Партнер рубрики Події

Від утеплення квартир більше проблем, ніж користі, переконують фахівці

Від утеплення квартир більше проблем, ніж користі, переконують фахівці
Цього року у Тернополі помітний справжній бум на утеплення будинків. Його проводять переважно частково, охоплюючи лише одну квартиру. Такі роботи тривають досі.
Жовті, зелені, рожеві, часом і синьо-жовті "латки" видніються на багатьох тернопільських багатоповерхівках. Цього року активніше, ніж у попередні роки, тернополяни утеплюють свої помешкання. Таким чином сподіваються не мерзнути взимку та економити вкрай дорогий цього року газ.

В ідеалі потрібно проводити повну теплоізоляцію фасаду будинку, кажуть у міськраді. На це видають дозволи та виготовляють проектно-кошторисну документацію. На комплексне утеплення потрібні кошти та згода всіх мешканців. Відтак власник кожної квартири думає тільки про себе, утеплюючи лише свій куточок. До речі, деякі сусіди об'єднуються і утеплюють частину будинку. Таке, приміром, можна бачити на фасадах будинків на вул. Героїв Крут. Загалом часткове утеплення будинку - поза законом. Адже змінюється зовнішній вигляд фасаду, пояснює завідувач сектору з питань енергозбереження міського управління житлово-комунального господарства Павло Савечко.

- Часткове утеплення будинку не передбачене державними нормами, - каже він. - Тож немає процедури притягнення до відповідальності за самовільне утеплення будинку. До речі, в інших містах ситуація аналогічна. Схожа проблема - з добудовами балконів. 

Скаржаться на грибок та плісняву 
Через утеплення фасадів будинків у Тернополі почастішали скарги від сусідів «утеплених» тернополян. Адже у їхніх помешканнях стіни вкриваються грибком та пліснявою, додає Павло Савечко. 

- Відповідальність за те, що тернополяни самовільно утеплюють фасади пінопластом, не визначена та не передбачена. Відповідно, коли у квартирі тернополян після утеплення фасаду підвищується рівень вологості, скаржитися немає на кого і кому, окрім суду, - пояснює він. - Часто до нас звертаються сусіди тих, хто утепляв фасади, і нарікають, що у них мокрі стіни та грибок. Це є цілком зрозумілим, адже температура повітря у житлі сусідів, які «утеплилися», - на кілька градусів вища, аніж в інших квартирах. Перепад температури і спричиняє вологість у помешканнях сусідів. 

Через неякісні роботи з утеплення пліснява та грибок з'являються і в утеплених квартирах. 

Утеплювати треба комплексно 
Павло Савечко також додає, що утеплення фасадів будинків за допомогою пінопласту завтовшки більше 10 см дозволяє втримати тепло в оселі, але це буде ефективно і нікому не зашкодить, якщо так утепляють весь будинок. Утім, виникає ряд проблем. 
- Зокрема, змінюється зовнішній вигляд фасаду будівлі, відтак порушується авторське право її архітектора, яке діє ще 70 років після смерті автора, - каже посадовець. - Треба також взяти до уваги той факт, що у центрі Тернополя є 200 пам’яток архітектури, близько 170 із яких – житлові будинки. То це ще й буде порушенням Закону «Про охорону і використання пам'яток історії та культури». 

Міськрада рекомендує проводити теплоізоляцію будинків комплексно, на умовах співфінансування у будівлях, які створили ОСББ та будинкові комітети. Адже жеки не мають можливості проводити теплоізоляцію своїм коштом, вони проводять лише латання міжпанельних швів. У Тернополі, як каже пан Савечко, за держкошти повністю утеплили фасади лише двох будинків. Це  дев'ятиповерховий панельний будинок на вул. Київській, 12. Вартість робіт на той час становила 1,2 млн грн. А одне із ОСББ Тернополя кілька років тому власним коштом провело теплоізоляцію двоповерхового будинку на вул. Збаразькій, 29.

До речі, деякі тернополяни виходять із ситуації, утепливши лише балкони. Таким чином не псується фасад будинку і в помешканні стає помітно тепліше. 

- Мій балкон уже засклений, вікна дерев'яні. Але з роками пінка між рамами і плитою, якою запускали шпарини, попсувалася. Рами також трохи зсохлися, - каже тернополянин Олексій Козак. - То ми все вичистили, перемалювали, перезапустили пінкою, а ще обшили стіну вагонкою. Вийшло, що й пінопласту не треба - на балконі тепер немає протягу, тепло. Можна було донедавна вазони тримати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Маховик правди

    Я скажу так ,що це все утеплення окремих квартир в багатоквартирних будинках абсолютно не дає єфекту ,а тільки приносить шкоду . Коли утепляти весь будинок то тоді буде ефект ,і то пінопласт це вчорашній день . Якщо утепляти цегляні будинки пінопластом то під цим пінопластом цегла почне руйнуватися .На мою думку саме ефективніше це мінеральна вата . І взагалі я не розумію тих хто утепляє панельні будинки якщо фасадні панелі виконані з керамзітобетону котрий по своїм параметрам  і по теплоізоляції перевищує силікатну цеглу в рази ,на мою думку це лише лишня трата грошей і додатковий геморой в майбутньому . І ще одне грибок це дуже коварна річ від якої може бути навіть туберкульоз і рак легень . Зараз грибок зявляється навіть у тих у кого в хатах фактично все герметично запаковано тобто вікна ,двері і х....во працює вентиляція ,а з цим утеплення цей процес прискорюється в рази .
  • Галушкина Галина

    ...... Зокрема, змінюється зовнішній вигляд фасаду будівлі, відтак порушується авторське право її архітектора,))))))))))))))))....--ЗНАЙТИ ТОГО  АВТОРА!!!!!!..НЕХАЙ ВІН САМ УТЕПЛЮЕ)))))!!!

    Анонім reply Галушкина Галина

    не варто з будинків робити пістряве покривало. місто повинно мати вигляд
  • Кириловський Олег

    А мені до сраки, я в теплих краях
  • Анонім

    кількість сюжетів з Дубовецької зашкалює,

    ну щоб далеко не ходити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up