У Тернополі можна побачити міні-корабель ‬"Чорна перлина" та ‬бойовий човен Київської Русі

У Тернополі можна побачити міні-корабель ‬"Чорна перлина" та ‬бойовий човен Київської Русі
Мініатюрні моделі вітрильників у пляшках з колекції Володимира Ящука можна оглянути в Українському Домі‭ «‬Перемога‭" ‬до‭ ‬18‭ ‬листопада.

Судна з вітрилами із мухомора,‭ ‬павутини,‭ ‬листя та багатьох інших матеріалів можна побачити у колекції Володимира Ящука.‭ ‬Він виготовляє моделі вітрильників від найдавніших часів до сучасних.‭ ‬І всіх їх поміщає у пляшки.‭ ‬Це просто ювелірна робота‭!

Previous Next


Серед суден,‭ ‬які виготовив пан Володимир,‭ ‬багато таких,‭ ‬які зустрічалися в художніх фільмах,‭ ‬мультфільмах,‭ ‬історії.‭ ‬Так,‭ ‬тут є‭ «‬Чорна перлина‭» ‬з‭ «‬Піратів Карибського моря‭»‬,‭ ‬корабель з‭ «‬Пурпурових вітрил‭» Олександра Гріна‬,‭ вітрильник з повісті Ернеста Хемінгуея "Старий і море", «‬Трінідад‭» – ‬корабель першої кругосвітньої експедиції Магелана,‭ ‬бойовий човен Київської Русі та багато інших.‭ ‬Загалом на виставці‭ ‬167‭ ‬кораблів.‭ ‬Причому часто біля них можна побачити мініатюрних чайок та різних героїв.

‭– ‬Є барон Мюнхаузен,‭ ‬капітан Врунгель,‭ ‬Вовк і заєць з‭ «‬Ну постривай‭»‬,‭ ‬козаки з мультфільму‭ «‬Як козаки...‭»‬,‭ «‬Вікі‭ – ‬маленький Вікінг.‭ ‬Є Шрек.‭ ‬У третій частині мультфільму він трохи мандрував і ось це його вітрильник,‭ – ‬розповідає автор.

Володимир Ящук приїхав до Тернополя зі своєю колекцією з Луцька.‭ ‬Проте чоловік наш земляк,‭ ‬він родом з Тернопілля.‭ ‬Захоплюватися виготовленням модельок машин,‭ ‬літачків та вітрильників почав ще з дитинства.‭ ‬А потім пішов служити на флот,‭ ‬де захоплення морем та суднами ще більше зміцніло.

‭– ‬Коли повернувся з армії,‭ ‬побачив в журналі фото вітрильника в пляшці,‭ – ‬каже пан Володимир.‭ – ‬Товариш каже:‭ ‬цікаво,‭ ‬як таке роблять‭? ‬І от ми побилися об заклад,‭ ‬що я зроблю такого кораблика.‭ ‬Це був‭ ‬1977‭ ‬рік.‭ ‬Але причин,‭ ‬щоб робити їх багато не було.‭ ‬Потім через рік я зробив ще одного кораблика,‭ ‬потім комусь сподобався,‭ ‬подарував.‭ ‬Далі зробив ще один.‭ ‬А з‭ ‬2000‭ ‬року я зробив‭ ‬120‭ ‬суден.‭ ‬Це були маленькі вітрильники в пляшечках з-під парфумів.‭ ‬Найменший з них має довжину‭ ‬18‭ ‬мм.‭ ‬Із‭ ‬2001‭ ‬року чоловік почав виготовляти вітрильники у літрових пляшках з під спиртного.

Спершу пан Володимир хотів продавати свої роботи.‭ ‬Але такі речі,‭ ‬як каже він,‭ ‬продаються важко.‭ ‬Адже цінності там мало,‭ ‬а праці дуже багато.‭ ‬Тож свої роботи майстер зберігає у власній колекції,‭ ‬щоразу вдосконалюючи її.

До речі,‭ ‬вітрила він робить з різноманітних матеріалів.‭ ‬Їх близько‭ ‬40.
‭– ‬Раніше я робив дерев'яний корпус і паперові вітрила,‭ – ‬каже він.‭ – ‬Зараз дуже багато різних матеріалів для виготовлення вітрил:‭ ‬декоративна плівка,‭ ‬листя,‭ ‬шкурки,‭ ‬навіть павутинка.‭ ‬Також я використовую‭ ‬12‭ ‬видів кріплення,‭ ‬є навіть судна,‭ ‬підвішені на кінській волосині.‭ ‬Коли карабель у пляшці трохи рухається‭ – ‬це додаткова краса‭!

Володимир Ящук показує вітрила,‭ ‬зроблені з найнесподіваніших матеріалів.
‭– ‬Це цибуля,‭ ‬це пелюстки півонії,‭ ‬це сучки горошку,‭ ‬це м'якоть лимона та грейпфрута,‭ ‬це пелюстки нарциса,‭ ‬це капуста,‭ ‬банан,‭ ‬це з частику гарні надуті вітрила вийшли,‭ ‬це кукурудза,‭ ‬листочки вільхи,‭ ‬листочки берези,‭ ‬дуба,‭ ‬клена,‭ ‬-‭ ‬каже він.

Чоловік ділиться методами виготовлення вітрильника в пляшці.‭ ‬Спершу він виготовляє корпус.‭ ‬Приміром,‭ ‬корпус сучасного вітрильника легко входить в горло пляшки.‭ ‬Потім робить щоглу,‭ ‬парус і таким чином все скріплюю всередині за допомогою спеціальних інструментів-пінцетів,‭ ‬які,‭ ‬до речі,‭ ‬майстер зробив сам.‭ ‬Вони простенькі,‭ ‬але дуже допомагають. Про те, як він будує вітрильники у пляшці, пан Володимир навіть зняв невеликий фільм. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">


Знання про виготовлення вітрильників Володимир Ящук черпає у книгах та Інтернеті.

‭– ‬Я не вчився в інституті.‭ ‬Я простий робітник.‭ ‬Зараз на пенсії.‭ ‬Моє хобі переросло в колекцію,‭ – ‬ділиться враженнями чоловік‭ – ‬Купую книги з фото та кресленнями,‭ ‬хоча такої літератури дуже мало.‭ ‬Шукаю матеріали в Інтернеті.‭ ‬Щоразу хочу придумати щось нове.

Загалом майстрів,‭ ‬яку мають подібне захоплення вкрай мало.
‭– ‬Я з'ясував,‭ ‬що у восьмимільйонній Москві є‭ ‬32‭ ‬таких майстрів.‭ ‬Я підрахував,‭ ‬що на мільйон припадає‭ ‬2-3‭ ‬майстри.‭ ‬В Україні їх взагалі дуже мало.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Лукіян

    рекомендую всім відвідати виставку. дуже гарні кораблі. дітям буде цікаво. і дорослим теж.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up