Європейські програми незручні через курс валют

Зазвичай у Європі є загальноєвропейські та національні програми підтримки малого і середнього бізнесу (далі — МСБ). Але національні програми не можуть порушувати загальних вимог. Наприклад, допомога підприємствам не може перевищувати 10 і 20% для середніх та малих підприємств відповідно від планованих витрат.

Однак, хоча підприємства прагнуть передусім фінансової підтримки, ЄС підкреслює важливість власне нефінансової підтримки МСБ. Це і надання консультацій, і спрощення доступу до економічної інформації, і тренінги та освітні програми, і створення інфраструктури. Щодо фінансового аспекту, то це зазвичай полегшення доступу підприємцям до фінансування: отримання кредитних гарантій від держави, отримання кредитів з лояльними кредитними ставками або лояльним умовами, податкові кредити та допомога у залученні акціонерного капіталу через фінансові установи, що спеціалізуються на активах з високим ризиком.

Однією із найпотужніших та найперспективніших програм підтримки МСБ від Євросоюзу є так звана COSME ("Кредитоспроможність МСП"), зазначає аналітик Інформаційної кампанії "Сильніші разом!" Денис Горбач. Вона діє з серпня 2014-го до 30 вересня 2020 року. 

Передбачає допомогу за двома схемами – "Капітал заради росту" та "Схема гарантування кредитів". Перша полягає в тому, що ЄС вкладає кошти у фонди, які готові ризикувати та інвестувати кошти у фірми, які ці фонди вважають перспективними. Особлива увага підприємствам, орієнтованим на експорт. Справа ризикова, але дає змогу молодим підприємствам стати на ноги. Ця програма розрахована на 500 підприємств і 4 мільярди євро. Друга схема полягає в забезпеченні гарантій від ЄС для невеликого чи геть молодого підприємства, яке ще не має кредитної історії чи цінної застави, а тому має мало шансів на кредит від банку. Тож кредитні гарантії від ЄС суттєво збільшують шанси малого бізнесу на фінансову підтримку у вигляді кредиту від банку, а отже, це дозволяє подолати найбільшу проблему молодого бізнесу – залучення фінансування. Середня сума такого кредиту – 65 тисяч євро, а загальна сума фонду – 21 мільярд євро.

Відео дня

Щодо національних програм, то зазвичай вони копіюють на національному рівні ті ж загальноєвропейські. Так і у Британії, де держава дає кошти двом інвестиційним фондам, які кредитують тоді з держгарантією підприємства із відсутньою кредитною історією. Схожа ситуація і в Польщі, де діє Портфельна гарантійна лінія. Суть її – єдиний державний банк видає держгарантії за кредитами для комерційних банків, які можуть без остраху видавати кредити для молодих і гарячих МСБ, які хочуть розвиватись. Але ці кредити не можуть надавати підприємствам, які займаються видобутком вугілля чи виробництвом сировини в агросекторі.

Британці також дають кредити на стартапи для тих, хто працює не більше року або лише планує відкриватись під 6% річних на термін до п’яти років. Сума кредиту – від 6 до 15 тисяч фунтів, але не компанії, а людині. Тож отримати його можуть кілька людей з однієї фірми, ще й без бюрократії. Адже все дуже просто: заповнив заявку на сайті, зв’язався з чиновником, який у всьому допоможе, отримав гроші і куратора, який дасть поради, як правильно працювати з кредитом.

Як долучитись до цих програм українському бізнесу? ЄС намагається створити сприятливі умови, аби й українські бізнесмени могли скористатись загальноєвропейськими програмами підтримки МСБ. Але, на жаль, з огляду на ситуацію з курсом валют та інфляцією, наче вигідні європейські кредити можуть стати для українського малого підприємця непідйомними. Хоча ставка 7% на тлі традиційних 24-32% від банків виглядає дуже спокусливо.

Доки ситуація з економікою, національною валютою та законодавством в Україні не стабілізується – навряд підприємці будуть радіти перспективам валютного кредиту, виплачувати який треба буде із зароблених гривень у постійно змінних умовах ринку.

Тож можливості для бізнесу є, але ті, що фінансові, – не завжди доступні. А ті, які освітньо-консультативні або у вигляді стажувань – не завжди відомі і розпіарені.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up