У Тернополі знову цигани продають «лілійні дерева»

У Тернополі знову цигани продають «лілійні дерева»
Як придбати втридорога цибулину «лілійного дерева», а виростити просту лілію свого часу дізнались чимало жителів Тернопілля. Таку аферу цигани свого часу провертали по усій Україні


Після викриття – продавці цих диво-квітів зникли на деякий час. Утім, цієї весни вони знову взялись за своє.
- Кілька років тому у нас масово продавали цигани продавали «лілійні дерева» – і у самому Тернополі, і на районних ринках, - розповідає тернополянка Олена Петросюк. – Причому, цибулина такої квітки у Тернополі була ще дорожчою, аніж у районах.
Потім, як пригадує тернополянка, з’явилось ряд публікацій у спеціалізованій пресі про те, що такого поняття як «лілійне дерево» нема. Тож покупців просто дурять, «чаклуючи» над малюнком, який показують покупцям, у фотошопі. Згодом зникли і продавці лілійних дерев і з Тернополя.
- Не бачили продавців цих дерев у Тернополі два-три роки, - каже вона. - Утім, цьогоріч вони знову прийшли на ринок продавати свої диво-квіти.
Так, кілька років тому придбала таке дерево жителька Тернопільщини Ірина Шандрук. Одна цибулина коштувала 20 гривень.
- Я взяла тільки одну цибулину, бо не було довіри до продавців, - розповідає Ірина. – А мене ще переконували взяти другу. Мовляв, я взяла «невесту» , а ще треба «жениха». А цвістимуть вони рожевими і блакитними квітами. Але не переконали. Словом, посадила вдома і виросло не двометрове дерево, рясно вкрите ліліями, а звичайна оранжева лілія. Причому, цибулина такої лілії коштувала тоді 8-12 гривень.
Аби не потрапити у подібну ситуацію, еколог та науковець Теодозій Кухарський радить купувати цибулини тільки у тих продавців, до яких є довіра.
- Лілійним деревом у народі називають сорти лілії, які виростають у висоту і до двох метрів, - каже він. – Якщо звичайна лілія має 5-8 квіток, то ця – 20-25. Але виростити таку квітку досить складно, треба докласти чимало зусиль. І що важливо, ця квітка – однорічна. Відтак не варто сподіватись, що придбаєте цибулину, посадите, вона виросте і кожного року все розростатиметься, і розростатиметься. Наземна частина гине.
Окрім того, цибулини гігантської лілії направду коштують значно дорожче, аніж цибулини звичайних лілій. Приміром, у професійних садівників таку можна купити за 80-120 гривень. – Моя думка така: цигани ще ніколи не продавали нічого такого, що викликає довіру, - додає пан Кухарський. – Тож не варто сподіватись, що придбаєте справді щось гідне.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    це вже смішно. Цигани,вони і в Африці цигани. Ні в одному словнику нема такого, що цигани говорити, то не культурно.
  • Anonymous

    не цигани ...а роми..так якось культурніше......і ввічливіше трішки....ВИ пишете в газеті ..а не на "паркані"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up