Як у Тернополі випроводжали біженця

Як у Тернополі випроводжали біженця
- Я не піду воювати, - каже хлопець із Сходу Костя. – Мені 24 роки. Я тільки з колонії вийшов. Так, я помилився. Кожен може помилитись – правильно? Кожен може відсидіти. Від цього ніхто незастрахований. Я тільки вийшов і мене знову... В батальйон? Там же знову обмеження.

Хлопець, пояснюючи волонтерам свою позицію, починає дратуватись, але швидко заспокоюється. Прихід волонтерів близько полудня  в його кімнату не був очікуваним – їх зустрів напівголим, у порваних підштаниках. Як виявилось згодом, у готель хлопець повернувся за північ. Пояснив, що шукав підзаробітків. 

- В Одесі, приміром, на "Сьомому кілометрі" можна знайти роботу, - каже він. – Розгрузити щось. Ну я і думав, що тут так само можна знайти щось.

Костя приїхав до Тернополя 8-9 листопада, невдовзі після звільнення з колонії 5 листопада. Довідки при звільнення не мав. Її відсутність пояснив рекомендаціями самих же правоохоронців. По приїзді він оселився, як і інші переселенці, на три дні у готелі. 

-З готелем у нас домовленості про триденне безкоштовне проживання для біженців, - пояснює голова БФ «Вікно Життя» Ірина Жигунова. – Тобто, переселенці приїжджають, телефонують рятувальникам, що я – біженець, зустріньте мене. Ті їх зустрічають і передають уже волонтерам. Тож, хто  саме приїхав, це вже головний біль волонтерів. Але, ми ще у квітні заявили – ми приймаємо тільки жінок з дітьми. Чоловіків здорових не приймаємо і допомагати не будемо.

Тим же чоловікам, які все таки приїжджали, пояснювали повторно – допомагати  їм ніхто не буде. Їм радили шукати роботу. Тим же «непроханим гостям», які почали їхати до міста з другого листопада, говорили напряму – нераді їх тут бачити взагалі.

- Після виборів  у сепаратистів до Тернополя почали їхати «небажані» гості, - додає волонтер.  - Це безхатьки, колишні в’язні. Квитки їм, як пояснювали вони ж самі, купував фонд Рената Ахметова. Більшість з них, після нашого пояснення, залишала місто. 

Утім, 24-річний хлопець такого пояснення не сприйняв. І більше – почав «качати права». Мовляв, йому зобов’язані допомогти із житлом, із харчуванням. Але після кількаразового пояснення - таки покинув місто.

- Можливо, представники державних органів, структур, не можуть сказати чи не мають права такого сказати, - додає волонтер. – Я ж вважаю, що я маю  моральне право сказати напряму – такій категорії населення ми не раді і допомагати не будемо. Тернопіль – спокійне місто, у якому навіть ввечері може спокійно гуляти молодь. І я не хочу, щоб це змінювалось. 

 

Коментарі (1)
  • оля

    Спокійно напевно можна тільки в центрі погуляти, але такого як на Сході явно нема.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up