Як чиновники вкрали гроші пологового, і на що витратять ще 25 млн

Як чиновники вкрали гроші пологового, і на що витратять ще 25 млн
Під час однієї з прес-конференцій голова обладміністрації Степан Барна зауважив, що цього року сподіваються отримати 25 млн грн на завершення реконструкції Перинатального центру «Мати і дитина» з Фонду капітальних вкладів
Давнє прислів’я «Нова мітла мете по-новому» актуальне для кожної влади на Тернопіллі. Обіймаючи керівні посади, чиновники щоразу обіцяють навести лад там, де не встигли їхні попередники.

У цьому випадку обласна влада активно взялася за комунальний заклад облради «Тернопільський обласний клінічний Перинатальний центр «Мати і дитина», а точніше - за завершення його реконструкції. Нагадаємо, що ще в 2012 році у рамках Національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства» було розпочато реконструкцію закладу. Згідно з Постановою Кабміну від 15 червня 2011 року №680, Тернопільську обладміністрацію профінансовано на суму 37 млн 523,88 тис. грн, із яких 11 млн 999,88 тис. грн передбачено на медустаткування та меблі. У корпусі А-1 вищезазначеного центру, де проводили реконструкцію, підрядна організація виконала робіт на суму 15 млн 151 тис. грн. У 2013 році через відсутність фінансування роботи не виконували.

За час ремонтних робіт робоча площа Перинатального центру зменшилася удвічі - майже на 4000 кв. м, адже з роботи виключили один корпус. Під час підготовки публікації в один з номерів «RIA плюс» ще минулого року головний лікар Віктор Куценко зауважив, що ліжковий фонд закладу зменшився з 195 до 125 ліжок. Реконструкція перинатального була призупинена в кінці 2012 року, і до цього часу роботи не відновили.

Планують залучити 25 млн грн

Відео дня

Віктор Куценко у розмові з журналістами «RIA плюс» зауважив, що не має жодного стосунку до виділеної суми. Адже всі кошти йшли через владний апарат. Йшли. Але так і не дійшли. Реконструкцію призупинили через відсутність фінансування.

Майже три роки минули в очікуванні. Питання так і не зрушило з місця. Реконструкцію ніхто не продовжував. Обладнання, яке закупили у рамках Нацпроекту «Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства» на суму майже 12 млн грн, весь цей час консервували на базі спецмедпостачання у Збаражі. Нарешті високі чини прокинулися. І знову порушили питання Перинатального центру. Під час однієї з прес-конференцій голова обладміністрації Степан Барна зауважив, що цього року сподіваються отримати 25 млн грн на завершення реконструкції Перинатального центру «Мати і дитина» з Фонду капітальних вкладів. Він наголосив, що це питання від відпрацював спільно з депутатами Верховної Ради. І за їхньої підтримки справа має зрушити. Однак додав, що через інфляцію деякі задуми не будуть реалізовані, а сам проект реконструкції суттєво здешевлять. Прерогатива для місцевих чиновників - щоб закуплене обладнання було встановлене та використовувалось за призначенням, а не простоювало.

Відтак новопризначені посадовці на всіх рівнях активізувалися. Можливо, відчули запах мільйонів? Керівник обласного Департаменту охорони здоров’я Володимир Курило розповідає про те, наскільки важливо закінчити реконструкцію лікувального закладу. Адже рівень материнської та дитячої смертності можна суттєво зменшити завдяки повноцінному функціонуванню Центру.

- Сьогодні на рівні області мусимо зробити все, щоб завершити реконструкцію закладу, - наголошує він.

Пан Курило додав, що для вирішення цього питання була створена спеціальна робоча група, яка вивчала цю ініціативу. 25 мільйонів, які сподіваються отримати обласні чиновники, ще не виділили. Однак високопосадовці дуже сподіваються їх отримати.

- Спеціалісти допрацьовують проектну документацію, аби зменшити кількість коштів на реконструкцію, визначених попереднім проектом, - каже чиновник. - Від чогось другорядного можемо відмовитися, аби здешевити роботи.

Унікальне обладнання - на складах

На питання, як у Департаменті допустили, що спеціалізоване обладнання, яке за 12 млн грн закупили для потреб Перинатального центру, уже майже три роки лежить на складі, а не використовується за призначенням, Володимир Курило відповів, що на це потрібні спеціальні дозволи.

Згідно з проектом, обладнання має стояти у тому місці, де воно передбачене документацією, - продовжує він. - Оскільки ремонт Перинатального центру не завершений, стався такий парадокс. На найближчому засіданні сесії облради це питання вже включене в порядок денний. Дуже важливо, аби це обладнання нарешті запрацювало у закладі.

На прохання журналіста на власні очі пересвідчитися в тому, що дороге обладнання таки є на складах, Володимир Курило відповів, що База спецмедпостачання - режимний об’єкт і доступ до нього обмежений. У Департаменті охорони здоров’я пообіцяли надати фотографії та документи, які це підтверджують. Однак світлин, де ми могли б побачити медобладнання, так і не отримали.

