За цей рік бродячі пси покусали вже майже 100 людей в Тернополі

За цей рік бродячі пси покусали вже майже 100 людей в Тернополі
249 тернополян звернулися цього року по медичну допомогу через укуси тварин, повідомляють в Держсанепідслужбі. 104 мешканців Тернополя вкусили бродячі тварини. З них лише 9 випадків трапилися за межами міста, всіх інших людей тварини покусали на території нашого міста.

- Порівняно з минулим роком, кусають частіше бездомні тварини , - зазначила заввідділенням організації епідеміологічних досліджень міського відділу ДУ „Тернопільський обласний лабораторний  центр Держсанепідслужби  України” Богдана Козяр. – Якщо в минулому році частка покусаних невідомими тваринами  становила 36%, то цього року 41,76%.

Кожна людина, яка звернулася по допомогу і яку покусали невідомі тварини, підлягає щепленню. Зі 104 осіб лише одна людина відмовилася від щеплення.

Проблема, за словами лікаря-епідеміолога, залишається в тому, що місто повністю не забезпечене препаратами проти сказу.

Відео дня
blockquote>

- Антирабічна вакцина в нас ще є, щоправда з її постачанням трапляються перебої, а антирабічний  імуноглобулін відсутній вже 2 роки, - зазначає Богдана Козяр. – В Україні цих ліків немає, бо препарати були російського виробництва. Але повний курс профілактики від сказу вимагає прийому не лише вакцини, а ще й імуноглобулінів. (Імуноглобуліни дають одразу антитіла проти сказу, а від вакцини антитіла виробляються за деякий час – прим. ред).

Крім того, незадовільно проводяться заходи зі стерилізації бездомних тварин, продовжує співрозмовниця.

- Служба відлову бродячих тварин цього року відловила практично вдвічі менше тварин, ніж торік, - зазначила Богдана Козяр. – Чисельність бездомних  тварин в місті не регулюється. Через відсутність коштів не проводиться стерилізація бездомних тварин в центрі стерилізації в Дичкові. Крім того, в місті відсутній контроль за вигулом домашніх тварин. Мешканці вигулюють тварин між будинками, в парках, на дитячих майданчиках, а не в віддалених від місць відпочинку людей місцях.

В області цього року зареєстровано 12 випадків сказу серед тварин.

 Щороку в нас було по 1-2 випадки покусів тваринами, хворих на сказ, а цього року ще не реєстрували таких випадків, - зазначила Богдана Козяр. – Тож якщо бачите бродячих тварин, не підходьте до них близько, старайтеся обминати зграї тварин, не дозволяйте дітям гратися з бродячими тваринами. Звертайте увагу, чи тварина має кліпсу. Як правило, клеймовані тварини щеплені від сказу. Якщо ж тварина все-таки вкусила, потрібно звернутися до лікаря і по можливості відшукати тварину. Фахівці з’ясують, чия це тварина і чи вона щеплена від сказу. Якщо тварина невідома, потрібно щепитися.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    А що ви хотіли? Головна наша з вами небезпека - це символіка комуністичного режиму!  Тому всі сили влада кинула на перейменування міст і сіл, на здирання гербів та символів. Це - основне. А собаки - руки не доходять!
  • Анонім

    програма стерилізації(і зменшення агресивності собак)працює-можна ще й премію видати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up