На Київській бояться вирубки дерев і забудови майданчика

На Київській бояться вирубки дерев і забудови майданчика
Будинок на 117 квартир хочуть звести на Київській. Під будову дали півгектара. Вигоди для міста – сумнівні, адже землю не продали, а дали в суборенду. Люди з сусіднього будинку бояться, що схочуть будувати і в їхньому дворі

На своєрідний мітинг зі сварками та штурханиною перетворились збори мешканців будинку на Київській, 1. Причина невдоволення - страх, що під новобудову зріжуть тополі в їхньому дворі, а дитячий майданчик забудують. Ми з'ясували й інші цікаві моменти.

"Йди в туалеті керуй"

Багатоквартирний будинок хочуть будувати за адресою: вул. Київська, 5б. Це територія жеків з гаражами, складами і павільйонами. Розташована навпроти будинку на Київській, 1. Розділяє два об'єкти дитячий майданчик та з десяток дерев за ним (біля місця забудови – прим. авт.).

Відео дня

- Якісь люди почали різати дерева, - каже мешканець будинку на Київській, 1 Сергій Панчук. - Я вийшов, питаю: "Ви що таке робите? Зупиніться". Мене один штовхнув і каже: "Ти собі вдома керуй, в туалеті". Я тут живу, тут діти граються, якщо не мої, то чужі. Чому я не маю права втручатись? Робітники таки зізналися, що буде будинок. Сказали шо всі дозволи мають.

Люди звернулися в екологічну інспекцію, але там про зрізання дерев не знали. Мешканці почали з'ясовувати, хто що будує, але відповіді на момент зборів не мали. Представники міськради й забудовника самі прийшли до людей і "пролили світло". Запевнили: зрізати дерева не будуть, а майданчика не чіпатимуть. Запевнили, що насадження зрізали не вони.

- Будівля не вийде за межі огородженої території, - каже архітектор проекту Ігор Гордій. - Тополі, за які хвилюються люди, за межами забудови. Стіна будинку буде від них за п'ять з половиною метрів. Те саме і щодо дитячого майданчика - ніхто його не чіпатиме.

Парковки, як дізнались в архітектора, з того боку, де дерева і майданчик, також не буде. На підкріплення своїх слів архітектор показав схему забудови. Будівля дійсно не стоятиме на місці, де ростуть дерева. Та деталь, яку помітили і ми, і мешканці, насторожила: земельна ділянка під проект захоплює не лише тополі, а й метрів десять подвір'я в напрямку до будинку №1.

- Що ви розказуєте? - лунало з натовпу. - Відірвете кусок території, поставите паркан.

Архітектор заперечив, мовляв, нічого такого не буде. Підтримав його представник земельного відділу мерії Ярослав Руцький. Переконував, що будинок не займатиме всієї ділянки.

- Напевне, збереться комісія міської ради з представниками забудовника, людьми і узгодимо межі ділянки, - сказав пан Руцький. - Територію з деревами і майданчиком ніхто не забудує.

Присутніми на зібранні були й два депутати міської ради Петро Ландяк та Михайло Сиротюк. Вони обіцяли людям допомогу. Тож із високою ймовірністю можна говорити, що територія, яку захищають люди, не постраждає. Варто сказати, що зустріч мешканців, представників забудовника та влади була напруженою. Лунали образи, була шарпанина.

- Треба, щоб у документах все зафіксували, - кричали люди. - Без бою не віддамо.

Земелю відали в суборенду

Умови виділення землі – інша цікава деталь, яка "випливла" під час зібрання з людьми. Мова про 51 сотку комунальної землі, які з січня 2014 року орендував Богдан Гевко. Чоловік, нагадаємо, очолює одне з обслуговуючих підприємств (у народі жек – прим. авт.), а його батьки очолюють ще по одному. На ділянці є складські й виробничі приміщення жеків, техніка. У квітні 2014 року пан Гевко, після кількох місяців користування за згодою міської ради, уклав угоду суборенди земельної ділянки з керівником ПП "Креатор-Буд" Ігорем Гудою. Згідно з угодою, ділянку той отримав для обслуговування нежитлового приміщення з подальшою його реконструкцією в житловий будинок. Таким чином за два-три роки, при інтенсивних темпах роботи, на площі півгектара виросте багатоповерховий комплекс із трьох секцій на 117 квартир. Мешканці сусідніх будинків, якщо вірити представникам мерії та забудовника, ущемлені не будуть. Це добре. Проте є логічне запитання щодо вигоди міста. Згідно з угодою суборенди, яку вдалось отримати, плата за землю щомісяця – 2310 гривень. Тобто майже 28 тисяч гривень на рік. Якщо припустити, що будуватимуть три роки, то місто отримає за оренду всієї землі близько 85 тисяч гривень. Навіть якщо будуватимуть весь період суборенди, то сплатять менше 100 тисяч гривень. Після завершення будівництва, як ми уже неодноразово писали, є декілька варіантів приватизації. Нормативно-грошова оцінка землі, станом на 2013 рік, - більше 1 мільйона 600 тисяч гривень. У 2014 році проводили ще одну оцінку (від неї залежить орендна плата – прим. авт.), і вона впала до 923 тисяч гривень. Ринкова вартість землі, до слова, - у декілька разів вища. Та навіть якщо порівнювати оціночну вартість і можливі надходження від оренди - різниця у десять разів. Проте забудовник також сплачує в бюджет міста пайовий внесок від проектно-кошторисної вартості будівництва.

