Дітей від туберкульозу не щеплюють, вакцини БЦЖ взагалі немає

Дітей від туберкульозу не щеплюють, вакцини БЦЖ взагалі немає
Майже всі дитячі поліклінічні заклади забезпечені вакциною проти гемофільної інфекції на 97,8%. Натомість немає препаратів для профілактики правця, дифтерії, краснухи, паротиту. Критична ситуація із вакциною БЦЖ. Її немає і в аптеках
Якщо ще зовсім недавно педіатри переконували батьків робити профілактичні щеплення, то нині особливо не наполягають. Адже більшість препаратів у поліклініках немає уже тривалий час.

Тернополянин Андрій Семенів, у якого нещодавно народилася донечка, розповідає, що малеча не отримала першого у житті щеплення вакциною БЦЖ. Медики сказали, що препарату немає уже тривалий час. Батьки намагалися знайти його в аптечній мережі, але марно. Провізори пояснюють, що цієї вакцини не завозили ще із зими.

Поставки чекають у листопаді-грудні

- Не знаю, як тепер бути, - каже чоловік. - Дільничний педіатр говорить, що можна імунізувати дитину від туберкульозу, коли з'явиться вакцина. Якщо зробити це пізніше ніж через два місяці після народження, то потрібно спершу проводити туберкулінову пробу Манту.

Відео дня

Забезпечення вакцинами дитячих медзакладів нині дуже різнобічне, розповідає заступник головного лікаря з поліклінічної роботи міської дитячої поліклініки Володимир Кучма. Воно становить від 0 до 97,8%. Тобто якщо для профілактики туберкульозу, дифтерії та правця (6 років) немає взагалі, то вакциною запобігання виникнення гемофільної інфекції забезпечені на 97,8%. Поліомієлітна вакцина, за словами лікаря, є, хоча і в недостатній кількості - тільки 16%. Проти кашлюка, дифтерії і правця лікувальні установи забезпечені на 32%.

- 15 вересня ми отримали лист Департаменту охорони здоров'я Тернопільської обладміністрації, у якому йдеться, що Міністерство охорони здоров'я (МОЗ – прим. авт.) здійснює заходи щодо закупівлі імунобіологічних препаратів для проведення імунопрофілактики населення усіх областей України, - говорить він. - Розкриття пропозицій конкурсних торгів відбулося 8 вересня. Після закупівлі вакцини розділять відповідними наказами МОЗ у межах обсягів фінансування та заявок структурних підрозділів з питань охорони здоров'я. Тож ми сподіваємося у листопаді-грудні отримуємо нові дози необхідної вакцини.

Найкритичнішою залишається ситуація із імунопрофілактикою БЦЖ, додає пан Кучма. І на це є свої причини.

- Раніше ми використовували російську вакцину, - каже він. - Частину препаратів ми використали, решта потрапила у карантин. Тож 200 доз ми списали, а згодом утилізували через закінчення терміну придатності. Чи буде Міністертво купувати імунобіологічні препарати у сусідів, ми наразі не вирішуємо.

Вартість вакцинвід 70 до 400 грн

Іншу вакцину, наприклад, проти краснухи, кору та паротиту (КПК), батьки можуть придбати в аптеках. Вартість препаратів, за словами лікаря, - від 70 до 400 грн. Вакцини БЦЖ у продажу немає.

- Окрім Росії, цю вакцину виробляє Франція, Данія. Подивимось, чи будуть розглядати це питання в тендерному комітеті, - продовжує медик. - Як скоро препарат з'явиться в лікувальних закладах міста, залежить від того, яку ціну запропонують виробники.

Наразі в пологових будинках малюкам не роблять щеплення проти туберкульозу. Відповідно, у сім років також не проводять ревакцинацію. На питання, чи не призведе відсутність вакцини до зростання кількості хворих на туберкульоз, Володимир Кучма зауважив, що, порівняно з попередніми роками, рівень захворюваності серед дітей зменшився.

- Звичайно, показник дуже тішить, але ситуація залишається некерованою, - наголошує лікар. - Що буде через місяць, рік чи два, спрогнозувати важко.

Як тільки необхідна вакцина з'явиться у поліклінічних закладах, педіатрична дільнична служба повідомлятиме про це батьків. Більшість необхідних для імунізації препаратів можна придбати в аптеці. Як говорить пан Кучма, вакцини реалізують тільки ті аптеки, які мають спеціальний дозвіл санепідслужби, що свідчить про те, що вони дотримуються холодового ланцюга.

- Якщо батьки купують вакцину в аптеках, їм обов'язково видають сумку для транспортування препарату, - акцентує він. - Від моменту придбання вакцини до того, як нею щеплять малюка, має минути не більше двох годин. Провізор повинен видати батькам чек із точно вказаним часом придбання препарату, сертифікат якості та ліцензію на право продажу вакцин. Щодо виробника препарату тато чи мама можуть порадитися із дільничним педіатром. Однак зазвичай державні закупівлі ті ж, що представлені в аптечній мережі.

 

Коли від чого вакцинують

Вік

Щеплення проти

1 день

 

Гепатиту В

 

 

 

 

3-5 днів

Туберкульозу 

 

 

 

 

 

1 міс.

 

Гепатиту В

 

 

 

 

3 міс.

 

 

Дифтерії, кашлюку,
правця

Поліомієліту

Гемофільної інфекції

 

4 міс.

 

 

Дифтерії, кашлюку,
правця

Поліомієліту

Гемофільної інфекції

 

5міс.

 

 

Дифтерії, кашлюку,
правця

Поліомієліту

 

 

6 міс.

 

Гепатиту В

 

 

 

 

12 міс.

 

 

 

 

 

Кору, краснухи, паротиту

18 міс.

 

 

Дифтерії, кашлюку,
правця

Поліомієліту

Гемофільної інфекції

 

6 років

 

 

Дифтерії,
правця

Поліомієліту

 

Кору, краснухи, паротиту

7 років

Туберкульозу

 

 

 

 

 

14 років

 

 

Дифтерії, правця

Поліомієліту

 

 

18 років

 

 

Дифтерії, правця

 

 

 

23 роки

 

 

Дифтерії

 

 

 

28 років

 

 

Дифтерії, правця
(надалі – кожні 10 років)

 

 

 

За інф. педіатрів міста

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up