жерти будеш?

    Анонім reply Анонім

    глянь на сліди від техніки, і тоді розповідай, що ставок вже був

    Анонім reply Анонім

    Отже, будеш жерти?

    А техніка могла могла просто поправити те, що вже було (ну це так, для особливо)...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up