Начальника соцcлужби звинувачують у корупції і зв'язках з регіоналами

Начальника соцcлужби звинувачують у корупції і зв'язках з регіоналами
Богдан Рокочий очолює обласний Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді вже три роки. Свої зв'язки з регіоналами керівник відкидає
Кардинальна зміна влади, про яку так мріяли учасники Євромайдану й ті, хто його підтримував, на жаль, так і не відбулася. Гарантією потрапити у владні кола досі залишаються дружні та родинні зв’язки, як то кажуть „блат”, ну і ще - великі гроші.

Фактично у всіх містечках України за рік після Революції Гідності народилися нові політичні пристосуванці. Ще кілька років тому вони «їли» з одного корита, а тепер змінили його на інше. Та чи можна чекати добра від тих осіб, які вчора скандували одні політичні лозунги, а сьогодні, ставши прибічникам нової (модної, тобто провладної) політичної хвилі, на весь голос заявляють про свій патріотизм?! Скоріш за все, така позиція – коронний шанс утриматися у кріслі або ж змінити його на комфортніше.

На шпальтах нашої газети ми неодноразово писали про псевдолюстрацію. Згадували чимало представників різних інстанцій. Героєм цього матеріалу є нинішній директор обласної соціальної служби у справах сім’ї, дітей та молоді Богдан Рокочий. Увага саме до цієї персони не є випадковою. Чотири роки тому під покровом ночі та прикриттям Партії регіонів виборча комісія п’ять діб «довстановлювала» підсумки голосування виборців до Тернопільської міської ради. Після начебто перерахунку голосів на окремих округах змінилися прізвища новообраних депутатів. Пресу тоді облетіли сенсаційні зізнання очевидців, які стверджували, що на момент проведення перерахунку мішки з бюлетенями були вже розпломбовані, а частина бюлетенів – зіпсована. Секретарем тодішнього тервиборчкому був член Української соціал-демократичної партії Богдан Рокочий. Камери зафіксували, що він кілька годин провів у кімнаті з бюлетенями та виборчою документацією. Відтоді його і охрестили місцевим «підрахуєм».

Політичне минуле пана Рокочого досить колоритне. У 2004 році він був довіреною особою кандидата на пост Президента України Володимира Нечипорука від партії «Народна влада». Через три роки він стає уповноваженою особою від блоку «Наша Україна-Народна Самооборона» на виборах народних депутатів. Після того він активно підтримував політичні позиції українських соціал-демократів. У 2011 році колишній голова обладміністрації Валентин Хоптян підписав розпорядження про призначення Богдана Рокочого директором обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. До цього останній обіймав посаду провідного спеціаліста організаційно-правової та кадрової роботи Центру. Подейкують, що керівну посаду Рокочому допоміг отримати одіозний регіонал Петро Гоч. Він же земляк Рокочого з Борщівщини.

Відео дня

«Сидимо і … не рипаємося без дозволу»

У редакцію газети «RIA плюс» звернулася тернополянка Світлана Шимчук. Із січня поточного року вона працює начальником відділу методичного забезпечення соціальної роботи цієї установи. На початку жовтня жінка написала звернення в прокуратуру, у якому йдеться про зловживання службовим становищем керівника Центру пана Рокочого.

„Пан Рокочий запросив мене на посаду заступника директора, оскільки я маю необхідний досвід роботи (1998-2010 – Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, 2010-2014 – управління у справах сім’ї та молоді Тернопільської ОДА), відповідну освіту практичного психолога та хороші рекомендації, - пише пані Шимчук у своєму зверненні в прокуратуру. –  Посада заступника стала вакантною у грудні 2013 року, коли попередній заступник Сахарова Л. П. пішла на пенсію. Щоб дотриматися умов просування по державній службі, я погодилася спочатку терміном на 10-14 днів попрацювати на нижчій, теж вакантній посаді. Пан Рокочий представив мене колективу, пояснив, що обов’язки начальника відділу я виконую тимчасово, і в наступному місяці буду призначена на посаду заступника директора. На початку лютого я написала заяву на ім’я директора з проханням перевести мене на посаду заступника з 12 лютого 2014 року. Наказ про моє переведення був підготовлений, але так і залишився непідписаним. Спочатку Рокочий Б. Д. затягував з його підписанням, а потім сказав, що ситуація змінилася, прийде нова влада і може йому запропонують іншу кандидатуру”.

