У Тернополі вимагають документи для виготовлення паспорта, які не потрібні

У Тернополі вимагають документи для виготовлення паспорта, які не потрібні
Тернополянка нарікає на бюрократію у владних кабінетах, з якою зіткнулась, коли виготовляла паспорт для сина. В Міграційній службі запевняють: документи, які вимагали у жінки, не є обов’язковими і не можуть бути підставою для відмови у видачі паспорта.

Тернополянку «футболили» від однієї служби до іншої, коли намагалась виготовити паспорт для сина. Жінка обурюється і припускає, що справа або в некомпетентності працівників служб, або в їхній байдужості.

  • Нещодавно прийшли у паспортний стіл, аби виготовити паспорт для сина, якому виповнилось 16 років, - розповіла у редакції тернополянка Мирослава Макара. – Окрім документів, які потрібно було здати, сказати ще принести будинкову книгу. Я пояснила, що її немає і найближчим часом надати її не зможу. Причому мотивувала – з якої саме причини. Попросила, аби підняли відомості, що моя дитина справді зареєстрована за адресою, де фактично проживає. Відповідь була категоричною: або приносите будинкову книгу, або – до побачення.

Тернополянка вирушила в жек у надії, що хоч там видадуть бодай якусь довідку, де дитина зареєстрована. Але і там для видачі подібної довідки вимагали… ту ж будинкову книгу. Без неї – ніяк.

  • Пояснювала ситуацію, просила їх, мовляв, ви ж знаєте, що син проживає саме за цією адресою, - пригадує пані Мирослава. – Пропонувала, що принесу усі документи – як свої, так і чоловікові. І тут категорично: довідку дамо лише як принесете будинкову книгу.

Врешті жінка за допомогою Інтернету знайшла контакти адресного столу, пішла туди, де їй і видали довідку про місце реєстрації сина.

Відео дня
  • Ніби з 1 жовтня відмінили «інститут довідок», а в нас і далі вимагають купу непотрібного паперу, - каже жінка. – Виходить, і ці реформи – лише слова. А насправді – нічого не змінилось…

З жовтня 2013 року деякі послуги, що стосуються Міграційної служби, надають через Центри надання адміністративних послуг (далі - ЦНАПи). Зокрема, документи на перший паспорт тернополяни здають у міському ЦНАПі, там же й отримують виготовлений документ, пояснили в управлінні Державної міграційної служби в області.  

  • Обов’язковими документами, які потрібні подати для виготовлення першого паспорту, є свідоцтво про народження і два фото 3,5х4,5, - запевнила головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ управління державної Міграційної служби в Тернопільській області Ірина Бойко. - Будинкова книга не є обов’язковою.  

Городяни звертаються в ЦНАП, документи звідти передають міграційникам, які оформляють паспорт. Якщо немає будинкової книги, міграційна служба звіряє дані в обліках зареєстрованих. Тобто, вимагати будинкової книги не мали права.

  • Обліки всіх зареєстрованих громадян міграційна служба веде з 2012 р., - пояснила Ірина Бойко. - Інформація про осіб до цього часу є в жеках. Тому для пришвидшення встановлення інформації про реєстрацію, а відтак для швидшого оформлення паспорта, людину можуть попросити якісь підтверджуючі документи – будинкову книгу чи довідку з жеку. Але, наголошуємо – це не є в переліку обов’язкових документів для виготовлення паспорту. Та не може бути підставою для відмови у виготовленні документу. 

Довідка

Гаряча лінія Управління державної міграційної служби в Тернопільській області: 27-13-89.

Тернопільський міський центр надання адміністративних послуг: м. Тернопіль, вул. Острозького, 6.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Kedyk Sofa

    Щоб видали паспорт то потрібні тільки фото і свідоцтво?
  • Хорхе Грайкобиляцький

    Паспорт для сина? А він що - інвалід? Чому героїня статті займається виробленням паспорта не для СЕБЕ? З таких потрібно вимагати довідку від психіатра.

    Анонім reply Хорхе Грайкобиляцький

    Хорхе , в тебе мабуть не було ніколи мами ,яка за свого сина щось добивається.,

    Хорхе Грайкобиляцький reply Анонім

    Для анонімного організма, який не знає значення слова стирилізація: у моєї мами були нормальні повноцінні діти, на відміну від...

    Анонім reply Хорхе Грайкобиляцький

    Слова "стИрилізація" в принципі не існує) А ображати один одного нема чого.

    Анонім reply Хорхе Грайкобиляцький

    Читати вмієте:прийшлИ виробляти паспорт. Разом тобто.Чи ваша дитина в 16 літ вже геть обізнана з нюансами нашої бюрократії і все робить сама?Не бачу крамоли.

    Хорхе Грайкобиляцький reply Анонім

    І сам виробляв паспорт, коли мав 16 років, і дитина виробляла, САМА. Тому істерики антибюрократичних супертурботливих мамаш вважаю фігнею повною.

    Анонім reply Хорхе Грайкобиляцький

    Молодчина) Ще що сам робив?)
  • Анонім

    мудаки - бюрократи, тільки масовий тиск на Систему змусить їх мінятися...
  • Анонім

    Нам сказали принести але ніхто в неї і не дивився
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up