Запущений у став короп заразився аргульозом

Запущений у став короп заразився аргульозом
У червні в Тернопільський став заселили понад шість тонн риби
Три тижні поспіль тернопільські рибалки обговорюють тему - запущений у червні у став короп – хворий. Мовляв, тільки тіло саме цих рибин вкрите ранками, дрібними виразками. Фахівці ж переконують – рибу запускали здорову, а «хворим» якраз був і є став.


Зокрема,  причиною численних ранок та виразок на рибі є  небезпечне інвазійне захворювання – аргульоз. Викликається коропоїдом. Запущена ж у червні риба була здоровою, про що свідчить експертні висновки.


Нагадаємо, у червні в Тернопільський став застили понад шість тонн риби. Ще одне зариблення мають провести восени.  Рибу  міськрада закупила, провівши тендер, у підприємця з Бучача. За відбором та транспортуванням риби спостерігали спільно з управлінням ЖКГ громадські активісти із ГО «Скеля». Вони, власне, і звертались до міськради з ідеєю щодо зариблення водойми.  Про це ми писали у статті «Тернопільський став заселяють коропами, товстолобиками та амурами».

- На рибі також можуть бути паразити. По-науковому – аргульоз, по простому – це риб’ячі воші, коропоїд, - каже  начальник відділу охорони водних біоресурсів в Тернопільській області, голова ГО «Скеля» Андрій Об’єщик. – Це прозорий, маленький теплолюбивий рачок, діаметром близько восьми міліметрів. «Кидається» він переважно на коропових. Особливо вразливим є короп-однорічка. Той же короп, який запускали, елітний, угорський, без луски. У нього проти цього паразита взагалі ніякого захисту нема. 


Тож, коли його кусає кліщ, на місці укусу починається запальний процес. З’являються  плямки, розміром до сантиметра в діаметрі. З часом вони трохи зменшуються, однак на місці укусу залишається шрам. Пік  розвитку цього паразита припав якраз на липень, коли грянула аномальна спека. 

- Коли температура досягає 28 градусів, самка відкладає яйця на каміння, - продовжує він. – Три-чотири доби він розмножується і тоді - повертається назад на рибу. Тобто, він не живе ось так просто на грунті. І оскільки коропа у ставі практично не було, то і  про хворобу не знали. Якщо ж хтось і ловив коропа, на якому були почервоніння, маленькі кров’яні виділення, то просто на це не зважав. Мовляв, риба могла поранитись і під час лову. 

Дізнались же про наявність аргульозу у ставі уже після  липневої загибелі йоржа. Він, хоч загинув через задуху у нижніх шарах водойми, не через паразитів, однак був уражений аргульозом. Про це свідчить висновок ветмедицини. Тож,  рибоохоронці уже в свою чергу повідомили про проблему міськраду.

- Якщо коропа у воді мало, то аргульоз переходить на інші види риби, зокрема на той же йорж. На «білу» рибу, яка і є у нас в ставі, він не кидається, - додає пан Об’єщик. –  Далі постає питання: як з цим боротись? Відповідь – хоча б провапнувати, оскільки понад 30 років цього ніхто не робив.

 Для того, щоби провапнувати ефективно, на 400 гектарів нашого ставу треба 40 тонн негашеного вапна. Це, можливо, дасть якийсь результат. Бо, якби це була мала водойма, можна було б виловити рибу і опустити в спеціальний розчин, щоби позбутись паразита. 

- Треба провапнувати і механічним способом тому рибалці, який спіймав,  видаляти кліщів, і кинути у воду - додає Андрій Об’єщик. - Ранки потім заживуть,  іншого виходу немає.  

 До слова, після термічної обробки ця риба не є небезпечною, її можна споживати.  Але тут ще є інше питання – у 16-му та 17-му роках в Тернополі мають провести два чемпіонати світу з риболовлі. Тож, мабуть,  ловити таку рибу буде не дуже приємно. Окрім того, уражена риба  притуплюється у рості. Тому з цією хворобою уже зараз треба якось боротись.