Під час Революції, коли ситуація в країні дійсно була напруженою, гинули люди, не вистачало коштів у бюджеті, як переконує пані Шимчук, вона вважала недоцільним здіймати галас через посаду.

- Я і далі виконувала роботу, яку передбачали обидві посади, виконувала обов’язки директора у його відсутності, вирішувала всі питання, які стосувалися діяльності установи, за винятком фінансових. Робота нашої служби під головуванням Богдана Рокочого перетворилася на те, що ми просто сидимо і вичікуємо вказівки зверху, не «рипаємося» без дозволу, - наголошує співрозмовниця. – Після того, як режим Януковича був повалений, економіка країни, в тому числі і наша соціальна сфера, опинилися у кризовій ямі. Ситуація доволі непроста. У всій області довелося скоротити сотні працівників соціальної роботи. У той же час директор Центру не знаходить ніяких рішень для того, щоб вивести роботу нашої установи на кращий рівень. Сьогодні наша праця надзвичайно важлива. Широкий пласт займає робота з переселенцями, біженцями та іншими соціально незахищеними верствами населення. Натомість ми сидимо на місці. Пан Рокочий продовжує списувати колосальні суми на бензин для своїх відряджень. Хоча насправді виїзди в райони поодинокі.

Ще один цікавий нюанс, на якому наголошує начальник відділу, - це політична «свідомість» керівника структури. Світлана Шимчук стверджує, що ще рік тому пан Рокочий змушував своїх працівників їхати на Антимайдан та писати заяви на вступ до Партії регіонів. А під час осінніх виборів у Верховну Раду наш герой брав активну участь у проведенні сміттєвої люстрації на Хмельниччині.

 «Хто призначає такі кадри?»

Щоб не потрапити в площину з’ясовування стосунків між керівником і підлеглим, ми вирішили дізнатися, якої думки про Богдана Рокочого очільники районних служб. Більшість із тих, з ким вдалося поспілкуватися, доволі стримані в словах. Говорять досить обережно.

- Ми виконуємо ті накази, які приходять до нас зверху, - каже директор Лановецького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Юзюк. – Цю кухню краще знати працівникам обласного центру. Попередній керівник створив досить потужний професійний колектив. Із такими спеціалістами легко працювати. Тому в цьому плані нинішньому очільнику поталанило…

Директор міського центру соцслужб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Горбоніс каже, що таку важливу посаду, як керівник обласного Центру повинна займати людина, яка лобіюватиме інтереси галузі, адже робота соцслужб пов'язана з уразливими категоріями населення.

- Керівник повинен працювати із підлеглими однією сильною командою, адже в нашій країні і так напружений час, - зауважує пані Тетяна. – Останнім часом я отримувала документи, підписані або заступником директора, або начальниками відділу. Не можу нічого конкретного сказати про пана Рокочого. Навіть якщо він десь недопрацьовує, то в нього є сильна команда професіоналів, які не дають побачити ці прогалини. 

На всі закиди підлеглої Шимчук та інші неприємні відгуки Богдан Рокочий реагує доволі спокійно. За його словами, - це відгуки недоброзичливців.

- З облдержадміністрації до мене вже приходили працівники юридичного відділу, аби провести попередню перевірку за цим фактом, - говорить він. – Ми поспілкувалися. Висновків я ще не знаю. Щодо звернення пані Світлани, то вона ображена через те, що не зайняла посади заступника директора. Не на одному сайті оприлюднювали список тих працівників обладміністрації, які підтримували рішення про розгін місцевих активістів Майдану. У їхньому числі була і пані Світлана. Тому вона активно шукала виходи, якими можна піти з ОДА.

Від підтримки регіоналів відхрещується

Свою причетність до Партії регіонів Богдан Рокочий не визнає. Каже, що вперше чує про такі звинувачення на його адресу.