Повернемось до реконструкції. За словами начальника управління капітального будівництва Віктора Кузяка, 24 квітня була створена робоча група, яка виїжджала у Перинатальний для ознайомлення з фронтом робіт. Основна мета, як він говорить, - економія держкоштів, оптимізація цільової програми.

25 млн грн, які наразі обіцяють виділити з Фонду капітальних вкладів, за словами Віктора Кузяка, недостатньо, аби завершити реконструкцію об’єкта. Саме тому зараз проектанти з іншими спеціалістами визначають, від чого можна відмовитися. До 12 травня проектувальної Корпорації «Терно-Корс» повинні подати відповідні пропозиції. Після того можна залучати фахівців кошторисного відділу, проводити технічну експертизу та визначати графіки робіт.

Проект має бути до кінця червня

Про кримінальні провадження щодо службових осіб управління капітального будівництва ОДА та факти зловживання ними службовим становищем пан Кузяк каже доволі скупо: «Я - начальник управління лише тиждень і не можу відповідати за дії своїх попередників. Думаю, із цим розберуться правоохоронні органи».

Доки проектувальники вноситимуть зміни та скільки грошей потрібно для завершення реконструкції? Головний інженер проектного корпусу Корпорації «Терно-Корс» Олексій Козловський каже, що документацію планують привести до ладу орієнтовно до кінця червня. Капітальних перепланувань не буде, лише внесуть зміни до інженерного обладнання.  
- Спочатку в рамках програми на реконструкцію цього об’єкта було заплановано близько 60 млн грн, однак пізніше проект здешевили, - акцентує фахівець. - Якщо раніше був запроектований ремонт усіх приміщень Перинатального, то наразі йде мова тільки про введення в експлуатацію лікувального корпусу, а також теплопостачання всіх корпусів, реконструкцію котельні.

Потрібно більше 60 мільйонів

Теперішні чиновники звалюють проблеми з реконструкцією на своїх попередників. Та й не дивно. Голова облради Василь Хомінець каже, що він першим почав порушувати питання завершення реконструкції закладу. Але ж чому, пане Василю, ви стільки часу зволікали? Адже були обрані на посаду ще в 2013-му? Посадовець каже, що була Революція, тож якось не до того було.

Згодом голова облради звернув увагу на те, що обладнання, закуплене в рамках проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства», простоює на складах у Збаражі. Разом з іншими чиновниками він побував на Базі спецмедпризначення. Обладнання зберігається в ідеальному стані та належних умовах.

- Це ніби як меблі купили, а ремонт у хаті не зробили, - каже пан Хомінець. - Устаткування потребує спецмонтажу, обслуговування, живлення і так далі. Тому воно й не використовувалося. Ми шукаємо правові механізми та активно лобіюємо питання використання устаткування у Перинатальному центрі.

Проект реконструкції, за словами Василя Хомінця, від початку був дороговартісним. Сума коштів, передбачених документацією, - завищена. Наразі потреба у коштах для завершення реконструкції закладу становить понад 60 млн грн. Тому й потрібно максимально здешевити цей проект.

Поспілкуватися з головним лікарем Перинального центру нам не вдалося. Численні спроби зв’язатися з ним по телефону виявилися марними. Журналіст залишала свій номер телефону секретареві, телефонувала на мобільний до пана Куценка, надсилала sms-повідомлення з проханням передзвонити. Однак Віктор Куценко, вочевидь, не знайшов для цього моменту. У четвер, 30 квітня, журналіст поїхала у Перинатальний центр. Проте вже о 15.00 не було нікого з адміністрації - скорочений робочий день. З вівторка, 5 травня, головний лікар перебуває у відпустці. Його заступник Валентина Якимчук відмовилися коментувати ситуацію. Мовляв, усі питання щодо реконструкції - до пана Куценка.

У наступних випусках газети ми розповімо про те, скільки ж грошей отримають чиновники на завершення реконструкції, на чому точно планують економити, чи не зникнуть безслідно ці гроші та як вирішать питання використання унікального обладнання.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Якби хоч один чиновник нороджував в пологовому на Замковій, то він можливо б подумав про швидкий ремонт, бо там страхіття . Нещодавно народжувала там. Умови жахливі, в патології на 6 ліжках розташовується 11-12 жінок, поки 6 капається, решта намагаються десь подітись. Поцікавтесь, шановні журналісти, яким автомобілем везуть недоношених діток в обласну дитячу лікарню. Я не говорю вже про чистоту в швидкій, а про температуру, тим діткам. які народились передчасно літом, дуже пощастило. Не буду озвучувати суми за самі пологи, мається на увазі подяки лікарям, бо вони ростуть як на дріжджах, але прошу одне. Шановні чиновники, відремонтуйте пошвидше перенатальний центр, дайте шанс матусям відчути себе людьми!!!!!!!!!!!
  • Анонім

    Мені цкаво, а що пан куценко приховує????? Він ні при чому, хто би сумнівався!
  • Анонім

    через погане обладнанання можуть не вижити породілля або дитинка, а в них "в хаті ремонт не зроблений". Не тим місцем думаєте пан Хомінець. Важливіше все ж життя людини. 3! роки простоює обладнання від якого може залежати доля людей. То тільки в нас в державі таке бути може. Коли ж ви вже нажеретесь, шановні чиновники?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up