Чи боротиметься і як боротиметься з цією хворобою балансоутримувач водойми – питання поки що без відповіді. За попередньою інформацією,  у міськраді уже створили комісію для вивчення цієї проблеми.

Відео дня

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Анонім

    "За попередньою інформацією,  у міськраді уже створили комісію для вивчення цієї проблеми."



    Не здивуюсь якщо Обєщик буде у комісії ...))) Хоть кадрів змінюйте коли відмазуєтесь...)))

    Анонім reply Анонім

    А ви, може, фахівець з питань хвороб риб чи як? То роз'ясніть же, що і до чого

    Анонім reply Анонім

    А Вам шановний фахівців бракує? По прокурору вам дати за те що ви робите... Фахівців наперед треба було шукати а не соплі жувати по телебаченню вигороджуючи свої дії від яких тепер тернополяни страждають...

    Анонім reply Анонім

    По прокурору треба дати таким як ви.  Якщо ви не фахівець, то не треба тут розказувати всілякі дурниці. Ви можете хоч 100 разів не любити чи Обєщика, чи рибохоорону, але не треба говорити про те, чого не знаєте. Якби то була правда, то ви б вже давно сиділи зі своїми скаргами на нього в якійсь контролюючій конторці, але як нема до чого реально придертись, то тільки і залишається сидіти тут і плюватись в коментах. П.С. І ваше звинувачення  мене, шановний, таке ж абсурдне, як і ваші коментарі

    Анонім reply Анонім

    може б почитали " Щоби не було ні у кого ніяких сумнівів щодо заселення тієї кількості риби, про яку йдеться у тендері, процес  контролюється як з нашої сторони, так і зі сторони громадських активістів ГО «Скеля»" http://te.20minut.ua/Podii/ternopil-s-kij-stav-zaselyayut-koropami-tovstolobikami-ta-amurami-10450955.html  Читати вмієте? Активісти дивились за тим, аби підприємець не надурив. Тендер же проводила міськрада. У неї, відповідно, є усі документи на ту рибу, яку вона була.

    Анонім reply Анонім

    Абсурд пане це те як ви тут виправдовуєтесь - невже ви такі впевнені що маніпулюючи громадою через проплачені ЗМІ ви доб'єтесь поваги? Кожен читач робить власні висновки на зважаючи на вашу писанину. Обійшовши увагою тв4 та 20 Хвилин (які вас вигороджують) натикаєшся на справжню істину ваших дій в яких явні ознаки беззаконня та криміналу. Отож шановний пане піартесь на повну але симпатію свідомого читача вам не завоювати ніколи...



    P.S. Для відкритості опублікуйте справжнє (тільки справжнє) резюме кожного члена Скелі і тернополяни самі зроблять висновки...

    Анонім reply Анонім

    До Скелі не маю жодного стосунку, якщо ви ще не зрозуміли. А от до ставу - маю, бо тут живу
  • Анонім

    питання до різного роду "обєщиків": перед тим , як запускати рибу , не можна було провести аналіз води і риби в ставку? чи головне будл провести піар-акцію пана надаля та ще декількох людей, списати купу наших грошей, а тепер і ще деяку суму на лікування риби...і всіж прекрасно розуміють, що ніяке грьобане вапнування на такій великій водоймі не допоможе.... ще одна стаття для книги "країна Рагулів"

    Denys Mylyj reply Анонім

    ну от шо провтикали, так це те, що проблема ця існувала в ставі вже давно, просто відома була вузькому колу рибалок. Я думаю, в озері узагалі проблем маловідомих ще багато, проблема в тому, що у місті нема господаря, який би цим переймався.
  • Denys Mylyj

    от шо-шо, а створювати комісії у тернопільській мерії вміють)) озеро вже кілька років загинається, а вони тільки чухатися починають

    Щур Назарій reply Denys Mylyj

    100%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up