Що робити, аби не було колапсу через потепління і посухи

Що робити, аби не було колапсу через потепління і посухи
Річка Джуринка на Тернопільщині майже пересохла. Фото Олександра Степаненка
Аби уникнути катастрофи, викликаної зміною клімату, владі на загальнодержавному та місцевому рівнях, громаді Тернопільщини потрібно діяти.

– Звісно, існують глобальні зміни, але значний вплив на стан речей має також ставлення людей до природи. Саме воно значною мірою призводить до зменшення запасів питних водних ресурсів і площі лісів, – каже голова ГО “Екоальянс” Олександр Філь.

Еколог Олександр Степаненко називає ситуацію, що склалася, катастрофічною. За його словами, ситуацію погіршують і хиби нашої економіки.

– Можна говорити про комплекс проблем, негативних явищ у водній та енергетичній політиці, комунальному, лісовому і сільському господарстві, які формують низку ризиків, – каже він. – Агентство водних ресурсів й управління водних ресурсів мали б обчислити водність річок Тернопільщини цього року. Відповідно, вони мали б сформулювати наступні кроки: зменшення кількості ставків, ГЕС, дамб – вони збільшують площу водного дзеркала й випаровування. Серет, наприклад, може витримати три водосховища. А їх уже є чотири, і ще хочуть будувати ГЕС.

Відео дня

Ще один важливий крок – турбота про водоохоронні зони.

– Лісники не повинні знищувати ліс у витоках малих рік, але для них ліс – це урожай. Вони вважають, що треба все зрубати і засадити новими деревами. Це неправильно, бо ліс відновиться і почне виконувати свої функції тільки через 50-60 років. До того часу джерела вже будуть втрачені, – продовжує пан Степаненко. – Політика аграріїв теж має це враховувати. От Чортківський і Борщівський райони – це карстовий регіон, є багато порожнин, куди потрапляє вода і формує підземні водойми – стратегічні резерви води. Тому неприпустимо розорювати ці ділянки з лійками, ямами, гротами. Довкола них потрібно формувати територію з природною рослинністю.

Прибережні захисні смуги довкола ставків потрібно засаджувати деревами, кущами, дозволяти там рости багаторічним травам – це може зробити кожна громада і навіть кожен господар. Є дерева, які сама природа передбачила для річкових долин. У наших умовах це черемха, верба, вільха чорна і сіра, липа.

Як приклад наслідків неврахування цього, еколог наводить випадок із найбільшим у Чортківському районі ставом у Слобідці Джуринській.

– Уже майже 20 років він перебуває в оренді, і за ці роки орендар нічого не зробив для формування прибережної захисної смуги, – додає пан Степаненко. – Ставок нераціонально великий – 96 га. І навколо нього ведуть активне розорювання на віддалі 5-15 м. А має бути 50, щоб захистити ту водойму. Щороку спускати його теж нераціонально. Зараз річка Джуринка вже не впадає у цей ставок і не витікає з нього. У людей в криницях зникла вода. На півдні області майже в усіх селах половина криниць - суха.

А ще кожен має дотримуватися режиму економії – облік води існує ще далеко не у всіх селах та містах. А водопровідні мережі навіть у другому за величиною місті області – Чорткові, збудовані ще за Австро-Угорщини.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up