Два гектари на "БАМі" можуть забудувати

Два гектари на "БАМі" можуть забудувати
Велика ділянка, якою користувався коледж і на якій могли з'явитися чи то новий навчальний корпус, чи то гуртожиток для студентів, зараз в оренді забудовника. Керівництво закладу переконує, що від землі відмовились на користь самого закладу

Про можливу забудову величезного шматка землі, якого ще в 2004 році позбувся Технічний коледж ТНТУ, редакції розповіла громадська активістка Ірина Жигунова.

Мова йде про величезний земельний масив на вулиці Тарнавського, біля дороги.

Вилучили і передали

Відео дня

– До мене звертались працівники коледжу, які й розповіли про незрозумілі рухи з землею – каже пані Жигунова. – Технічний коледж – структурний підрозділ Технічного університету, але якось зумів відвести ділянку, якою користувався, під забудову. Це земля закладу освіти і такі речі недопустимі. Зараз на частині тієї території стоянка, але є інформація, що є забудівники, які готові починати освоєння землі.

Ми написали запити в університет та до міської ради, "покопирсались" у документах. Згідно з державним актом на право постійного користування від 1999 року, який ми отримали в університеті, Технічному коледжу ТДТУ (нині ТНТУ – авт.) надали в постійне користування 8,5896 га. У 2004 році тернопільська міська рада, за погодженням з коледжом вилучили з його постійного користування 1,8 га за адресою Тарнавського, 7. Тим самим рішенням ділянку надали в п'ятирічну оренду товариству індивідуальних забудовників (ТІЗ – авт.) "Коледж". У 2007 році термін оренди для ТІЗ продовжили. Цікаво, що ТІЗ "Коледж" (сьогодні ТОВ "Коледж") – очолює Віталій Смакоуз. Той самий, що депутат міськради і забудівник. Від того часу будова так і не почалась. Можливо через кризу, а можливо – через вичікування кращих часів. Можливо, зупиняла непевність самої передачі землі, бо ж не все там ідеально.

Тривають суди

Громадські активісти, які вивчали документи, кажуть, що міністерство, на яке у своєму листі послалось керівництво коледжу при погодженні передачі, дозволу на землевідвід не давало.

– Міністерство лише дозволило будувати будинок для викладачів, але не віддавати землю, – каже тернополянин Роман, який вивчав деталі земельного питання на Тарнавського. – Та земля і самому коледжу потрібна. Спортивний майданчик, стадіон, майстерні, гуртожиток для учнів – все це може там бути. Крім того, за гуртожитками є ще 2,5 гектара, які планували віддати Щепановському. Ті землі залишаються у власності університету, але будова йде. Її не завершили, бо що сталось з Щепановським, всі ми знаємо. Ситуація важка тим, що й земля державна, але й пайовики є, які повносили гроші за квартири.

Університет, підрозділом якого є Технічний коледж, намагається повернути ділянку через суд.

"Університетом вживаються заходи щодо повернення ділянки у постійне користування. Зокрема, у провадженні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області перебуває справа за позовом ТНТУ ім. І. Пулюя до Тернопільської міської ради про скасування її рішень", – йдеться у відповіді з університету за підписом т. в. о. ректора Миколи Митника.

Квартири і гроші

За коментарями ми звернулись до керівника коледжу Володимира Калушки. Проте чоловік повідомив, що оскільки тривають судові засідданя, озвучувати конкретні факти і цифри не буде, аби не створити тиск на суд. Разом з тим пояснив, що ситуація дійсно не проста. На передачу 1,8 га погодились лише для вигоди самого навчального закладу, адже викладачі могли претендувати на дешеве житло, а сам коледж – на 7% від продажу квартир. Усі ці моменти, як переконує пан Володимир, прописані в угоді. Щодо іншої ділянки в 2,5 гектара, то там Щепановський мав збудувати майже 140 квартир для викладачів і міністерство на це дало добро. Зараз будинок для працівників коледжу добудовує інша організація.

– Коли закінчиться суд, я покажу усі документи, усі листи, усі угоди, – запевняє пан Володимир. – Прикро, що складається така ситуація, бо ж все, що робилось в 2003-2004 роках, робилось виключно в інтересах коледжу. Ми – один з найбільших закладів в Україні, такого типу. Тут навчається майже 3000 дітей. Нам потрібно шукати способи розвитку, а працівники потребують житла.

Сподіваємось, у судах віднайдеться правда, а працівники і заклад, як це у нас часто буває, не залишаться "з носом". Ми стежимо за ситуацією.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег Фостяк

    Звичайно колись була розроблена містобудівна документація по забудові території навчального закладу, як правильно зазначають у статті там мали бути майстерні, гуртожитки, спортивні майданчики та стадіон. Територія починалась від тимчасової споруди для церкви і включала житловий будинок по вул. Смакули,1. Як я пам'ятаю земельні ділянки вилучали кілька разів. Згода на вилучення земельної ділянки ТІЗ Добробуд теж була. Наскільки я зрозумів, що питання в тому чи квартири будуть будувати для викладачів чи для інших і все. Крапки над цим поставить суд. А проблема в забудові цього району набагато страшніша, тому, що від громади незаконно ховають містобудівну документацію на забудову цього району. Адже тоді стане зрозумілим що йти на масові порушення Законів України і забудовувати сквери, парки, прибудинкові території у Тернополі не було потрібно, адже цей район мав покривати усі потреби міста у земельних ділянках для житлових забудов. Та й забезпечувати прилеглі райони новими зеленими зонами, які зараз успішно, незаконно, забудовують чудернацькими гаражами-сараями.
  • Анонім

    Красивая девушка!
  • Микола Унгурян

    висновок - всі роки незалежності мери та чиновники дерибанили землю, і пофіг на законодавство та громаду
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up