- Суборенда земельної ділянки на вулиці Київській, 5б діє до 29.11.2018 року, - повідомили в прес-службі “Креатор-Буд ”. - Згідно з договором про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Тернополя від 16.07.2014 р. замовник будівництва зобов’язується сплатити шість відсотків від загальної кошторисної вартості будівництва окремо розташованих гаражів і три відсотки від загальної кошторисної вартості багатоквартирного житлового будинку.

Скільки гривень “ховаються” за тими відсотками, поки невідомо. На фірмі уточнили, що сплата здійснюється після завершення будівництва, тоді і будуть відомі суми. Зрештою, це цілком може бути досить вагома сума.

Від міської ради ми півтора дня чекали відповіді на прості запитання, які адресували прес-службі: "Забудова відбувається на основі інвестпроекту чи у форматі суборенди? Які умови суборенди? Яка загальна вигода міста (розмір орендної плати та пайового внеску)?". У результаті отримали "змістовну" відповідь.

- Земельна ділянка надавалась в оренду жеку. Варто там з'ясовувати умови суборенди, - повідомили у прес-службі міської ради. - Детальнішу відповідь, якщо потрібно, можна отримати після інформаційного запиту.

Відповідь досить дивна, адже ділянку надали в оренду не жеку, а фізичній особі Богдану Гевку, а суборенду комунальної землі погоджує міська рада. Вона ж надає містобудівні умови та обмеження, укладає угоду на сплату пайового внеску на розвиток інфраструктури.

Підприємці, і це нормально, шукають вигідні варіанти заробітку. А ось міська влада працює для того, аби відстоювати інтереси громади... але робить це якось "мутно".

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Roma Swetrov

    Пане Андрійко якщо політик заслужить у людей не бачу гріха щоб шукати політичних перспектив, а от фінансових за рахунок коштів громади шляхом отримання комунального майна чи земельних наділів за співпрацю з кримінальною владою хіба вважаю що це гріх. А таке зараз можна відстежити і простим людям лише знати як, підказати?...
  • Шкула Андріко

    Хороший і демократичний заклик, але людям потрібні грамотні лідери, а не "активісти", які шукають політичну чи фінансову перспективу. Тому мушу звернутися і до людей: добре думайте за ким йдете!!! Але діяти треба однозначно!!!
  • Roma Swetrov

    Прошу зрозуміти, що майно ЖЕКу придбане за квартплату мешканців району і передано сину начальників ЖЕКів. Але ця територія призначена для розміщення підприємств які потрібні для обслуговування житлового фонду, підвищення якості послуг, зменшення їх вартості у  радіусі доступності який робить ці послуги економічними. Якщо знищать цю територію, знову наголошую яка має належати всім мешканцям житлової (сельбищної) території,  і добавлять житлові будинки відповідно зросте квартплата (вартість послуг збільшиться) не тільки мешканцям  району а й їх дітям і внукам, збільшиться навантаження на дитячі садки, школи, зелені насадження, спортивні майданчики. каналізацію, газові та інші транспортні мережі. Зменшиться можливість розмістити мешканцям кварталу стоянки чи гаражі для авто, дитячі майданчики, і іншу інфраструктуру потрібно буде більше дитячих садків і місць у школі. Це проблема не тільки Київської,1 а й будинків у радіусі 1,5-2 км. Треба сформувати протестний рух усього Баму від ущільнення територій. Закони України та державні будівельні норми на нашій стороні, а контролюючі органи на стороні корупції. До речі з іншої сторони котельні біля 9 го будинку теж хочуть здійснити ущільнення, а це заблокує модернізацію котельні. По вулиці Тарнавського біля ринку на Куліша хочуть знищити зелені насадження, дивіться кадастрову карту там усі злочини нинішньої міської ради видно на тілі Тернополя. Діяльність п'ятої колони ми можемо зупинити якщо виступимо усім Бамом. Мешканці Київської,1 це не тільки Ваша проблема! Вас підтримає увесь БАМ, гуртуйтесь із мешканцями житла біля вокзалу, по Орлика, по Злуки захисниками залишків наших парків, скверів, бульварів.
  • Vito

    Я того не розумію....в Тернополі за двадцять років побудували школу чи садок.....а знаєте чому...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up