Відрізняється ціна на чеку і на товарі. Що робити?

      В нашому житті трапляються ситуації, коли при розрахунку на касі магазину, виявляється, що ціна на товар в чеку значно більша, ніж була вказана на ціннику.

        В такому випадку для нас важливо знати свої права споживача, зокрема ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Інформація про продукцію не вважається рекламою.

      Продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов'язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції.

Написи щодо ціни реалізації продукції мають бути чіткими і простими для розуміння.

Ціна продукції повинна включати в себе всі податки та неподаткові обов'язкові платежі, які відповідно до законодавства сплачуються споживачем під час придбання відповідної продукції. (ч.3 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів»).

      Окрім того на території України діє Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України № 2 від 04.01.1997 року «Про затвердження Інструкції про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та закладах ресторанного   господарства».

      Відповідно до вказаної Інструкції  ярлики цін (цінники) та покажчики цін  повинні  мати  такі реквізити:

  1. для продовольчих товарів:
  • для вагових  товарів  -  назва  товару,  сорт,  ціна  за один кілограм або за сто грамів;
  • для товарів  чи  напоїв,  що  продаються  на розлив,  - назва товару чи напою, сорт, ціна за одиницю місткості або одиницю ваги;
  • для штучних  товарів  та  напоїв  в пляшках - назва товару чи напою, вага або місткість, сорт, ціна за штуку;
  • для товарів,  що розфасовані,  - назва товару,  сорт, ціна за один кілограм або за сто грамів,  вага одиниці розфасовки, ціна за одиницю розфасовки;
  1. для непродовольчих товарів:
  • для товарів,   на  які  ціни  встановлені  в  залежності  від сортності,  - назва товару,  сорт,  ціна за один  метр,  кілограм, штуку або одиницю розфасовки;
  • для товарів,  на які ціни по сортах не встановлені,  -  назва товару, ціна за один метр, кілограм, штуку або одиницю розфасовки;
  • для дрібних штучних товарів (парфюмерні, галантерейні та ін.) -  назва  товару,  вага  або місткість,  ціна за штуку або одиницю упаковки.

      У   підприємствах   роздрібної   торгівлі   та  закладах ресторанного   господарства,   у   тому   числі   в   стаціонарній дрібнороздрібній  торговельній  мережі, ярлики цін (цінники), прейскуранти цін на куповані    товари,   покажчики   цін   обов'язково   підписуються працівником,   відповідальним   за  формування,  установлення  або застосування  цін,  і  завіряються  печаткою  або штампом суб'єкта господарювання  із  зазначенням  дати  підписання. Для підприємств споживчої  кооперації,  крім  розташованих  у  містах, печатка або штамп  не  є  обов'язковими.

     Після  проведення  переоцінки  товарів  суб'єкт господарювання  повинен перемаркірувати  ціни  шляхом  закреслення  попередньої   ціни   і позначення нової ціни на ярликах цін (цінниках), товарних ярликах, етикетках підприємств-виготівників, упаковці та ін. кожної одиниці товару   і  засвідчити  підписом  працівника,  відповідального  за формування, встановлення або  застосування цін.

      Якщо старі  ціни  на товарах закреслити неможливо (наприклад, були позначені етикетпістолетом),  нові ціни  позначаються  шляхом наклеювання їх безпосередньо на попередні.

      При перемаркіруванні цін на товарах,  уцінених  у  зв'язку  з частковою  втратою  якості,  на  товарних  ярликах,  упаковці  або ярликах цін (цінниках) ставиться літера "П".

    В   торговельному   залі  підприємства  роздрібної  торгівлі, закладу  ресторанного господарства вивішуються оголошення про нові ціни, які зберігаються до остаточного продажу цих товарів.

     Оформлення засобів інформування про ціни проводиться до надходження товару до торговельного залу або об'єкта дрібно-роздрібної торговельної мережі (п. 12 Інструкції).

   Працівники суб'єкта господарювання до початку роботи повинні перевірити наявність і правильність оформлення ярликів цін (цінників), покажчиків цін, меню, прейскурантів цін на куповані товари.

   Споживач має право на перевірку ціни товару. На вимогу споживача продавець зобов'язаний надати йому документи, що підтверджують ціну товару.

