Сонцезахисні окуляри з ринку небезпечні для наших очей

Сонцезахисні окуляри з ринку небезпечні для наших очей
Краще обирати сонцезахисні окуляри в оптиках чи спеціальних магазинах, адже там аксесуари мають відповідний сертифікат якості, - говорить консультант Ірина Слота (36 р.)
У розпал сонячних днів дуже важливо правильно вибрати сонцезахисні окуляри, які без шкоди для здоров’я очей захищали б їх від яскравого світла, а головне – небезпечного ультрафіолетового випромінювання.

Сонцезахисні окуляри повинні бути не просто стильним аксесуаром. Адже основне їхнє призначення – усунути шкідливий вплив ультрафіолету на людське око.

Тернополянка Світлана Ханас розповідає, що має у своїй колекції понад 50 видів цього аксесуару. Це – сонцезахисні окуляри різного кольору, форми та розмірів. Більшість із них купувала у різних бутиках як у Тернополі, так і у Львові та Києві. Окуляри дівчина вдягає до різного вбрання та залежно від настрою. У неї навіть є окуляри, які вона носить узимку. Адже, каже співрозмовниця, прочитала, що відблиски на поверхні снігу також потрапляють в очі.

На питання, чи мають окуляри сертифікати якості чи паспорт, Світлана каже, що не всі. Є кілька екземплярів, які вона купувала в оптиці. За яким принципом варто вибирати сонцезахисні окуляри? На що потрібно звертати увагу в першу чергу?

Відео дня

Ультрафіолет викликає катаракту

Як розповідає лікар-офтальмолог Людмила Дмитрийчук, природа наділила людей здатністю захищатися від ультрафіолетового випромінювання: для цього в нас є брови і вії, ми вміємо мружити очі. Через це наші зіниці звужуються. Коли ж ми одягаємо темні окуляри, зіниця, навпаки, починає розширюватися. Тому важливо одразу розставити всі крапки над «і»: темні та сонцезахисні окуляри – це різні речі. Темні окуляри лише захищають від видимого світла, а хімічний склад матеріалу лінз та покриття сонцезахисних окулярів відповідають саме за захист від ультрафіолету.

- Якщо лінзи темних окулярів неякісні, вони пропускають ультрафіолетові промені, ті безперешкодно потрапляють на рогівку, кришталик та сітківку ока. Зрештою, такі фальшиві лінзи вкрай небезпечні. Краще не мати ніяких окулярів, ніж такі.

Помилковою є думка про те, що сонцезахисні окуляри потрібно носити лише влітку. Насправді їх варто вдягати цілорічно. Якщо влітку від піску на пляжі, скажімо, відбивається у середньому 9-17% ультрафіолетового випромінювання, то сніг відбиває аж 85%.

- Результати медичних досліджень чітко підтверджують взаємозв’язок між впливом ультрафіолетових променів і захворюваннями очей, - наголошує офтальмолог. – Особливо небезпечне таке випромінювання для дітей, людей похилого віку і тих, хто приймає певні препарати (нейтралізатори, антидіабетичні медикаменти тощо). Приблизно 10% випадків захворювання катаракти пов’язані з тривалим впливом ультрафіолету.

Сонцезахисні окуляри, за словами лікаря, краще купувати у спеціалізованих магазинах і салонах оптики, де кожен екземпляр цих аксесуарів має ярлик і спеціальне маркування, а кожна партія має супровідні документи, у яких вказані всі властивості товару. У кожну пару справжніх сонцезахисних окулярів вкладають ще й сертифікат виробника, де вказані категорія фільтра, країна-виробник, марка, правила користування.

Варто зважати на рівень затемнення

- Для того, щоб правильно вибрати окуляри, потрібно пам’ятати: вони не повинні пропускати ультрафіолет (стандарт UV 400), - продовжує пані Людмила. – Також важливо вибрати правильну форму: окуляри повинні мати обтікаючу форму. Тоді вони захищають від проникнення світла між оправою і лінзами.

Інший важливий параметр окулярів – рівень затемнення. Відповідно до європейських стандартів, сонцезахисні окуляри за категоріями фільтру діляться на п’ять груп. Нульова група – незатемнені окуляри, які захищають від ультрафіолету, що пробивається крізь хмари у похмуру погоду (пропускають світло на 80-100%).

- У першій групі – окуляри, призначені для неактивного сонця (пропускають світло на 43-80%), - продовжує пані Людмила. – Для сонячної погоди в середній смузі потрібна уже друга група (18-43%). При активному літньому сонці не обійтися без окулярів, які належать до третьої групи затемнення (8-18%). Для відпочинку на гірському чи водному курорті, де промені відображаються від водної чи снігової поверхні, краще використовувати окуляри з фільтром затемнення четвертої групи (3-8%). Через високий ступінь затемнення вони категорично протипоказані водіям.

Досить поширена думка, що скляні лінзи кращі, ніж пластикові. Втім, це не зовсім так. Як зауважує Людмила Дмитрийчук, скляні лінзи мають хороші оптичні властивості та стійкість до зношення, але пластик набагато міцніший і витриваліший до ударів, його оптичні властивості нічим не поступаються скляним лінзам.

- Існує особлива категорія сонцезахисних окулярів, які рекомендовані водіям, шанувальникам водних і зимових видів спорту – це окуляри з поляризованими лінзами, - додає спеціаліст. – Адже, окрім ультрафіолету, вони нейтралізують відблиски на поверхні мокрої дороги, снігу чи воді.

Слід уважно поставитися і до вибору кольору лінз: великі відхилення від природного небажані для очей. Так, червоні лінзи блокують зелений колір, а зелені – червоний, тому і ті, й інші не підходять водіям. Жовті, помаранчеві лінзи збуджують нервову систему, а сині і блакитні стомлюють очі. Для щоденного використання найкраще підійдуть лінзи коричневого, сірого і сіро-зеленого кольорів. Вони не спотворюють кольори, а лише приглушують їх.

Головне ж – сонцезахисні окуляри повинні виконувати не тільки декоративну функцію, а й захисну. Сучасний витончений дизайн повинен поєднуватися із надійним захистом від ультрафіолетового випромінювання. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up