Аналоги імпортних ліків в десятки разів дешевші, але нічим не гірші

Аналоги імпортних ліків в десятки разів дешевші, але нічим не гірші
До дорогого лікарського засобу можна підшукати цілком доступний аналог, ефект від використання якого буде практично таким самим.

Як і при покупці будь-яких інших товарів, купуючи ліки, тернополяни часто платять ще й за фірму, бренд виробника, красиву упаковку, ароматизатори і приємний смак.

Перевага більш дорожчих ліків - у вищому ступені очищення, наявності додаткових добавок, які впливають на тривалість дії основної речовини, у відсутності тих або інших побічних проявів. У ціну дорожчих ліків часто закладають: маркетингову складову (реклама, «підкуп лікаря», надбавка аптеки),  вартість розробки патенту , складну технологію виготовлення тощо. Дехто переконаний, що дешевші ліки підробляють, але провізори говорять, що насправді це економічно не вигідно. Втім, в інструкції до таких ліків часто представлений великий список протипоказань. Тому при їх використанні потрібно обов'язково радитися з лікарем.

“Нащо переплачувати?”

Відео дня
> Оксана Ващук сама виховує дворічного сина. Оскільки мама знаходиться в декретній відпустці і живе разом із батьками, доводиться економити навіть на ліках.

-       Навіщо переплачувати? - акцентує вона. - У мене мама працює провізором в аптеці, вона дуже добре знає складові багатьох ліків-аналогів. Приміром, замість англійського протизапального препарату “Нурофен” можна придбати український “Бофен”. Різниця в ціні становить десять гривень. Як показала практика, ефект ліків - один і той же.

Тернополянка зізнається, що спочатку боялася купувати для дитини ліки-аналоги. Але, покладаючись на досвід своєї мами, яка багато років працює фармацевтом, вирішила спробувати.

У зв'язку із введенням семивідсоткового податку на реалізацію ліків та відповідно зростання цін, деякі тернополяни задумалися над тим, аби віддавати перевагу більш дешевшим препаратам.

-       Ще три тижні я купував противірусний засіб “Гропринозин” за 170 гривень за упаковку, а тепер вона коштує 270, - говорить тернополянин Володимир Шкло. - Нічого собі ціни виросли! Потрібно шукати якусь альтернативу.

Потрібно - не сумніватися

За вибором ліків, тернополян можна умовно поділити на дві категорії: ті, що не проти спробувати, і ті, котрі не хочуть експериментувати, розповідає провізор однієї з аптек міста Лідія Когут.

-       Ми пропонуємо людям препарати різної цінової категорії, - говорить вона. - Деякі люди не мають фінансової можливості придбати дорогі ліки брендових виробників, при можливості ми радимо їм вибрати дешевші  альтернативні медичні засоби українського виробництва. Але при цьому аналоги містять ту ж діючу речовину, що й “оригінал” та мають таке ж дозування.

Насправді придумати нові ефективні ліки коштує дорого, що далеко не кожній компанії по кишені, додає пані Когут. Адже на пошук формули, синтез діючої речовини, довгі клінічні дослідження - тестування на тваринах, а потім на людях -  потрібно не тільки багато часу, а й грошей.  Років десять після виробництва нового препарату інші фармацевтичні компанії не можуть його копіювати. А от після закінчення дії патенту починають випускати аналоги медичних засобів - дженерики.

-       Звичайно, що вони будуть дешевші від “оригіналу”, - зауважує провізор. - Адже сенсу проводити клопітливу дослідницьку роботу вже немає.  Ефект дженериків може бути різним, і це залежить від сумлінності виробника. А от різниця в ціні інколи може бути навіть десятиразовою.

Продовжуючи, фахівець зазначає, що ліки-аналоги, які, по-суті, ідентичні за складом, можуть давати різний ефект. Справа - у технології виробництва, які компоненти та в якій послідовності їх використовували.