    Варто звернути увагу на те, що відповідно до ст.19 Закону України «Про захист прав споживачів» нечесна підприємницька практика забороняється. Підприємницька практика є такою, що вводить в оману, якщо під час пропонування продукції споживачу не надається або надається у нечіткий, незрозумілий або двозначний спосіб інформація, необхідна для здійснення свідомого вибору

   Правочини, здійснені з використанням нечесної підприємницької практики, є недійсними.

      Відповідно до ч. 8 ст. 18 Закону України «Про захист прав споживачів» нечіткі або двозначні положення договорів із споживачами тлумачаться на користь споживача.

       Отже, при виникненні подібної ситуації при розрахунку за товар на касі спочатку потрібно звернутися до адміністрації магазину (супермаркету) з вимогою повернути різницю між ціною на ціннику та ціною, зазначеною у чеку.

     У випадку відмови можна для початку залишити запис у Книзі відгуків і пропозицій.

        Бажано також зібрати докази порушення прав: сфотографувати цінник, зберегти чек, при можливості записати дані та номери телефонів свідків чи скласти щось на кшталт акту за підписами свідків, з коротким описом ситуації, що склалася.

    Окрім того, також можливим варіантом буде написання скарги на адресу керівництва магазину (супермаркету).

     Маючи на руках відповідні докази, потрібно також звернутися із заявою до Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області, що знаходиться за адресою: 46001 м. Тернопіль, бул. Шевченка, 11,веб-сайт: http://izps.zz.mu/, E-mail: [email protected], тел./факс: (0352) 52-32-16. Начальник інспекції Федорців Олег Володимирович.

   

 

Коментарі (6)
  • Анонім

    В "Сільпо" на касі взагалі заховали монітор від покупців. Раніше можно було побачити повний список товару який купляешь. А тепер, тільки незрозумілі цифри. На питання у продавця для чого це зробили вона сказала, що їм так зручніше. Дурити?
  • Анонім

    Цю статтю потрібно роздрукувати величезними буквами і повісити при вході в "Сільпо"! Для цього супермаркету ця тема надзвичайно актуальна. Коли звертаєшся до адміністратора про невідповідність ціни на ціннику і в чеку, то відповідь проста :"Не встигли поміняти, не хочете - не беріть.." і ще масса різних відмовок. Але жодної по закону. Отже, для одних закони писані, а для інших - та наплювати!

    Анонім reply Анонім

    в сільпо на пральному порошку LOSK діяла знижка до 28.04.2015, а на касі пробивили по повній. виробник писали Польща, хоча виготовлено в Росії. консультанти і продавець не могли і не хотіли пояснити.В адміністрації просто зірвали цінник і пішла. В них завдання знайти лохів, а не клієнтів
  • Ірина Кравчук

    Відповідно до п. 1.4. Наказу Міністерство економічного розвитку і торгівлі України № 310 від 07.03.2012   року «Про затвердження Порядку проведення перевірок у суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, якості продукції, додержання обов'язкових вимог щодо безпеки продукції, а також додержання правил торгівлі та надання послуг» позапланова  перевірка суб'єктів господарювання може проводитися посадовими особами з такої підстави як звернення фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства.

    Позапланова перевірка у цьому разі здійснюється за наявності згоди на проведення позапланових заходів зі здійснення державного контролю Держспоживінспекції України (додаток 1, наведений http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0743-12#n163, згода на перевірку надається Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів);

    Органи з питань захисту прав споживачів здійснюють державний контроль стану дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства про захист прав споживачів шляхом проведення планових та позапланових перевірок.

    Планові перевірки проводяться посадовими особами на підставі  квартального плану роботи Держспоживінспекції України, її територіальних органів з питань захисту прав споживачів в областях, містах Києві та Севастополі (далі - органи з питань захисту прав споживачів) та в межах відповідного переліку питань для здійснення планових заходів, які затверджуються в установленому законодавством порядку.

    Анонім reply Ірина Кравчук

    Дуже вдячний за розяснення. Недавно стикнувся з таою ситуацією а в інспекції сказали що не проводять перевірок, тепер, завдяки Вам, буде чим аргументувати.
  • Анонім

    Але ж наразі перевірки Інспекцією захисту прав споживачів не проводяться, куди ж тоді звертатися?!

9 грудня 2015 року Кабінет міністрів України вніс зміни до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення...

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 9 вересня 2015 року ухвалив постанову у справі № 6-939цс15,...

На останньому етапі проходження знаходиться у Верховній Раді України Проект Закону України «Про особливості здійснення права...

У Законі України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» викладено статтю 8 в новій редакції. Встановлено у 2015 році...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up