- Якби таке було, то керівництво адміністрації, яке прийшло до влади у березні, давно би мене попросило написати заяву на звільнення. Отже, ці факти не підтверджені, - каже він. – Пані Світлана всім говорить: «Я кістьми ляжу, але позбудуся його будь-якою ціною, бо він не призначив мене заступником директора». Тому всі ці дії мають одну мету.

За словами директора Центру, скаржниця сама повністю не виконує своїх функціональних обов’язків.

- Є купа протермінованих контрольних документів, робота її відділу завалена, - наголошує керівник структури. – Тож я перекидаю частину роботи її відділу на інші.

Що стосується скандального підрахунку голосів, то, як говорить пан Рокочий, хтось придумав, хтось підхопив ту хвилю, і так пішли негативні відгуки. Свою участь у «сміттєвій люстрації» чоловік не спростовує.

- На той момент я був у відпустці. Із представниками хмельницької Самооборони, членами ради Автомайдану, місцевим осередком «Правого сектору», тернопільської громадської організації «Тризуб» ми проводили певну роз’яснювальну роботу, - каже посадовець. – Ми оприлюднювали список прихованих регіоналів, які балотувалися на Хмельниччині. Лабазюк, Бондар, Шинькович, Герега та інші – ті особи, які причетні до кровопролиття на Майдані. Ми ж не були учасниками виборчого процесу, просто виступали як громадські активісти.

Богдан Рокочий також шокований звинуваченнями пані Шимчук щодо появи на роботі у нетверезому стані. На його переконання, такими абсурдними методами підлегла, вочевидь, вирішилася добитися своєї мети – позбутися Рокочого.

Лист Світлани Шимчук від 3 жовтня із прокуратури перенаправили в обладміністрацію. Начальник управління юридичної та кадрової роботи апарату обладміністрації Петро Циклиняк, який відповідає за проведення перевірки, під час зустрічі довго не міг зрозуміти, про що йде мова. Робив дуже здивований вираз обличчя.

- Ми ходили в обласний центр спілкуватися, - каже він. - Готуємо звіт.

На питання, чи була створена комісія для проведення службової перевірки, пан Циклиняк так і не відповів. Про те, які документи вивчали, також не зміг сказати. Письмових матеріалів не показав, вочевидь, їх і немає. Обіцяв лише, що до 11 грудня заявникові надішлють відповідь у письмовому вигляді. Відповідь заявниця отримала. У документі йдеться про те, що її заяву пере направили у відділ боротьби з економічною злочинністю.

Ми також звернулися до керівника обласного Центру Богдана Рокочого з проханням надати звіти використання коштів на пальне та відрядження протягом цього року. За два тижні він так і не надав їх. Ми надіслали інфозапит. На момент здачі номера саме виповнилося п'ять днів з дня його скерування. Але відповідь ми не отримали. Якщо ми не отримаємо цю інформацію, то звернемося в прокуратуру. Можливо, директору соцслужби справді є що приховувати?!

«Четвертак призначили неспроста»

31 жовтня 2014 року Богдан Рокочий представив колективу нового заступника директора Тетяну Четвертак. Раніше вона працювала головним спеціалістом Департаменту фінансів обладміністрації.

«Пані Четвертак не має відповідної освіти, не має потрібного досвіду роботи і взагалі не орієнтується в питаннях соціальної роботи та управління діяльністю соціальних служб. Інформація про вакансію даної посади в засобах масової інформації не поширювалася, - пише пані Шимчук у своєму зверненні в прокуратуру. - Четвертак призначили неспроста. У розмові вона сама хвалилася, що отримала посаду завдяки сприянню Наталії Турецької, дружини екс-очільника адміністрації Олега Сиротюка."

Як же все-таки пані Четвертак потрапила в крісло заступника директора?

Сама вона стверджує, що давно мріяла про таку роботу. Адже ще в Департаменті фінансів курувала соціальну сферу.