- Це так само як готувати борщ, - продовжує пані Когут. - У десятьох господинь ця страва виходить зовсім різна за смаком, хоча вони й готували її з одних і тих же інгредієнтів. Здебільшого брендові препарати завжди кращі. Якщо для їх виготовлення використовували більш дорогі компоненти, то й дія ліків може бути результативнішою. А ще бувають захворювання, при яких краще не експериментувати, а застосовувати тільки “оригінальні” ліки, перевірені часом і тисячами пацієнтів.

В аптеках нині можна знайти немало українських аналогів дорогих зарубіжних препаратів. Наприклад, добре відому “Но-шпу” угорського виробництва можна легко замінити вітчизняним “Дротаверином”. Різниця вартості десяти таблеток становить майже десять гривень.

За розповіддю пані Когут, є немало аналогів навіть серед українських лікарських засобів. Так, знеболювальний засіб “Цитрамон” виготовляють на декількох українських заводах, склад препаратів - однаковий, а от ціна може відрізнятися на одну-дві гривні.

Щоб правильно вибрати ліки, провізор радить орієнтуватися на власну інтуїцію та фінансові можливості. За її словами, багато українських ліків-аналогів нічим не поступаються по ефективності дорогим імпортним препаратам. Проте є таблетки, які важко замінити.  У будь-якому випадку, перед тим, як вибирати той чи інший засіб, завжди краще попередньо проконсультуватися з лікарем.

 

ПОРІВНЯННЯ ЦІН

Препарат іноземного виробника, ціна (грн)

Український аналог, ціна (грн)

Знеболювальні засоби

Ібупром (10 таблеток, Польща) - 15,10

Ібупрофен - 2,08

Но-шпа (24 таблетки, Угорщина) - 25,25

Дротаверин (30 таблеток) - 16,10

Кетанов (10 таблеток, Індія) - 17,00

Кетолонг-Дарниця (10 таблеток) - 8,50

 

Анальгін Дарниця (10 таблеток) - 3,50

 

Анальгін “ТерноФарм” (10 таблеток) - 2,00

 

Анальгін Analginum - 2,00

Противірусні препарати

Ремавір (20 таблеток, Латвія) - 37,80

Ремантадин (20 таблеток) - 11,65

Заспокійливі засоби

Персен (40 таблеток, Словенія) - 66,75

Релаксил (20 капсул) - 34,15

При гастриті

Омез (за капсул, Індія) - 42,10

Омепразол (30 капсул) - 15,00

Для покращення роботи травної системи

Мезим Форте (20 таблеток, Німеччина) - 19,10

Панкреатин (20 таблеток) - 9,85

Для відновлення клітин печінки

Карсил (70 таблеток, Болгарія) - 58,30

Дарсіл (100 таблеток) - 55, 50

При порушеннях серцевого ритму

Панангін (50 таблеток, Угорщина) - 62,05

Аспаркани (50 таблеток) - 4,00

Жарознижуючі

Панадол (12 таблеток, Греція) - 8,70

Парацетамол (12 таблеток) - 2,80

Аспірин (10 таблеток, Німеччина) - 11, 00

Ацетилсаліцилова кислота (10 таблеток) - 1,25

Сечогінні засоби

Трифас (100 таблеток, Німеччина) - 173,50

Торсид (90 таблеток) - 108,30

При артеріальній гіпертензії

Бісопролол-Ратіофарм (30 таблеток, Німеччина) - 43,90

Бісопролол-Лугал (30 таблеток) - 11,71

Від кашлю

Бронховал (30 таблеток, Німеччина) - 30,80

Амброксолу Гідрохлорид (20 таблеток)- 3,40

Дитячі препарати

Нурофен (100 мл, Великобританія) - 29,70

Бофен (100 мл) - 19,35

Панадол Бебі (100 мг, Франція) - 23,30

Піарон (120 мг) - 13,75

 

Наталія БУРЛАКУ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валерий Сторожук

    Одна біда в наших ліках, подивіться які капсули в наших релаксил, уролесан. Великі, зелені, після іх прийому відрижка самою капсулою 3 дні.
  • Анонім

    а тридерм чим можна замінити дешевшим українським.
  • Anonymous

    Одна біда, навіть в "козирних" аптеках деколи купуеш препарат який містить лише сліди діючої речовини, котрі й знайти то можна лише спектроскопом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up