- Фінансова діяльність дуже суха, а тут спілкуєшся з людьми, є реальна можливість надавати їм певну допомогу, - каже вона. - Тут я бачу результат своєї роботи.

Своє знайомство із сім'єю Сиротюків жінка не заперечує.

- Моя дитина навчається в одному класі з дитиною Наталії Турецької та Олега Сиротюка, - говорить вона. - Узагалі в нас, у третій школі, вчиться багато дітей впливових батьків. Але це нічого не означає... Це нісенітниці про моє призначення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    А в  фонді соцстраху від нещасних випадків створено клан заступників Погорілих (мама та син), які все, що вміють - просиджувати м"які крісла, плести інтриги та збирати хабарі. Хай живе фонд нещасних погорілих!!! Кожному погорільцю по м"якому місцю!!!
  • Анонім

    А в  фонді соцстраху від нещасних випадків створено клан заступників Погорілих (мама та син), які все, що вміють - просиджувати м"які крісла, плести інтриги та збирати хабарі. Хай живе фонд нещасних погорілих!!! Кожному погорільцю по м"якому місцю!!!
  • Анонім

    підтримую цілковито Світлану Миколаївну, класний спеціаліст і  чудова людина.



    і ще, маючи  ще  рік тому потужну  команду фахівців, як у  місті так і  в  області, нічого  не  було зроблено   БД.Рокочим, щоб  захистити від  тотального  звільнення нас з  роботи.



    при  чому, вже  минуло  кілька  місяців як ми  перебуваємо хто в цз хто  на "фрілансі", особисто в  мене, кожен  тиждень  починається з  того, що хто-небудь  із  колишніх користувачів послуг цсссдм(моїх  клієнтів або  колег) звертається із  найрізноманітнішими питаннями.... доводиться кожному пояснювати, що вже  там  не працюємо і вислуховувати усе, що вони  про  це  думають і жалі, або обурення з  цього  приводу.



    щиро  дякую їм, що  не забувають і приємно  припускати, що все таки не марно пропрацювала в цій службі декілька  років і  комусь  дійсно допомогла, інакше  б  не  телефонували)))

       

    з найкращими побажаннями,

    Анна
  • Анонім

    Неозброєним оком видно, що стаття "замовна". Я знаю Богдана, ще коли він був студентом, очолював "Студентське Братство Тернопільщини". Був депутатом обласної ради - 2 рази. Створив Асоціацію молодих депутатів, був активним тай залишається активним громадським діячем Тернопільщини,

    А ця хто така. Про неї ніхто не чув. А тут таке написала! Бо її не призначили, можливо і правильно зробив, я б так само.

    Anonymous reply Анонім

    Не знаю яким твій Богдан був за студентських часів, але те що він абсолютний нуль в соціальній політиці це факт. Більше того він не орієнтується в нормативно-правових актах. І хто його взагалі на ту посаду призначив? Ай.. я підзабув.. Тож Хоптян його туди призначив. А Хоптян просто так за професіоналізм нікого не призначав. http://poglyad.te.ua/hvalt/posada-dlya-ternopilskoho-pidrahuya/

    Анонім reply Anonymous

    підтримую цілковито Світлану Миколаївну, класний спеціаліст і  чудова людина.

    і ще, маючи  ще  рік тому потужну  команду фахівців, як у  місті так і  в  області, нічого  не  було зроблено   БД.Рокочим, щоб  захистити від  тотального  звільнення нас з  роботи.

     при  чому, вже  минуло  кілька  місяців як ми  перебуваємо хто в цз хто  на "фрілансі", особисто в  мене, кожен  тиждень  починається з  того, що хто-небудь  із  колишніх користувачів послуг цсссдм(моїх  клієнтів або  колег) звертається із  найрізноманітнішими питаннями.... доводиться кожному пояснювати, що вже  там  не працюємо і вислуховувати усе, що вони  про  це  думають і жалі, або обурення з  цього  приводу.

    щиро  дякую їм, що  не забувають і приємно  припускати, що все таки не марно пропрацювала в цій службі декілька  років і  комусь  дійсно допомогла, інакше  б  не  телефонували)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up